Sistem de telemedicina pentru monitorizarea copiilor cu diabet

Acestia sunt monitorizati permanent cu ajutorul unui dispozitiv care le masoara glicemia fara a mai fi nevoie sa fie intepati in deget, iar datele sunt transmise automat catre medici si parinti.

 

Una dintre principalele preocupari legate de copiii cu diabet insulino-dependent este gasirea unor solutiipentru masurarea glicemiei, care sa ii scuteasca pe acestia de chinul intepaturilor pe care trebuie sa le suporte zilnic si sa le asigure totodata mai multa independenta, fara a mai fi nevoie sa fie monitorizati permanent de parinti. In ultima perioada au aparut anumite dispozitive care masoara glicemia fara a mai fi nevoie de intepatura, insa costurile acestora sunt destul de ridicate astfel ca putine familii si le pot permite. Singura solutie in aceasta situatie este organizarea unor actiuni umanitare pentru strangerea de fonduri cu care astfel de dispozitive sa fie achzitionate si puse la dispozitia copiilor insulino-dependenti.

Intr-o astfel de campanie s-a implicat si asociatia Sprijin pentru Diabet, care are ca scop principal facilitarea accesului pacientilor cu diabet zaharat insulino-dependent la servicii medicale de calitate.

Cu sprijinul fundatiei Vodafone, asociatia a reusit implementarea unui sistem de telemedicina care nu doar ca asigura masurarea glicemiei fara a fi nevoie de intepaturi, dar permite si monitorizarea de la distanta a copiilor cu diabet, oferind astfel mai multa libertate atat acestora, cat si parintilor.

 

Primii beneficiari ai acestui sistem care foloseste tehnologie de ultima generatie sunt 25 de copii din 20 de judete ale tarii, care trebuie sa poarte la mana un dispozitiv asemanator unui ceas, dotat cu senzori care masoara automat glicemia, si care transmite apoi aceste date parintilor si medicilor in evidenta carora se afla copiii. Datele pot fi accesate prin intermediul unei aplicatii instalate pe un dispozitiv mobil inteligent cum ar fi smartphone-ul sau tableta, iar in cazul in care valorile glicemiei nu sunt cele optime, aplicatia emite o alerta. Astfel, pe langa eliminarea durerii fizice cauzate de intepaturile pe care le suportau zilnic prin vechea metoda de monitorizare, acest tip de vizualizare a glicemiilor asigura si un grad sporit de siguranta pentru viata copiilor, prin inlaturarea expunerii la riscul comelor diabetice, redandu-le totodata independenta si posibilitatea de a se integra mai usor din punct de vedere social.

 

Prin sistemul de telemedicina, medicul vizualizeaza permanent glicemia copiilor, afisata pe dispozitive mobile, iar sistemul avertizeaza sonor parintii si personalul medical in caz de urgente glicemice, acestia putand interveni prompt pentru ajustarea tratamentului cu insulina, fara a impiedica activitatile copilului, fie ca acesta se joaca, este la gradinita, la scoala sau doarme. In plus, datorita faptului ca dispozitivele pot fi urmarite si manevrate de la distanta, parintii nu mai sunt nevoiti sa stea permanent langa copilul lor, existand numeroase situatii cand unul dintre parinti a fost nevoit sa renunte la serviciu pentru a-si putea monitoriza permanent copilul.

„Este primul proiect de acest fel din tara si din strainatate. Sistemul de telemedicina ofera posibilitatea unei ingrijiri personalizate, in timp real, fiind un suport vital in ingrijirea unui copil insulino-dependent. Iar acest suport este asigurat de la distanta, indiferent de locul unde se afla copilul sau medicul. Nicio spitalizare avand diabetul drept cauza primara, nicio coma diabetica, copii integrati scolar si social in siguranta, familii cu o calitate mai buna a vietii, o comunitate frumoasa a familiilor copiilor cu diabet insulino-dependent in care fiecare membru se simte protejat si parinti reintegrati ocupational – acestea sunt rezultatele proiectului nostru”, a declarat dr. Mihaela Vlaiculescu, presedintele asociatiei Sprijin pentru Diabet, cu ocazia implinirii unui an de la implementarea proiectului.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Comentarii (2)

  1. Baciu Iulian spune:

    Buna seara! M-ar interesa achizitionarea unui glucometru fara intepare (neinvaziva). Multumesc.

    • Redactie SB spune:

      Mediul diabetolog la care aveți copilul înscris sau asociația despre care vorbim în articol v-ar putea ajuta cu această informație. Fați click pe numele adociației și veți găsi datele de contact.

Adaugati un comentariu


 

*