Sfaturi medicale pentru masa de Paște

26 aprilie 2019 | 0 comentarii |

Pentru a evita o supraalimentație în perioada Sărbătorilor Pascale, două treimi din meniu ar fi bine să conțină legume și zarzavat, între mese să se facă o pauză de cel puțin trei ore, iar o plimbare în aer liber sau practicarea unor jocuri de grup vor arde caloriile și vă vor menține în formă.

 

Medicii din toate specialitățile clinice sunt unanim de acord că românii ar trebui să respecte tradițiile și să prepare în casă mâncarea specifică sărbătorilor, iar aceasta să fie asortată cu multe legume și fructe, în locul alimentelor tip fast-food, consumate în tot timpul anului și dăunătoare sănătății. Chiar dacă se respectă această regulă, nutriționiștii ne spun că trebuie să existe o limită și în ceea ce privește consumul de produse tradiționale specifice mesei de Paște, mai ales că multe ingrediente nu fac parte din categoria mâncărurilor „ușoare”.

Preparatele din carne de miel sunt „de bază”, dar este bine de știut că cei mai mici dintre mieluţi au carnea bogată în purine – cristale de acid uric ce se depun pe articulaţii sau rinichi, îngreunează digestia şi, în timp, duc la apariţia unor boli grave precum guta, afecţiunile renale etc. De aceea sunt de preferat mieii care au o greutate de 10-15 kg (în viu), întrucât carnea lor este mai puţin indigestă.

 

Medicul buzoian Karmencita Pricop, medic primar medicină internă, spune că deși este o carne considerată de mulți delicioasă și în funcţie de mediul în care a crescut mielul poate fi bogată în Omega 3, Omega 6, numeroase vitamine (în special din complexul B), fier și potasiu, conține și mult colagen, este mai greu digerabilă decât alte cărnuri, de aceea cel mai bine este să opreparăm la cuptor și în niciun caz prin prăjire. Condimentele recomandate sunt cele amare (rozmarin, cicoare, salvie), fiindcă stimulează secreția bilei. „Este recomandat ca alimentele din carne de miel sa fie consumate prudent, mai ales că la masa de Paște, acestea sunt asociate altor mâncăruri bogate în grăsimi și băuturilor alcoolice. Modalitatea cea mai corectă de preparare a cărnii de miel este fierberea şi gătirea la temperatură scăzută. La ciorbă, carnea de miel este indicat să se adauge după ce apa a dat în clocot, pentru a nu se pierde proprietăţile nutritive în apă. Iar pentru fripturi e bine să se ţină carnea, cu 24 h înainte de preparare, într-un baiţ de oţet sau vin, apă şi condimente, pentru a fi mai fragedă şi mai uşor digerabilă”, ne sfătuiește medicul.

 

Dr. Karmencita Pricop

Un alt produs care nu poate lipsi de pe masa de Paște sunt ouăle roșii. Dr. Pricop recomandă ca la masa de Paște sa fie mâncate unul, cel mult două ouă. Daca masa conține și drob, ciorbă și friptură de miel, cozonac, alune și alcool, maioneze și sosuri grase, atunci este mult chiar și pentru un om sănătos. Cele mai periculoase combinaţii ale acestei cărni sunt cele cu paste, cartofi, orez, pâine şi alcool. La masa festivă nu ar trebui consumați cârnați sau mici, covrigei sau plăcinte, pe lângă alimentele tradiționale, întrucât digestia va fi mult îngreunată. Garnitura de legume este foarte indicată, fibrele din acestea ajutând digestia”, atenționează medicul, recomandând celor care au ținut post să nu facă excese.

O alternativă la carnea de miel ar fi cea de ied, de vițel, curcan sau pește, toate fiind mai ușor digerabile, cea de curcan fiind chiar și dietetică. După o masă consistentă, este bine sa fie consumată doar o felie, cel mult două, de cozonac, acest desert putând fi consumat în cantitate mai mare la micul dejun, cu lapte sau ceai.

 

Dr. Lhuana Zissu

Persoanele cu afecțiuni cronice sunt sfătuite să-și administreze tratamentul și să urmeze regimul prescris de medici. Dr. Lhuana Zissu, directorul Serviciului de Ambulanță Județean Buzău, spune că „un cardiac ar trebui să mănânce nesărat – dacă are o astfel de indicație – și să asocieze la carnea de miel pește, legume și zarzavaturi cu lămâie. Persoanele cu afecțiuni renale ar trebui să consume cu prudență ouă și carne, iar diabeticii, să evite zahărul, mai ales ca în magazine există dulciuri speciale pentru aceștia. Copii şi vârstnicii ar trebui să consume cu grijă acest tip de carne, întrucât poate provoca alergii, iar grăsimile saturate (colesterolul) din componenţa sa favorizează depunerea lor pe artere, îngroşându-le, favorizând apariţia bolilor cardiovasculare. Alte persoane cu grad de risc sunt cele cu probleme hepatice, renale, pancreatice, HTA, hipercolesterolemie, trigliceride crescute şi cei obezi”.

Medicul urgentist recomandă ca nici fructele să nu fie consumate imediat dupa masă, pentru că produc fermentație și, ca urmare, disconfort abdominal, flatulență, crampe, balonare, și măresc secreția de insulină pancreatică, ce va antrena și mai mult depunerea energiei dată de alimente în rezervele de tesut adipos.

 

 

Indiferent de starea de sănătate, dr Zissu atrage atenția că și băuturile ar trebui consumate cu prudență. Este de preferat ca acestea sa fie asortate felului de mâncare, în tradiția sărbătorii de Paște fiind vinul roșu, dar orice vin s-ar consuma la masa festivă de Paște, e bine să fie în cantități reduse.

La sfârșitul mesei festive este indicată o ceașcă de cafea neagră sau un pahar dintr-o băutură alcoolica pe bază de plante, ambele lichide având proprietatea de a ușura digestia.

Medicii recomandă, de asemenea, ca între mese să existe o pauză de cel puțin trei ore, timp în care sa fie făcută mișcare, cele mai la îndemână fiind plimbările pe jos. „Să mâncăm puțin și variat, iar pentru a ne sătura și socializa la masa tradițională de Paște am putea apela din plin la salate verzi, diverse crudități -tulpină de țelină, castraveți, roșii, etc. Este bine, de asemenea, să consumăm un ceai de plante la 30 minute după masă și să ieșim la o plimbare în loc să stăm să ronțăim semințe, alune, covrigei etc. ne va feri cu siguranță de probleme”, mai spune dr. Zissu, recomandând, totodată, ca în fiecare casă să existe la îndemână medicamente care ajută la digestie.

Persoanele care au ținut post ar trebui sa revină treptat la alimentația normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe și carne de pasăre, iar produsele din carne de miel să fie consumate cu prudență, începând cu ciorbă și drob în cantități mici.

Cei care, după masă, acuză stări de vomă, greață, stări febrile sau frisoane care nu cedează după ingerarea digestivelor, sunt sfătuiți să se prezinte urgent la camera de gardă a oricărui spital.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*