Semnal de alarma: scade vertiginos varsta pacientilor cu AVC, Parkinson si Scleroza

Medicii sunt ingrijorati de faptul ca acest fenomen s-a petrecut intr-un interval de timp relativ scurt si pun totul pe seama stilului de viata nesanatos marcat de alimentatia de tip fast-food,  stress, lipsa de miscare si ignorarea cititului.

 

Dr. Dafin MuresanuParticipantii la Scoala Internationala de Vara de Neurologie au discutat, in cea de-a treia zi de dezbateri, despre o alta problema pe care medicii specialisti au constatat-o cu ingrijorare, in ultimii ani, si anume scaderea pragului de varsta a pacientilor care sufera accidente vasculat cerebrale (AVC) sau se imbolnavesc de Parkinson ori de scleroza multipla. In urma cu cativa ani, astfel de afectiuni erau considerate ca fiind specifice persoanelor varstnice, insa medicii au constatat ca patologia se manifesta in ultimul timp la  pacienti din ce in ce mai tineri. Fenomenul este considerat ingrijorator de catre medici, din cauza faptului ca s-a produs intr-un interval relativ scurt de timp, mai precis in decurs de aproximativ 20 de ani.

In acest sens, presedintele Societatii de Neurologie din Romania, medicul Dafin Muresanu, a declarat in cadrul lucrarilor manifestarii stiintifice de la Eforie Nord, ca „patologii importante ale sistemului nervos central si periferic sunt intalnite la varste tot mai tinere, si aici m-as referi in primul rand la patologia vasculara cerebrala, respectiv la accidentele vasculare cerebrale, care au o tendinta de aparitie la varste tinere, ne spun statisticile. Noi constatam, ca si practicieni, in viata de zi cu zi, ca avem tot mai multe cazuri de tineri care au probeleme de acest fel. Cifrele spun ca in ultimii 20 de ani aceasta patologie vasculara are o incidenta semnificativa la varstele tinere. Daca in urma cu aproximativ 20 de ani inregistram o incidenta de 25 la suta la patologia vasculara cerebrala la pacientii intre 24 si 64 de ani, astazi avem deja spre 30 si poate putin peste 30 la suta, ceea ce reprezinta o cifra ingrijoratoare pentru un interval de timp de 20 de ani”.

 

investigatie_AVCAcelesi fenomen a fost semnalat si in cazul sclerozei multiple, unde debutul bolii are loc in cele mai multe cazuri intre 20 si 30 de ani. Conform statisticilor, in prezent exista in Romania intre sase si sapte mii de persoane cu scleroza multipla, prevalenta bolii fiind de 32-34 de procente la suta de mii de locuitori.

Nici maladia Parkinson nu poate fi scoasa din discutie la acest capitol, specialistii avertizand ca au existat cazuri in care boala a inceput sa se manifeste chiar si in jurul varstei de 20 de ani. „Desi cel mai adesea se considera ca afecteaza predominant persoanele trecute de 65 de ani, trebuie precizat ca poate surveni chiar si in jurul varstei de 20 ani. La nivel mondial, pe baza studiilor de prevalenta disponibile, se considera ca sunt aproximativ 6 milioane de persoane cu boala Parkinson. Este posibil ca acest numar sa fie mai mare, tinand cont de cazurile inca nediagnosticate. In Romania se estimeaza ca sunt tratati in jur de 70.000 de pacienti cu aceasta boala”, a mai precizat presedintele SNR, dr. Dafin Muresanu.

 

crosPrincipala cauza care a dus la producerea acestui fenomen este, in opinia specialistilor, stilul de viata. Mai exact, modul dinamic, stresul, timpul redus de odihna, munca in sesiuni de asalt continue, tendinta de a manca repede si de alimentatie in regim de fast-food ar fi principalii factori ce determina stilul de viata nesanatos.

„Trebuie sa dedicam putin timp si activitatii noastre fizice, sa ne miscam, ca si activitatii cognitive care ne fereste de boli degenerative ale sistemului nervos, in special de afectiuni ale memoriei, atentiei, capacitatii de concentrare. In special cititul ne foloseste foarte mult, cititul fiind exact opusul privitului la TV” sunt recomandarile facute de medicul Dafin Muresanu, insistand asupra beneficiilor cititului pe suport clasic, de hartie, nu pe tableta sau pe calculator.

In cee ce priveste accesul la tratament in cazul acestor boli, medicii considera ca in Romania, acesta este unul destul de facil pentru pacienti, din punctul de vedere al tratamentelor clasice facandu-se eforturi deosebite pentru a se asigura medicamentele necesare. Cu toate acestea, „mai sunt multe lucruri de facut, in special in ceea ce priveste patologia vasculara acuta si unitatile pentru accidentele vasculare cerebrale care trebuie dezvoltate mai mult. In Romania, exista o preocupare din acest punct de vedere, iar programele de preventie secundara trebuie dezvoltate”, a concluzionat presedintele SNR.

 


Adaugati un comentariu


 

*