Sfântul Ioan, ocrotitoul pruncilor. La mulți ani cu sănătate!

7 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Ziua de 7 ianuarie este dedicată Sfântului Ioan, cel care l-a botezat pe Iisus  în Iordan și a dezvăluit lumii că acesta este Mesia, Fiul lui Dumnezeu.

 

Sfântul Ioan Botezatorul

În ziua de 7 ianuarie, a doua după Botezul Domnului, creștinii îl celebrează pe Sfântul Prooroc Ioan, cel care l-a botezat pe Mântuitorul în Iordan și a dezvăluit lumii că Domnul Iisus este cu adevărat Mesia, Trimisul lui Dumnezeu printre oameni.

Sfântul Ioan, fiul Elisabetei și al preotului Zaharia, a fost Prooroc si Înaintemergător față de Mântuitorul Iisus, în toată viața sa și prin toate faptele lui. Chiar venirea sa pe lume a fost vestită de Îngerul Gavriil, iar el, de foarte tânăr devine un Prooroc al pocăintei și îi învață pe oameni importanța întoarcerii la Dumnezeu și împăcarea cu El, pentru a primi viața nouă pe care o aduce Împărăția lui Mesia.

Momentul esențial al vieții Sfântului Ioan a fost, însă, cel pe care creștinii îl prăznuiesc în fiecare an pe 7 ianuarie, când, botezând oamenii în rîul Iordan, Ioan îl descoperă pe Hristos-Mesia în persoana Domnului Iisus, după semnul ce i s-a încredințat din Ceruri: „Am văzut Duhul pogorându-se, din Cer, ca un porumbel și a rămas peste El”, care i-a confirmat că „Acesta este Fiul lui Dumnezeu”.

Biserica i-a închinat Sfântului Ioan șase sărbători: Zămislirea – 23 septembrie, Nașterea – 24 iunie, Soborul – 7 ianuarie, Tăierea Capului – 29 august, Prima și a doua aflare a capului – 24 februarie si A treia aflare a capului – 25 mai. 

 

Sfântul Ioan este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele i se roagă Lui pentru a naște copii sănătoși și puternici, fără sensibilități și fără malformații.

Tradiția spune că, în dimineața zilei de Sfântul Ioan, fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă ș săstropească și în casă, pentru a fi ferit de boli tot anul și pentru ca toată familia să-i fie sănătoasă.

În această zi este bine să petreci și să râzi, pentru că cine nu se bucură azi, va fi nefericit tot anul. Mare atenție, la petrecere nu se bea vin roșu, deoarece această băutură amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței. Se bea vin alb, sfințit la Biserică.

De Sfântul Ioan nu se stinge candela, aceasta fiind lăsată să ardă pentru bunăstarea familiei.

În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi și nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

 

Unii oameni celebrează ziua de Sfântul Ioan pentru ca Dumnezeu să le fereasca gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.

În ziua de Sânt Ion, în unele zone ale țării există obiceiul Iordănitul femeilor, o petrecere a nevestelor care se adună la o gazdă, unde aduc fiecare mâncare și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se iordănesc.

Un alt obicei întâlnit în această zi este Iordăneala. Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ioan, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de Sfântul Ioan la biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii astfel „iordăniți” trebuie să-i răsplăteasca pe urători cu bani, cu care seara, aceștia chefuiesc.

În satele din Maramureș se mai ține și obiceiul Vergelului sau spargerea Crăciunului. Fetele de măritat pregătesc coșuri cu băutură și mâncare, iar feciorii merg și le iau de acasă, ducându-le în curtea unde se ține Vergelul. Tot feciorii plătesc și muzicanții. În horă intră fetele ce urmează a se mărita și se formeaza viitoarele cupluri, iar toată petrecerea se încheie cu un ospăț comun, care sparge perioada sărbătorilor de iarnă.

 

Aproximativ două milioane de români își sărbătoresc ziua numelui de Sfântul Ioan Botezătorul, iar cei mai multi dintre ei sunt bărbați și răspund la numele Ioan, Ion, Ionel, Nelu, Ionuț sau Ionică.

Dintre femeile carora toată lumea le spune „La Multi Ani!” pe 7 ianuarie, cele mai multe se numesc Ioana sau au fost botezate Ionela, Nela, sau Ionelia.

Se spune că cine nu se veselește în Ziua Sf. Ioan va fi trist tot anul. Tot din bătrâni se știe că după Sfantul Ioan se boteaza gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

Ziua Sfântului Ioan Botezătorul marchează sfârșitul Sărbătorilor de iarnă si, totodată, al celor dedicate Nașterii lui Iisus Hristos.

 

Le dorim și noi sărbătoriților acestei zile „La mulți ani cu sănătate și spor în toate!”


Adaugati un comentariu


 

*