Recomandari pentru o masa de Paste sanatoasa
Consumul in exces de oua rosii ca si celelalte excese culinare si bahice pot crea serioase probleme de sanatate. Specialistii recomanda ca alimentele traditionale sa fie asezonate cu salate si alte verdeturi.
Dupa o perioada indelungata de post, romanii au, de duminica, odata cu Sarbatoarea Pastelui, in sfarsit dezlegare la „dulce”. In egala masura se pregatesc pentru un festin culinar atat cei care au tinut postul, si cei care nu au tinut cont de el.
Ca orice sarbatoare importanta, Pastele presupune si mese copioase, incarcate de mancaruri grele si stropite cu vin ori alte bauturi. Nutritionistii si medicii specialisti incadreaza produsele traditionale specifice acestei sarbatori in categoria bombelor calorice.
Ouale, carnea de miel cozonacii, pasca pot provoca anumite neplaceri daca sunt consumate in exces, mai ales de catre cei care au tinut post si fac trecerea brusca de la regimul cu verdeturi, orez si alte produse de post, la cel specific maeselor de Paste.
Secretul pentru a te mentine in forma, spun specialistii, este consumul moderat al acestor produse, pe parcursul mai multor mese in timpul zilei, printre farfuriile cu ciorba de miel, friptura, drob si oua fiind indicat sa se numere si boluri cu salata si mai multe verdeturi, care se gasesc din belsug in acest sezon.
Specialistii spun ca pentru tineri si adulti limita maxima de oua ce pot fi consumate intr-o saptamana este de 5-6, iar in cazul copiilor si al persoanelor varstnice, aceasta este de 3-4. In aceste conditii trebuie avuta mare grija la consumul de oua rosii, multi tinzand sa atinga aceasta norma intr-o singura zi. Doua oua rosii pe zi sunt suficiente, specialistii avertizand ca ouale se gasesc ca ingrediente si in alte preparate precum drobul, cozonacii sau pasca. Un ou sau doua in plus nu reprezinta un pericol foarte mare, insa excesele pot avea urmari nedorite, avand in vedere ca ouale obosesc ficatul si pun la incercare bila, existand riscul aparitiei unor colici biliare care s-ar solda cu o vizita la spital.
Carnea de miel nu trebuie prajita, pentru ca astfel s-ar distruge o importanta sursa de proteine, fier , zinc si vitamina B12 pe care aceasta le contine si care sunt benefice pentru organism, ajutandu-l sa faca fata acestei perioade. Nutritionistii nu recomanda nici prajirea sau calirea legumelor si verdeturilor, pentru ca astfel si acestea isi pierd din calitatile nutritive.
Ciorba de miel este considerata cel mai periculos aliment de pe masa de Paste, nutritionistii spunand despre ea ca este „grea si inutila”. Asta, din cauza ingredientului principal, capul de miel, care contine multe grasimi, insa nu are calitatile carnii de miel, intrucat nu contine substantele nutritive mentionate mai sus. Este un aliment gras, greu digerabil, iar consumat in cantitati mari, poate provoca indigestii.
La polul opus se afla drobul, considerat cel mai sanatos aliment consumat in aceasta perioada, cu conditia de a fi respectate unele reguli. Organele de miel folosite la prepararea sa trebuie doar fierte si nu prajite, iar verdeturile nu trebuie calite in prealabil. Drobul va constitui astfle un aliment plin de elemente nutritive, cu mentiunea ca trebuie sa se tina cont ca in compozitia sa intra si ouale.
O salata verde, cu ceapa, usturoi verde, ridichi si alte verdeturi nu trebuie sa lipseasca de pe masa, iar taria sau vinul dulce baut dupa masa ar trebui inlocuite cu un sprit racoros.