Sfaturi de la medicii specialisti pentru a evita pericolele din piscina
O simpla baie la strand sau la piscina poate avea efecte negative asupra sanatatii, daca nu se ascorda atentia cuvenita normelor de igiena.
Odata cu sosirea verii incepe si sezonul vacantelor, iar temperaturile ridicate specifice acestei perioade ii vor mana pe multi dintre noi la strand sau la piscina, locurile de agrement care vor fi cele mai aglomerate pe tot parcusrul sezonului estival. In functie de preferinte si de posibilitatile financiare, oferta este destul de bogata si de variata, de la piscinele hotelurilor sau cluburilor, la strandurile municipale sau chiar in albiile raurilor, insa in functie de optiune variaza si riscurile la care se expun cei care vor sa se racoreasca. Medicii specialisti recomanda tuturor sa acorde o atentie sporita conditiilor de igiena de la piscinele sau strandurile unde vor merge sa faca plaja si sa se scalde, fiind de evitat locurile unde apa este murdara sau nu este schimbata la intervale regulate de timp. Cele mai ingrijite sunt piscinele cluburilor sau hotelurilor, insa pentru ca si costurile sunt pe masura, cei mai multi prefera strandurile publice, care sunt cele mai aglomerate in aceasta perioada. Pe fondul acestei aglomeratii, apa strandurilor poate deveni o sursa de micororganisme infectioase care pot crea neplaceri chiar si dupa o singura baie facuta aici.
Despre riscurile pe care le presupune scaldatul in bazinele unde nu se respecta toate normele de igiena dar si in apele naturale ale raurilor ori lacurilor, medicul de familie Carmen Nistor spune ca pot varia de la simple iritatii ale pielii pana la infectii localizate la nivelul ochilor, urechilor, tubului digestiv sau pielii. In general, apa strandurilor in care se scalda foarte multe persoane, devine o sursa de bacterii, virusuri, paraziti si ciuperci care, odata patrunsi in organism, pot crea serioase probleme de sanatate. „De aceea, atunci cand mergem la plaja sau la scaldat trebuie sa fim foarte atenti la calitatea apei , la aspectul ei, iar daca aceasta este murdara sau sunt semne ca nu a fost schimbata de mult timp, ar fi mai bine sa evitam sa intram in bazin. Totodata, chiar daca apa este foarte curata, este neaprat nesesar sa facem un dus imediat ce iesim din bazin”, spune medicul Carmen Nistor. Aceasta mai precizeaza ca cei mai expusi infectilor contractate din apa de la bazin sunt copiii, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar deficitar. „Persoanele care sesizeaza cel mai mic semn sau simptom de boala dupa ce au mers la piscina sau la strand trebuie sa solicite sfatul unui medic, pentru ca toate aceste infectii pot fi diagnosticate usor”, a mai declarat medicul Carmen Nistor.
Despre problemele dermatologice care pot aparea in urma scaldatului la strand sau la piscina a vorbit medicul dermatolog Raluca Patrascu, care a precizat ca micozele sunt cele mai frecvent intalnite probleme de acest gen. „Una dintre cele mai raspandite boli dermatologice luate de la piscina este pitiriazisul, o micoza a pielii produsa de o ciuperca, Pitiriazis versicolor. Boala este caracterizata prin aparitia unor pete mici de culoare cafeniu inchis, localizate cu predilectie la nivelul toracelui, iar transmiterea se face prin apa de piscina, dar si prin utilizarea sezlongului fara un prosop personal”, a precizat medicul dermatolog. Furunculoza este o alta infectie a pielii datorata stafilococilor prezenti in apa de la bazin, insa au existat si numeroase cazuri cand cei care au mers sa re racoreasca la piscina sau la strand s-au intors acasa cu raie. „Scabia, sau raia, asa cum este cunoscuta in genreal, face parte dintre bolile care pot fi contractate la piscina, mai ales daca sunt folosite in comun prosoape contaminate”, mai spune medicul Raluca Patrascu, subliniind la randul sau ca este absoluta necesara spalarea corpului la dus, dupa fiecare baie in bazin.
Pentru ca preventia este intotdeauna calea cea mai sigura si mai facila cale de a evita neplacerile imbaierii in ape la care accesul este public, Directia de Sanatate Publica Buzau a demarat, in aceasta saptamana, un tur de forta in vederea verificarii tuturor piscinelor si strandurilor, astfel incat acestea sa nu constituie un risc pentru sanatatea persoanelor care le frecventeaza.