Sedentarismul, nociv și pentru sănătatea creierului

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea California din Los Angeles a descoperit că un comportament sedentar manifestat pe perioade îndelungate subţiază cortexul cerebral.

 

Un studiu publicat săptămâna aceasta de o echipă de cercetători americani atrage atenția asupra faptului că sedentarismul, pe lângă efectele negative deja cunoscute și probate asupra sănătății organismului uman (obezitate, boli cardiace etc.), afectează și activitatea cerebrală a persoanelor aflate la vârsta medie şi a vârstnicilor.

În concluziile cercetării, oamenii de ştiinţă au notat că sedentarismul dăunează regiunilor creierului cu rol esenţial în procesul de formare a amintirilor, afectând grosimea lobului temporal median, o structură ce include hipocampul. Ei au descoperit că doar creşterea nivelului de activitate fizică nu este suficientă pentru a îndepărta în mod considerabil efectele dăunătoare ale unei vieţi sedentare, efecte benefice având evitarea statului pe scaun sau în fotoliu, fără întrerupere, pentru mai multe ore consecutiv.

Subţierea cortexului cerebral poate fi un fenomen precursor declinului cognitiv şi al instalării demenţei la persoanele aflate la jumătatea vieţii şi la vârstnici, au arătat oamenii de știință, care au studiatefectele sedentarismului asupra a 35 de persoane cu vârste cuprinse între 45 şi 75 de ani. Acestea au indicat nivelul de activitate fizică şi numărul mediu de ore petrecute zilnic pe scaun în săptămâna anterioară studiului. Apoi, fiecare persoană a fost supusă unui test de imagistică prin rezonanţă magnetică de înaltă rezoluţie, prin care au putut fi observate detalii ale lobului temporal median.

 

Cu fiecare oră petrecută în pozițe șezând s-a observat o scădere cu 2% a grosimii lobului temporal median, a explicat autoarea principală a studiului, Prabha Siddarth, biostatistician în cadrul Institutului Semel pentru cercetări în domeniul neurologiei şi a comportamentului uman.

Cercetătorii nu au descoperit nicio asociere semnificativă între creşterea nivelurilor de activitate fizică şi grosimea lobului temporal median, însă Siddarth a precizat că mesajul cercetătorilor este că activitatea fizică are efecte pozitive. Potrivit acesteia, studiile au demonstrat că mişcarea îmbunătăţeşte grosimea cortexului cerebral şi prezintă de asemenea şi alte beneficii fizice, precum îmbunătăţirea sănătăţii cardiace. Aceasta  a menţionat și că grosimea cortexului cerebral poate fi menţinută prin întreruperea perioadelor sedentare, iar  acest lucru „ar fi posibil dacă nu am sta jos în mod continuu pentru perioade lungi de timp”.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*