Sistemul de sanatate romanesc, pe un butoi cu pulbere

17 mai 2013 | 1 comentariu |

Suntem cei mai bolnavi din Europa, avem cea mai mica speranta de viata la nastere, iar medicii ameninta cu blocarea sistemului, pentru ca se simt „haituiti”.

 

Eugen Nicolaescu – maternitate

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, se lauda cu orice prilej ca se va pune accent pe preventie si depistarea precoce a bolilor, dar realitatea arata ca lucrurile stau exact pe dos. Tot mai multi romani sunt bolnavi si ajung in faza critica, iar la mortalitate suntem fruntasii Europei, la majoritatea afectiunilor grave, inclusiv la supravietuirea copiilor mai mici de cinci ani.

 „Romania se situeaza pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste speranta de viata la nastere, dar pe primul loc in ceea ce priveste mortalitatea infantila. Incidenta afectiunilor cronice are in continuare un nivel cu mult peste media europeana”, se arata in Cartea Alba a Consiliului Investitorilor Straini (CIS), din 2013.

Mortalitatea infantila in Romania este de 9,8 la mie, aproape de doua ori mai mare decat media europeana, cauza principala find nasterile premature, potrivit unui studiu recent al Eurostat. O treime dintre aceste decese ar putea fi  prevenite, spun specialistii, prin dezvoltarea de programe suport pentru mame si copii, prin imbunatatirea calitatii alimentatiei, prevenirea si tratarea bolilor copilariei, igiena si imunizare si, nu in ultimul rand, cresterea accesului la informatie, precum si prin dotarea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante.

 

Inspre Guvern si mai ales inspre Ministerul Sanatatii arata cu degetul, pentru ca nu se acorda suficienta atentie preventiei si depistarii precoce a bolilor, ceea ce are un impact major asupra sanatatii. „Cauzele sunt diverse. Romania a avut cel mai mic procent din PIB alocat pentru sanatate în 2012 (4%). Mai mult, se constata o lipsa de eficienta in alocarea resurselor si o nevoie de a intari sistemele de monitorizare a cheltuielilor din sistem”, se mai arata in Cartea Alba intocmita de CIS.

Faptul ca pacientii romani intampina tot felul de piedici in accesul la tratamente moderne si la medicamente de noua generatie explica, in viziunea CIS (recunoscute, de altfel, si de medici, ca si de ministrul Nicolaescu insusi), indicatorii negativi crescuti la morbiditate (numarul de noi imbolnaviri) si mortalitate (numarul de decese la 100.000 de locuitori).

Acestea (medicamnentele – n.r.) au potential de reducere a costurilor din sistemul de sanatate, prin faptul ca il ajuta pe pacient sa se intoarca mai repede la locul de munca, reducand astfel, atat numarul zilelor de spitalizare, cat si efectele adverse ale zilelor de concediu medical asupra economiei”, mai arata  documentul.

 

Pe de alta parte, actuala situatie economica dificila este considerata responsabila de constrangerile severe asupra bugetului sistemului sanitar, dar se apreciaza ca exista solutii, cu conditia ca guvernantii sa le vada, sa le aprobe si sa le aplice.

Pentru a fi competitiva, Romania va trebui sa adopte o gandire strategica si sa isi concentreze resursele asupra sectoarelor care vor permite cresterea durabila pe termen mediu si lung. Consideram ca sistemul sanitar ar putea fi unul dintre acele sectoare, insa autoritatile trebuie sa fie pregatite sa investeasca mai mult. Am saluta, totodata, o predictibilitate si o claritate mai mare a legislatiei, dar si o viziune pe termen lung a autoritatilor, punand accent pe acele proiecte care ar avea un efect de multiplicare pe termen mediu si lung”, se mai arata in Cartea Alba 2013.

 

Migratia masiva in Europa de Vest a specialistilor in medicina, este, de asemenea considerata un factor care influenteaza cresterea morbiditatii si mortalitatii in Romania. „Numarul medicilor din Romania a scazut, ingreunand si mai mult accesul la servicii de sanatate si afectand direct si pe termen lung sanatatea cetatenilor romani”, se arata in documentul CIS.

In acelasi context, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, dr. Vasile Astarastoae, a declarat ieri, la Suceava, ca plecarile masive ale medicilor se datoreaza tot incoerentei politicienilor, respectiv, a guvernantilor in stabilirea unor politici de sanatate coerente.

Traim niste vremuri foarte grele, iar medicii traiesc intr-o tara cu o democratie formala, intr-o tara in care cei care guverneaza sunt incapabili sa o guverneze si incearca sa faca circ daca nu pot sa dea paine, intr-o tara in care suntem haituiti de toate organele de forta ale statului, a spus Astarastoae, evidentiind totodata „avantul deosebit al tovarasilor militieni si procurori” in haituirea medicilor, mentionad ca medicii s-au saturat de a fi blamati fara temei, oar despre asta ar trebui sa afle si decidentii.

 

Dr. V. Astarastoae, presedinte CMR

Mesajul Colegiului Medicilor catre decidenti este urmatorul: Ne-am saturat sa ascultam ca noi vrem, dar nu putem, ne-am saturat sa fim blamati, ne-am saturat sa fim expusi in piata publica in fiecare zi, pe informatii false care pleaca de la institutii care ar trebui sa apere cetateanul. Ne-am saturat sa ducem in spate un sistem in care nu se investeste si tot timpul sa ni se scoata in fata dimensiunea etica a profesiei medicale”, a spus dr. Astarastoae, recomandandu-le guvernantilor sa nu mai dea lectii de etica, pana nu o invata ei, mai intai.

Totodata, presedintele CMR a avertizat autoritatile ca, in aceste conditii, Consiliul National al Colegiul Medicilor din Romania a decis ca dupa o ultima discutie cu guvernantii, daca nu se schimba lucrurile, pana in iulie se va stabili  un plan de actiune, care ar putea culmina cu blocarea sistemului sanitar. El le-a cerut medicilor sa aiba incredere in forta lor si sa raspunda solicitarii Colegiului Medicilor din Romania atunci cand va fi nevoie, punctand faptul ca in ciuda tuturor acestor aspecte, potrivit ultimelor sondaje de opinie „cota de incredere a pacientilor in medici este mare”.Comentarii (1)

  1. Manoloiu Elena spune:

    De ce un batran care merge la medicul de familie, trebuie sa plateasca 5 lei pentru formularul pe care se scrie reteta de medicamente?

Adaugati un comentariu


 

*