Sfaturi pentru sanatatea ochilor, in sezonul estival

Despre cum sa va alegeti ochelarii de soare si cum sa va protejati ochii impotriva infectiilor oculare contractate din apele strandurilor ne vorbesc medicii oftalmologi.

 

ochelari de soareDupa recomandarile facute ieri, de medicii specialisti in medicina de familie si in dermatologie, cu privire la riscurile pe care le presupune o baie la strand sau la piscina, SanatateaBuzoiana.ro continua seria articolelor dedicate masurilor de preventie pe timpul sezonului estival, de aceasta data cu ajutorul medicilor oftalmologi din cadrul Clinicii OPTIMED Buzau.

In perioada verii sunt la moda ochelarii de soare pe care unii ii poarta exact pentru scopul in care acestia au fost creati, acela de a-si proteja ochii de soare.  Altii, insa, ii folosesc in primul rand ca accesoriu vestimentar, fapt pentru care nu ii dau jos de la ochi nici la ore bune dupa ce soarele a apus.

Si intr-un caz si in celalalt insa, putini sunt aceia care tin cont de faptul ca la alegerea unei perechi de ochelari de soare trebuie tinut cont si de calitatea acestora, nu doar de aspect, purtarea unor ochelari de soare inadecvati putand dauna sanatatii ochilor. De aceea, medicii oftalmologi atrag atentia ca acesti ochelari trebuie sa fie achizitionati doar din centre autorizate, iar la cumpararea lor trebuie sa se verifice anumite detalii, pentru a se stabili daca acestia asigura intr-adevar protectia necesara ochilor.

 

Dr. Carmen Vladut

Dr. Carmen Vladut

In acest sens, medicul Carmen Vladut spune ca orice pereche de ochelari de soare trebuie sa ofere protectie impotriva razelor ultraviolete, in caz contrar existand riscul aparitiei unor afectiuni oculare. In prezenta luminii puternice, ochii incearca sa se protejeze prin functia de ecranare a cristalinului si a pigmentilor oculari ai retinei, micsorand fanta palpebrala si contractand pupila. In cazul expunerii prelungite la lumina puternica a soarelui, folosirea ochelarilor de soare este necesara, insa conditia esentiala este ca acestia sa aiba lentile cu factor de protectie impotriva razelor ultraviolete”, a explicat specialistul.

In cazul in care ochelarii de soare nu ofera protectie impotriva razelor UV, acestia vor bloca o parte din lumina si, astfel, irisul se va deschide, fiind astfel expus actiunii nocive a acestor raze. In aceasta situatie, mult mai eficienta ar fi nepurtarea acestor ochelari, pentru ca astfel irisul ar fi mai protejat in mod natural, mai spune medicul oftalmolog.

 

ochelari de soareEste, astfel, extrem de important ca ochelarii de soare sa corespunda scopului pentru care au fost creati si sa nu fie doar un simplu accesoriu din sticla colorata. Pentru a fi siguri de eficienta lor, ochelarii trebuie cumparati doar de la magazinele de optica medicala, iar acestia trebuie sa poarte marcajul CE, care arata ca sunt conformi cu normele europene.

Specialistii opticieni ai Clinicii OPTIMED atrag atentia ca acest marcaj nu trebuie sa fie inscris pe o eticheta autocolanta, lipita pe lentilele ochelarilor, caz in care sunt sanse mari sa fie vorba de un produs contrafacut. De asemene, ochelarii trebuie sa fie insotiti de o eticheta pe care sa se regaseasca numele si adresa producatorului, nivelul de protectie solara care variaza de la 0 la 4, tipul de filtru solar si clasa optica a lentilelor. Totodata, la alegerea unei perechi de ochelari de soare trebuie tinut cont si de tipul de activitate la care acestia vor fi folositi: la condus, pescuit, ski, plaja, etc, precum si de materialul din care sunt facute lentilele si de calitatea acestora.

 

conjunctivitaDespre alt gen de probleme oftalmologice care pot aparea in aceasta perioada ne vorbeste medicul oftalmolog Delia Tache. Aceasta face referire la afectiunile oculare ce pot aparea in sezonul estival, indeosebi in urma unor bai la piscina sau la strand.

Boala oftalmologica ce poate fi luata cel mai usor de la strand este conjunctivita, tinand cont de faptul ca in acest caz vorbim despre o boala contagioasa. „Cea mai frecventa boala cu care ne putem intoarce de la strand sau de la o piscina este conjunctivita. Este o boala foarte contagioasa, de aceea este suficient ca o singura persoana cu conjunctivita sa intre in bazin, pentru ca celelelte care intra in apa, dupa ea, sa contracteze boala”, explica dr. Delia Tache, sfatuindu-ne ca atunci cand alegem sa mergem sa ne imbaiem, peste vara, sa avem in vedere ca apele in care ne racorim sa fie verificate si autorizate din punct de vedere sanitar.

 

Dr. Delia Tache

Dr. Delia Tache

Acelasi medic mentioneaza ca trebuie sa avem in vedere respectarea acestor sfaturi ca o masura de precautie, nu sa renuntam sa mai mergem la strand sau la piscina pentru a ne racori de arsita verii. Riscul unor imbolnaviri este prezent doar in cazul bazinelor publice unde apa nu este tratata corespunzator si nu sunt respectate toate normele igienico-sanitare, explica medicul oftalmolog, atragand insa atentia asupra necesitatii prezentarii imediat la medic si a tratarii corespunzatoare, in cazul in care raul s-a produs.

„Conjunctivita poate avea sechele grave si se poate ajunge chiar la afectarea vederii in cazul in care nu se asigura imediat tratament oftalmologic. Subliniez insa faptul ca doar medicul oftalmolog trebuie sa prescrie tratamentul necesar, pentru ca aceasta afectiune este de mai multe feluri si trebuie avut in vedere tratamentul personalizat. In plus, conjunctivita luata de la piscina, este bine de stiut, ca nu se trateaza cu antibiotic”, a mai precizat dr. Delia Tache. Prin urmare, in cazul in care apar simptome precum precum senzatia de prezenta a unui corp strain, usturime sau roseata, pacientul trebuie sa mearga imediat  la medicul oftalmolog, iar aici trebuie sa specifice neaparat faptul ca a fost la strand sau la piscina, pentru ca specialistul sa stie care este sursa bolii.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*