Sindicalistii buzoieni din Sanatate se pregatesc sa picheteze sediul Ministerului de Finante

 Acestia s-au alaturat colegilor din intreaga tara care au declansat astazi actiunile de protest pe care Federatia Sanitas le-a anuntat la jumatatea acestei luni.

 

Sanitas BuzauUPDATE: Reprezentantii sindicatului Sanitas au participat azi la o intalnire cu ministrul Nicolae Banicioiu, in cursul discutiilor cazandu-se de acord asupra unor subiecte de interes comun precum identificarea solutiilor pentru majorarea veniturilor personalului medical si sustinerea demersurilor pentru deblocarea posturilor vacante. In acest context, ministerul a cerut directiilor de sanatate publica sa faca demersuri pentru centralizarea tuturor posturilor vacante ce pot fi scoase la concurs in perioada urmatoare. O alta intalnire va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, ocazie cu care sindicalistii vor purta discutii cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si Ministerului de Finante pentru stabilirea unui calendar de negocieri cu privire la salarizarea personalului din sistemul de santate publica.

 Marius Sepi a spus, la iesirea de la negocieri, ca daca nici dupa aceste actiuni de protest nu vor fi solutionate cererile, pe 10 iulie se va reuni Consiliul National, care va decide a doua parte a protestelor, putandu-se ajunge la greva de avertisment in sistemul sanitar si chiar la greva generala.

 

Mariana Munteanu, lider Sanitas Buzau

Mariana Munteanu, lider Sanitas Buzau

Asa dupa cum anunta in urma cu o saptamana Sanatateabuzoiana.ro, sindicalistii din cadrul Federatiei Sanitas au iesit din nou in strada, astazi fiind prima zi a protestelor pe care acestia le-au anuntat la jumatatea lunii, ca urmare hotararii de comun acord luate in cadrul Consiliului National al Federatiei, intrunit in data de 13 iunie. La acel moment, sindicalistii au reiterat o serie de revendicari legate de cresterea cu 10 la suta a veniturilor din Sanatate si Asistenta Sociala si deblocarea posturilor vacante, anuntand ca in data de 23 iunie vor declansa o serie de actiuni de protest ce constau, in prima etapa, in pichetarea institutiilor statului abilitate in rezolvare revendicarilor. Intrucat nu au primit niciun semnal pozitiv din partea autoritatilor, sindicalistii de la Sanitas au iesit astazi in strada, iar actiunile vor continua pana pe data de 4 iulie, conform calendarului miscarilor de protest anuntat.

Inca de la primele ore ale diminetii, peste o suta de sindicalisti din judetele Alba, Arad, Neamt si Vrancea s-au adunat in fata sediului Ministerului Sanatatii si au declansat actiunea de protest, prin pichetarea sediului institutiei.

 

pichetare-ms-sanitasLa aceasta ora, protestul este in plina desfasurare, urmand ca pichetarea Ministerului Sanatatii sa fie reluata si in zilele de 24, 25, 30 iunie si 1 iulie. Actiunii de protest i s-au raliat si sindicalistii buzoieni, care urmeaza sa ajunga la Bucuresti in cursul zilei de 27 iunie, unde vor participa la pichetarea Ministerului de Finante.

Conform declaratiilor liderului Sanitas Buzau, Mariana Munteanu, la actiune vor participa 30 de sindiclaisti buzoieni care, printre revendicarile solicitate la nivelul Federatiei Nationale, vor cere si pastrarea numarului actual de paturi pentru Spitalul Judetean de Urgenta Buzau. „Neonorarea revendicarilor transmise in nenumarate randuri de catre liderii Federatiei Sanitas reprezentantilor Guvernului ne obliga sa declansam actiuni de protest in toata tara. Daca nu ni se vor da drepturile salariale luate in 2010, adica cei 62 la suta, nu 25 la suta, cat au spus, daca nu vor aproba cresterea cu 10 la suta a salariilor din domeniul medical si cel de asistenta sociala, nu vor debloca urgent posturile vacante si vor continua decimarea paturilor din spitale, din luna octombrie vom declansa greva generala”, a mai anuntat liderul Sanitas Buzau.

 

Leonard Barascu si Marius Sepi-SANITAS

Leonard Barascu si Marius Sepi-SANITAS

Acestea sunt, de altfel, si principalele revendicari ce au declansat miscarile de protest, sindicalistii cerand cresterea cu 10  la suta a veniturilor in sanatate si asistenta sociala, incepand cu data de 1 iulie 2014 si aplicarea Legii 284/2010 in sanatate si asistenta sociala, de la 1 octombrie 2014, deblocarea de urgenta a posturilor vacante in sanatate si asistenta sociala pana pe data de 20 iunie 2014 si publicarea in Monitorul Oficial a Contractului Colectiv de Munca pe sectorul sanatate si activitati sanitar-veterinare, inregistrat la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, pana in data de 20 iunie 2014.

Conform programarii stabilite in cadrul Consiliului National al Federatiei Sanitas, membrii filialei Buzau a sindicatului vor participa la protestele din Capitala vineri, 27 iunie, cand vor picheta impreuna cu colegii din Bucuresti, Cluj, Bistrita si reteaua CFR, sediul Ministerului de Finante. In afara de Ministerul Sanatarii si cel de Finante, o alta institutie care va fi pichetata de sindicalisti in perioada 23 iunie – 4 iulie va fi Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale şi Persoanelor Varstnice.

Ultima data cand sindicalistii din Sanatate au iesit in strada a fost in luna noiembrie a anului trecut, atunci cand au avut loc cele mai ample actiuni de protest din acest sector din ultimii zece ani.

GALERIE FOTO

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*