Sfântul Dumitru, „Izvorâtorul de Mir”

26 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Sfântul Dimitrie (Sânmedru), una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ordodox, se celebrează în fiecare an la data de 26 octombrie, iar a doua zi, pe 27 octombrie, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie cel Nou (Basarabov), ocrotitorul Bucureștiului, ale cărui moște au fost depuse la Biserica Mitropoliei, în secolul al XVIII-lea. Dacă despre Sfântul Gheorghe se spune că „încuie iarna” şi înfrunzeşte întreaga natură, despre Sfântul Dumitru se crede că desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele și face loc timului friguros.

Sfântul Dimitrie este supranumit și Izvorâtorul de Mir, pentru că se crede că el a dat oamenilor vinul folosit la Sfânta Împărtășanie, iar când trupul i-a fost împuns cu sulița, nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.

Ortodoxia celebrează această zi prin hramuri, iar credincioșii participă la așa-zisele jocuri cu focuri vii. Se spune că cine sare peste focurile vii aprinse pe dealuri este sănătos tot anul, iar cine-i tânăr se căsătorește.

 

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, cinstit pe data de 26 octombrie, a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). Din viaţa sa, înscrisă în Sinaxare, aflăm că a fost fiul prefectului din Tesalonic și pentru calităţile sale este numit după moartea tatălui, guvernator al Tesalonicului.

Dimitrie nu a ascuns că este creştin, iar din această cauză a fost întemniţat de stăpânirea romană din vremea respectivă. Drept pedeapsă, la fel ca toți creştinii, a fost obligat să lupte cu gladiatorii. În aceste lupte, creştinii erau victime sigure.

Potrivit legendei, Nestor, un tânăr creştin, cere binecuvântarea Sfântului Dimitrie, ca să-l poată omorî pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului, pentru a pune capăt luptelor sângeroase. Dimitrie îl va însemna cu semnul sfintei cruci pe frunte şi îi va spune: „Du-te şi pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos îl vei mărturisi!”. Prin rugăciunile Sfântului Dimitrie, Nestor reuşeşte să-l străpungă cu lancea pe Lie, dar la finalul luptei.

Nemulțumit, împăratul porunceşte ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu suliţele. Se spune că din trupul lui Dimitrie nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli. De aceea i s-a spuns „Izvorâtorul de Mir”.

 

În București, în ciuda pandemiei, se desfășoară ceremoniile religioase dedicate Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir și Sfântului Dumitru cel Nou – ocrotitorul Bucureștilor, iar credincioșii merg să se închine la moaște, în număr mare, chiar dacă trebuie să stea la distanță de 2 metri unul de altul.

Potrivit Patriarhiei Române, Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie de la Eghina au fost aşezate spre închinare în pridvorul Catedralei Patriarhale în dimineaţa zilei de joi, 21 octombrie, sâmbătă au fost aşezate în Baldachinul Sfinţilor, iar joi, 28 octombrie, vor fi aşezate din nou în Catedrala Patriarhală, după închinarea ultimului credincios.

În contextul sever al pandemiei de COVID-19, în care Biserica însăşi a desfăşurat o intensă campanie de promovare şi conştientizare a regulilor igienico-sanitare, subliniind firescul şi necesitatea ascultării de sfatul medicilor, pentru organizarea în condiţii de reală siguranţă a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din acest an au fost luate şi vor fi respectate mai multe măsuri speciale”, precizează Patriarhia Română, iar autoritățile au ușurat arcina preoților, biserica fiind inclusă la „excepții” atunci când s-a decis că certificatul de vaccinare este obligatoriu.

 

De sărbătoarea Sfântului Mucenic Dumitru nu se lucrează, este zi de rugăciune și pelerinaj, o zi a soroacelor pentru slujbe, în care se slobozesc sărindarele. Femeile duc la biserică grâu fiert și mâncare, iar după ce sunt sfințite le împart pentru sufletul morților. Tradiția spune că cei care vor respecta cu sfințenie sărbătoarea Sfântului Dumitru vor fi feriți de boli și de lovituri tot anul. Și tot acum, cine are datorii și le plătește, îi merge bine anul viitor.

În satele de Bărăgan, oamenii încă mai păstrează o serie de ritualuri despre care se crede că aduc sănătate, protejează de rele şi chiar îi ajută pe tineri să-şi găsească perechea. „În Ajunul sărbatorii, se aprind focurile lui Sâmedru, peste care sar copiii, pentru a fi sănătoşi tot anul. Bătrânii satului spun că focul alungă fiarele.  După ce acesta este stins, ţăranii aruncă un cărbune în grădină ca aceasta să primească putere de a rodi”, spun specialistii în Etnografie şi Folclor.

Focul are rol purificator şi protector, apărând împotriva relelor, necazurilor şi ţinând la distanţă fiarele codrilor. În satul românesc se crede totodată că şi morţii vin să se încălzească la aceste focuri. În acelaşi timp, focul este menit să apere copiii care dănţuiesc în jurul lui sau sar peste el când văpaia se domoleşte.

Tinerii care sar peste foc, joacă şi chiuie, în speranţa că se vor căsători în curând. În gospodării, femeile au datoria de a împărţi copiilor fructe uscate, mere, nuci, covrigi, iar în biserici se ţin slujbe speciale şi se împart merinde.

 

Se spune că dacă în această zi este lună plină și senin, ne așteaptă o iarnă blândă, dar dacă nu este lună și nici cerul nu este senin, atunci ne așteaptă o iarnă grea. Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor. În această zi, ciobanii îşi pun cojocul pe iarbă, în mijlocul oilor, şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră.

În această zi se crede că nu trebuie folosit pieptănul, pentru nu atrage necazurile. Cei ce vor respecta cu sfințenie această zi, vor fi feriți de boli.

În Dobrogea, există „datina Saiegiilor”, adică tinerii merg din casă în casă cântând din fluiere și cavale și primesc bani de la săteni.

În unele zone, în Bucovina este musai ca usturoiul să fie semănat până de Sfântul Dumitru, altfel, se anunță pagubă.

Tot în această zi, se tund coamele cailor tineri, pentru ca aceasta să crească cât mai frumos.

Iar noi, ca să ne fie ziua veselă tuturor, să nu uităm să zâmbim și să le urăm celor care poartă numele Sfântului Dumitru „La mulți ani cu sănătate și prosperitate!”

 

 


Categorii: Actual, Eveniment, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*