Semnal de alarmă de Ziua Mondială a Apei: în 2025, jumătate din populația lumii riscă să nu mai aibă acces la apa potabilă
În 2019, în țările cel mai puțin dezvoltate, doar 50% dintre unitățile de îngrijire a sănătății aveau servicii de bază de apă, 37% aveau servicii de bază de salubritate și doar 30% aveau servicii de bază de gestionare a deșeurilor.
Apa este unul dintre elementele indispensabile ale vieții pe Pământ. Nici oamenii, nici animalele, nici plantele nu pot trăi fără apă. Să nu uităm că organismul uman este format din două treimi apă. Și nici că medicii ne recomandă să consumăm cel puțin 2 litri de apă zilnic, pentru o hidratare corectă. Ne reamintim, de asemenea, că viața a apărut din apă, cu 3-4 miliarde de ani în urmă. Din celulele mici am devenit ceea ce suntem, iar anual, la data de 22 martie, omenirea celebrează Ziua Mondială a Apei (World Water Day). Este o zi în care apa este sărbătorită şi în care se atrage atenţia, la nivel mondial, asupra populaţiei care suferă din cauza lipsei apei, dar şi a poluării apelor. Această zi a fost stabilită la Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro, din 22 decembrie 1992.
Știm că 2/3 din Terra sunt acoperite de apă și de aceea o numim și Planeta Albastră. În ciuda acestui fapt, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția că, până în 2025, jumătate din populația planetei ar putea trăi în zone cu stres ridicat de apă, riscând să nu mai aibă acces la apa potabilă. Potrivit OMS, peste 2,2 miliarde de oameni au acces limitat la apă potabilă sigură în prezent, avertizând că, deși în 2020, 74% din populația globală (5,8 miliarde de oameni) a folosit un serviciu de apă potabilă sigur, cel puțin 2 miliarde de oameni folosesc încă o sursă de apă potabilă contaminată cu fecale – cel mai mare risc pentru sănătate. Apa de băut contaminată microbiologic poate transmite boli precum diareea, holera, dizenteria, febra tifoidă, poliomielita etc. Se estimează că apa contaminată provoacă 485.000 de decese prin diaree, în fiecare an.
Tema aleasă anul acesta pentru Ziua Mondială a Apei este „Ape subterane – Faceți vizibil invizibilul!” – („Groundwater: Making Invisibile Visibile!”) este considerată „binevenită” de ministrul român al Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna care atrage atenția că poluarea și schimbările climatice două pericole majore care „pot atenta la calitatea sau chiar la existența apelor subterane”. Acesta a subliniat că depozitarea ilegală a deșeurilor, unele substanțe chimice utilizate în agricultură sau depozitarea gunoiului de grajd pot duce la poluări grave ale apei subterane, iar „apele contaminate pot duce la îmbolnăvirea și chiar la dispariția plantelor, a animalelor, a unor întregi ecosisteme”, subliniind pericolul nitriților care pot ajunge în apele din fântâni, care devin asfel periculoase pentru sănătate și pot fi chiar fatale.
„Îmbunătățirea managementului salubrității poate avea un impact profund asupra calității apei potabile, atât din sursele de apă de suprafață, cât și din surse vulnerabile de apă subterană, în special atunci când apele uzate sau excrementele contaminează sursele de apă potabilă”, susține OMS, care recomandă ca eforturile să crească de patru ori sau chiar mai mult în țările slab dezvoltate și să includă aplicarea planificării siguranței sanitare.
În 2019, în țările cel mai puțin dezvoltate, doar 50% dintre unitățile de îngrijire a sănătății aveau servicii de bază de apă, 37% aveau servicii de bază de salubritate și 30% aveau servicii de bază de gestionare a deșeurilor.
Apele subterane constituie cel mai mare rezervor de apă dulce din lume, reprezentând mai mult de 97% din toate rezervele de ape dulci disponibile pe glob (excluzând gheţarii și calotele glaciare) și doar 3% reprezintă apele de suprafaţă (lacuri, râuri, zone umede). Apele subterane joacă un rol esenţial în ciclul hidrologic, astfel că trebuie privite nu numai ca un rezervor de alimentare cu apă, ci trebuie protejate pentru valoarea lor de mediu.
În acest an, de Ziua Mondială a Apei se pune accent pe apele subterane, care asigură jumătate din apa folosită în gospodăriile din întreaga lume, un sfert din apa pentru agricultura irigată și o treime din apa necesară industriei. În scopul conștientizării publicului larg, cu privire la importanța apelor subterane, s-a inițiat o campanie de informare constând în videoclipuri și articole care evidențiază rolul vital al acestor resurse. „Apele subterane sunt invizibile, dar impactul lor este vizibil peste tot. Fără să fie văzute, sub picioarele noastre, apele subterane sunt o comoară ascunsă care ne îmbogăţeşte viaţa. Aproape toată apa dulce, în stare lichidă, din lume este apă subterană”, iar schimbările climatice pun în pericol apele subterane. „Trebuie să lucrăm împreună pentru a gestiona în mod durabil această resursă prețioasă”, subliniază site-ul dedicat Zilei Mondiale a Apei.
În România, de Ziua mondială a Apei, personalități din mediul guvernamental și din societatea civilă transmit un mesaj de unitate în lupta împotriva poluării apelor. „În fața unui viitor aflat sub incertitudinea schimbărilor climatice, apa subterană se constituie într-o rezervă strategică pe care trebuie să o respectăm ca o componentă dintr-un întreg din care și noi facem parte”, a subliniat ing. Gabriel Francisc Știka, director general al Administrației Naționale „Apele Române”, care menționează că, deocamdată, în România, apele subterane sunt corespunzătoare calitativ și constituie resurse strategice destinate în primul rând alimentării cu apă a populaţiei şi animalelor, precum şi pentru asigurarea igienei şi sănătăţii oamenilor.
Deși România nu se află pe o hartă a crizei apei pentru următoarele decenii, pentru acoperirea necesarului de apă, specialiștii ANAR și INHGA vor identifica zonele cu risc potenţial la deficit de apă pentru a găsi și aplica cele mai eficiente metode de realimentare artificială a acviferelor, transmit reprezentanţii Apelor Române.
În ultimii ani am auzit cu toții despre încălzirea globală, dezpre gaura de ozon, despre ghețarii care se topesc și consecințele pe care acest fenomen le-ar putea avea pentru viața pe Pământ. ONU trage un semnal de alarmă cu privire la numeroasele amenințări iminente pentru apele subterane, exacerbate de schimbările climatice și de cererea în continuă creștere a apei pentru sănătatea și bunăstarea a miliarde de oameni.
Schimbările climatice aduc cu ele secete grave sau inundații devastatoare care pot distruge calitatea apelor, a atras atenția ministrul Tánczos Barna care subliniază că „niciodată nu trebuie să uităm că apa este o resursă limitată” și susține că trebuie să învățăm să protejăm apa şi să o utilizăm în mod durabil.
Roelof van Ees, Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos a punctat la rândul său că „schimbările climatice, creșterea rapidă a populației, inegalitatea socială și economică, globalizarea și urbanizarea sunt decisive pentru viitorul omenirii. Oamenii de știință prognozează o criză a apei. Prin urmare, trebuie să acționăm înainte ca o astfel de criză să devină inevitabilă și ireversibilă”.