Sindicatul Ambulanta ii trimite ministrului Nicolaescu o scrisoare ca pe vremea lui Ceausescu
„NU SUNTEM DE ACORD CU DEMISIA MINISTRULUI SANATATII. (…)Va rugam sa ne intelegeti situatia in care suntem si va informam ca forma de solidaritate care a fost hotarata de FNSAR la solicitarea Coalitiei…”
In timp ce personalul medical din sistemul public de Sanatate s-a aflat, pentru doua ore, in greva de avertisment, pe site-ul Ministerului Sanatatii a fost postat un comunicat prin care oficialii au dorit sa demonstreze ca doar o parte dintre cei care activeaza in acest sector sunt nemultumiti si ca exista categorii de personal care nu se raliaza la greva generala programata pentru 28 noiembrie.
Comunicatul vine din partea Federatiei Nationale Sindicala „Ambulanta” din Romania (FNSAR) si poarta semnatura presedintelui organizatiei, Gheorghe Chis, care il anunta astfel pe ministru ca sindicalistii de la Ambulanta nu vor face greva, respectand astfel legea si protocolul incheiat cu ministerul.
Se specifica, de asemenea, ca FNSAR nu face parte din Coalitia profesionistilor formata la nivelul sistemului sanitar, iar in situatia in care aceasta va declansa pe 28 noiembrie greva generala sindicalistii de la Ambulanta vor fi solidari cu grevistii, dar nu vor intra in greva. In incercarea de a impaca si capra si varza, se mai specifica in document ca cei de la Ambulanta sunt de acord cu revendicarile celor din Coalitia Profesionistilor din Sistemul de Sanatate, insa cu o singura execeptie, anume cea referitoare la demisia lui Nicolaescu, prin care nu s-ar rezolva problemele din sanatate. „Nu suntem de acord cu demisia ministrului Sanatatii. Demisia ministrului nu rezolva problemele din sistemul sanitar”, se specifica cu litete mari, ingrosate, in comunicatul remis chiar ministrului.
In cazul in care se va ajunge la greva generala, sindicalistii de la Ambulanta vor purta pe brat o banderola alba in timpul programului de lucru, pe masinile de interventie vor fi lipite coli A4 cu inscriptia „Greva de solidaritate”, iar la ora declansarii grevei, ambulantele vor avea puse in functiune, timp de doua minute, sirenele si girofarele, acest procedeu urmand a se repeta la fiecare schimb de tura, in cazul in care greva ar dura mai multe zile.
Documentul remis ministrului Eugen Nicolaescu se incheie cu o fraza demna de o perioada considerata apusa, in care „slugile” adresau „tovarasilor de la partid” cuvinte zornaitoare prin care sa le sensibilizeze orgoliile, cand aveau un interes. Este de fapt, o scuza adresata acestuia, pentru solidaritatea cu cei aflati in greva: „va rugam sa ne intelegeti situatia in care suntem si va informam ca forma de solidaritate care a fost hotarata de FNSAR, la solicitarea Coalitiei, nu va afecta capacitatea de interventie a Serviciului de Ambulanta. Va dorim succes in negocieri si speram sa nu se ajunga la greva” se arata in finalul comunicatului.
Decizia celor de la Ambulanta de a sprijini doar de la distanta demersurile Coalitiei Profesionistilor din Sanatate si a nu participa activ la greva generala, se pare ca se datoreaza unor beneficii de care acest serviciu s-a bucurat in ultima perioada, cu largul concurs al secretarului de stat Raed Arafat, recunoscut pentru implicarea sa activa in acest sector.
Ultimul protest de amploare al lucratorilor de la Ambulanta a avut loc in 2010, cand au protestat absolut toate sectoarele din sanatate.
*Comunicatul Sindicatului Ambulanta poate fi vizualizat integral, AICI