Sindromul Hemolitic-Uremic al copiilor din Arges nu are nicio legatura medicala cu vaccinarea

26 mai 2016 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii sustine ca „informatiile vehiculate in spatiul public despre o asa-zisa legatura intre afectiunile digestive grave ale copiilor din Arges si vaccinuri” nu fac decat „sa puna in pericol campanii de vaccinare necesare pentru evitarea reaparitiei unor fenomene epidemice in Romania”.

 

copil sindrom uremicMinisterul Sanatatii (MS) contesta speculatiile potrivit carora intre afectiunile digestive grave inregistrate la un numar insemnat de copii din judetul Arges si a unor cazuri izolate din alte judete si vaccinarea anterioara a acestora ar exista vreo legatura stiintifica.

Intr-un comunicat de presa, reprezentantii MS atrag atentia asupra riscurilor raspandirii in spatiul public a unor informatii neintemeiate despre aceasta asa-zisa legatura intre cazurile mentionate si vaccinare, atragand atentia ca „este regretabil ca asocierea in spatiul public a unor teme independente dintr-un raport de control risca sa puna in pericol campanii de vaccinare necesare pentru evitarea reaparitiei unor fenomene epidemice in Romania”.

 Pentru a clarifica lucrurile, MS reface filmul evenimentelor si arata ca, la inceputul acestui an, au fost inregistrate in Romania, cu precadere in judetul Arges, 24 de cazuri de afectiuni digestive grave la copii. Dintre acestia, 19 copii au dezvoltat Sindrom Hemolitic-Uremic.

La 11 cazuri a fost confirmata prezenta aceleiasi tulpini de bacterie E-coli enterohemoragica de tip O26. Bacteria E-coli enterohemoragica este, din punct de vedere statistic, cea mai frecventa cauza a Sindromului Hemolitic-Uremic.

 

marie curieInvestigatiile epidemiologice derulate pana in prezent arata ca Romania s-a confruntat cu un focar epidemic determinat de infectii cu E-coli enterohemoragic O26. Cea mai probabila sursa de imbolnavire o reprezinta unul sau mai multe produse lactate, se mentioneaza in comunicatul amintit.

La unele probe prelevate din produsele lactate s-a demonstrat prezenta bacteriei E-coli enterohemoragice sau a toxinei care provoaca Sindromul Hemolitic-Uremic. Este vorba despre produsele lactate indicate de parintii copiilor. Produsele au fost consumate fie de copii, fie de parintii lor.

In literatura medicala de specialitate, cazurile de Sindrom Hemolitic-Uremic presupuse a fi corelate cu o vaccinare sunt extrem de rare. In ultimii 15 ani, numarul acestora nu depaseste 10 la nivel mondial”, explica specialistii MS.

 

ATI - Marie CurieMedicii epidemiologi si pediatrii sustin ca nici macar in aceste cazuri presupuse nu poate fi facuta o legatura, intrucat manifestarile au aparut intr-un termen maxim de 14 zile de la vaccinare, nicidecum in termene de mai multe luni de la ultima vaccinare cum este cazul copiilor din Arges. In plus, prezenta bacteriei E-coli enterohemoragice dovedita la copiii din Arges presupune ingerarea de produse neconforme si prezenta in tubul digestiv.

In concluzie, Ministerul Sanatatii sustine ca nu poate fi facuta o legatura intre imbolnavirea copiilor din Arges cu E-coli enterohemoragic si vaccinarile anterioare, astfel de speculatii nefacand decat „sa puna in pericol campanii de vaccinare necesare pentru evitarea reaparitiei unor fenomene epidemice in Romania”.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*