Sfântul Nicolae aprinde lumina bucuriei în ochii copiilor. La mulți ani sărbătoriților!
Cunoscut ca „Moșul încărcat de daruri” sau „Făcătorul de Minuni”, Sfântul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii și este considerat ocrotitorul copiilor, al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate şi al celor acuzaţi pe nedrept.
Sfântul Ierarh Nicolae este sărbătorit de creștini în fiecare an, în ziua de 6 decembrie. Este unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinătății, iar pentru multele minuni săvârșite atât în timpul vieții cât și după moartea sa, a fost supranumit „Făcătorul de Minuni”. „De s-ar fi povestit milele lui una câte una şi câte îndurări a arătat către cei săraci, pe câţi flămânzi a hrănit, pe câţi goi a îmbrăcat şi pe câţi a răscumpărat de la datornici, apoi nici vremea n-ar fi de ajuns a le povesti”, se spune despre viaţa Sfântului Nicolae, episcopul din Mira Lichiei.
În tradiția Românească, Sfântul Nicolae, considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor nevoiași, este cunoscut mai ales sub denumirea de Moș Nicolae sau Moșul încărcat de daruri, de aceea copiii își lustruiesc ghetuțele cu o seară înainte, așteptându-l să treacă și pe la ei cu daruri.
Sfântul Nicolae este, de asemenea, ocrotitorul marinarilor și al brutarilor, protectorul fetelor nemăritate şi al călugărilor, salvatorul celor acuzaţi pe nedrept, al oamenilor aflați în necaz, al celor sărmani, neajutorați sau aflați în primejdie, dar și patronul Greciei, al Rusiei și al multor orașe din Apusul Europei.
Tradiţia sosirii lui Moş Nicolae îşi are originea în povestea unui personaj care a existat cu adevărat – episcopul Nicolae de Myra, care a trăit în Myra-Lichia, în secolul al IV-lea. Lui îi sunt atribuite numeroase fapte bune faţă de cei săraci şi năpăstuiţi, dar şi miracole, numele său traducându-se prin „biruitor de popor”.
Sfântul Nicolae a trăit în timpul împăraţilor romani Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305), într-un oraş din Asia Mică, Patara. A fost hirotonit preot, apoi episcop al cetăţii Myra din ţinutul Lichia (astăzi localitatea Demre din Turcia, aflată pe malul Mării Mediterane).
A fost întemniţat în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor decretate de împăraţii romani Diocleţian şi Maximilian, dar în urma Edictului de la Milan din 313, dat de Constantin cel Mare, care acorda libertate deplină creştinismului, s-a întors în scaunul episcopal din cetatea Myrei și a participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea, din 325, dovedindu-se un puternic apărător al credinţei creştine împotriva ereziei ariene.
În Occident, cultul Sfântului Nicolae era, înainte de Reformă, cel mai puternic cult dedicat unui sfânt nebiblic. Studiile arată că existau peste 2.000 de locaşuri de cult închinate lui în Germania, Franţa şi Ţările de Jos, înainte de anul 1500.
Sărbătoarea Sfântului Nicolae a început să fie popularizată şi pe tărâm american, începând din secolul al XVIII-lea, ca un prilej în care se făceau cadouri, fără vreun interes comercial. Odată ce latura comercială s-a făcut prezentă, numele Sfântului Nicolae s-a schimbat treptat în Moş Crăciun (Santa Claus), o versiune americană a cuvântului olandez „Sinterklaas”, formă prescurtată pentru „Sint Nikolaas” (Sfântul Nicolae).
Sfântul Nicolae, iubitorul celor săraci şi Sfântul ocrotitor al copiilor, rămâne însă un model pentru felul în care creştinii trebuie să trăiască. Viața sa este un model de generozitate și de compasiune arătată în special copiilor și celor aflați în nevoie și de aceea, Sfântul Nicolae este venerat de creştinii ortodocşi şi catolici şi cinstit de protestanţi.
„Un episcop, Nicolae, L-a pus pe Iisus Hristos în centrul întregii sale existenţe. Aşa şi noi, nu trebuie să uităm că centrul acestor sărbători, care ne stau în faţă nu este nimeni altcineva, decât Hristos, care se naşte pentru noi în ieslea din Betleem”, subliniază pr. dr. Ioan-Lucian Radu în documentarul „Cum s-a născut Moș Crăciun” publicat în doxologia.ro.
Legenda spune ca Sfântul Nicolae provenea dintr-o familie înstărită, dar a rămas orfan de ambii părinți pe când era încă un copil. A moștenit o avere mare, pe care a folosit-o pentru a ajuta oamenii nevoiași.
Sfântului Nicolae i se atribuie o serie de legende, dar care cea mai cunoscută este cea a celor trei surori, fiicele unui nobil sărac și care care neavând zestre nu puteau să se căsătorească și urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbați înstăriți. Se spune că Sfântul Nicolae a aflat de necazul fetelor și s-a hotărât să le ajute, dăruindu-le, în secret, trei saci cu aur, astfel încât acestea să se poată mărita. Atunci când fiecărei fete îi venea timpul să se mărite, Sfântul Nicolae se urca pe acoperișul casei lor și dădea drumul pe horn câte unui sac cu aur, fără să fie văzut de cineva.
Tatăl fetelor, văzând ce s-a întâmplat la primele două fiice ale sale, la a treia s-a hotărât să stea de pază și să vadă cine le face acest bine, pentru a-i mulțumi. El l-a zărit pe Episcopul Nicolae pe acoperișul casei și, deși acesta l-a rugat să țină secret ajutorul său, în curând fapta sa bună a ajuns cunoscută în tot orașul.
De atunci, oamenii l-au asociat pe Sfântul Nicolae cu dragostea pentru copii și bunătatea nemarginită.
În tradițiile românești se spune că de Sfântul Nicolae începe iarna cu adevărat. În această zi, Moşul îşi scutură barba sură şi începe să ningă, iar dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.
Se crede că Sfântul Nicolae apare pe un cal alb (aluzie la zapada care cade în luna decembrie) și păzeste soarele, care încearcă să se refugieze pe lângă El, spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină și căldură. Se spune că Sfântul Nicolae este iscoada diavolului și stăpânește apele – fiind patron al corăbierilor pe care îi scapă de la înnec și apără soldații în război, motiv pentru care aceștia îl invocă în timpul luptelor. De asemenea, ajută văduvele, orfanii și fetele sărace care vor să se mărite, dar și pe cei condamnați pe nedrept sau aflați în primejdie.
Tot tradiția spune că nuielușa cu care este lovit copilul neascultător în ziua de Moș Nicolae trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Nașterea Domnului (Crăciun), înseamnă ca Sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit. Sfântul Nicolae a știut, însă, că după mustrare se cere mângâiere, așa că a făcut multe daruri săracilor, i-a liniștit pe cei întristați și i-a vindecat pe cei bolnavi.
Cea mai cunoscută tradiție de Sfântul Nicolae este curățarea ghetuțelor și așezarea lor la ușă sau lângă geam, în noaptea de 5/6 decembrie, când Moș Nicolae vine pe furiș și așează în ghetuțele lustruite dulciuri și fructe.
Uneori, în ghetuțe lasă doar o nuielușă, dacă proprietarul încălțărilor nu a fost cuminte în anul care se încheie în curând. Povestea nuielușei are un sâmbure de adevăr: se spune că Episcopul Nicolae îi lovea cu nuiaua peste mâini pe cei care se abăteau de la dreapta credință.
În Ardeal, fetele se adună în ajunul sărbătorii de Moș Nicolae și fac plăcinte, iar la 9 seara fix „năvălesc” la ele flăcăii și se se încinge o petrecere care ține până după miezul nopții.
Dacă la Sfântul Andrei se pune grâu la încolțit, pentru a vedea cum va fi anul care vine, de Sfântul Nicolae se pun în apă crenguțe tinere de pomi fructiferi, pentru ca acestea să înflorească, dovadă a iertării greșelilor, după cum mai spun tradițiile populare.
Peste 800.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae. Potrivit datelor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, 509.294 dintre sărbătoriți sunt bărbaţi, iar 294.732, femei.
La bărbaţi, cel mai des întâlnit prenume este Nicolae, urmat de Nicuşor, Nicolas, Neculai, Nicu, Niculae, Nicolaie, Nicholas, Niculai, Niculaie, Nicola, Nicoară, Nae, Nikola, Nikos, Nick, Nicolaus, Necula, Niklas, Nik, Nic, Năiţă, Lae, Nicula, Laie, Niculăiţă, Nicholaus, Culae, Nike, Nicolăiţă.
Nicoleta este prenumele purtat de cele mai multe femei, urmat de derivatele Niculina, Nicole, Nicoliţa, Nicola, Nicolina, Neculina, Nicuţa, Nikolett, Niculiţa, Nikoletta, Nicoleta, Nica, Nikole, Neculiţa, Nicoll, Nikoleta, Nikola, Niki, Nikolle, Nika, Nikolet, Niculia, Nikoll, Nichi, Nikolette, Niculeana, Niky, Nikki, Nicolăiţa, Nikky, Niko.
Redacția Sănătatea Buzoiană urează tuturor sărbătoriților „La Mulți Ani cu sănătate!”