Genetica face inca un pas pentru a salva omenirea de cancer

16 august 2013 | 0 comentarii |

Cercetatorii din Marea Britanie au alcatuit prima harta din lume a proceselor mutationale care declanseaza dezvoltarea tumorilor, concluzionand ca toate cancerele sunt cauzate de mutatii ale ADN-ului care apar in celulele corpului pe parcursul vietii unei persoane.

 

ADN laborator Un nou studiu al oamenilor de stiinta britanici arata ca genetica ar putea salva omenirea de cancer sau, cel putin, multe tipuri ale acesor afectiuni ar putea prevenite si vindecate. Analizand peste 7.000 de genomuri (coduri genetice) ale unor forme comune de cancer, cercetatorii de la Institutul Wellcome Trust Sanger – Marea Britanie au descoperit 21 de „semnaturi” ale proceselor care afecteaza ADN-ul uman, toate cancerele fiind cauzate de mutatii ale ADN-ului care apar in celulele corpului pe parcursul vietii unei persoane se arata intr-un studiu publicat in revista Nature, citat de Mediafax.

 Cercetatorii care au realizat studiul spun ca acesta este un pas important pentru descoperirea proceselor care declanseaza formarea cancerului. (…) Prin analize detaliate, vom putea incepe sa folosim de acum inainte in folosul nostru cantitatea uluitor de mare de informatii ingropate adanc in ADN-ul cancerelor, intelegand cum si de ce se declanseaza acele forme de cancer”, a declarat Serena Nik-Zainal.

Cercetatorii au analizat codurile genetice de la 7.042 de cancere provenind de la pacienti din lumea intreaga, acoperind o gama de 30 de tipuri diferite de cancer, pentru a vedea daca gasesc un anumit tipar sau anumite „semnaturi” ale proceselor mutationale. Au descoperit ca toate tipurile de cancer contineau doua sau mai multe semnaturi – descoperire care evidentiaza varietatea proceselor care opereaza impreuna atunci cand cancerul se dezvolta.

Totodata s-a identificat faptul ca tipurile de cancer prezinta un numar diferit de procese mutationale: in timp ce doua astfel de procese mutationale caracterizeaza dezvoltarea cancerului ovarian, la cancerul hepatic exista sase.

Anumite semnaturi au fost gasite in mai multe tipuri de cancer, altele  doar la un singur tip. Din cele 30 de tipuri studiate, 25 prezentau semnaturile unor procese mutationale asociate cu fenomenul de imbatranire.

Oamenii de stiinta aveau deja certitudinea ca substantele chimice din tigarete cauzeaza mutatii in celulele pulmonare, iar acestea declanseaza cancerul pulmonar, precum si ca razele ultraviolete declanseaza mutatii in celulele tegumentare, iar acestea duc la cancerul de piele, dar nu descifrasera inca procesele biologice care cauzau acele mutatii, aflate in spatele celor mai multe tipuri de cancere comune.

Am inceput sa aflam destul de multe lucruri despre consecintele pe care le au aceste mutatii. In definitiv, acele lucruri care cauzeaza mutatiile reprezinta cauzele cancerelor. Detinem insa un nivel rudimentar de intelegere a faptului care cauzeaza acele mutatii”, a spus Mike Stratton, directorul Institutului Wellcome Trust Sanger, coordonatorul studiului.

Cercetatorii au descoperit si ca o anumita familie de enzime, denumite APOBEC, despre care se stie ca afecteaza ADN-ul, este asociata cu mai mult de jumatate din totalul tipurilor de cancer studiate. Enzimele APOBEC pot fi activate atunci cand organismul reactioneaza la o infectie virala. Cercetatorii cred ca „semnaturile” care rezulta din acest proces sunt „victime colaterale” ale genomului uman, care apar atunci cand enzimele actioneaza pentru a proteja celulele de actiunea virusurilor.

Toate aceste descoperiri reprezinta o performanta pe care oamenii de stiinta o considera esentiala in punerea la punct, in viitor, a unor metode eficiente de prevenire si tratare a multor tipuri de cancer.


Adaugati un comentariu


 

*