SJU Galați va avea propriul heliport

30 iunie 2022 | 0 comentarii |

Consiliul Județean Galați va investi 25 de milioane de lei pentru construcția „primului heliport medical din regiune”, la Spitalul „Sf. Apostol Andrei”.

 

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf Apostol Andrei” din Galați va avea „primul heliport medical din regiune”, pe care se va putea ateriza și noaptea, unul dintre puținele de acest fel din România. Investiția va fi de 25 de milioane de lei și va fi realizată de Consiliul Județean, care astăzi a semnat contractul de lucrări, care prevede „construirea unui heliport medical şi extinderea parcării supraetajate cu încă un etaj”, anunță autoritatea locală.

Heliportul, pe care vor putea ateriza elicoptarele SMURD va avea o suprafaţă de 595 de metri pătraţi și va fi construit pe acoperișul parcării supraetajate din curtea unității medicale, la care se adaugă spaţii necesare pentru personalul medical. Potrivit proiectului, vor exista şi două lifturi exterioare, unul pentru heliport şi celălalt pentru a conecta pasarela cu Unitatea de Primiri Urgenţe. După finalizarea lucrărilor, noua parcare supraetajată va dispune de 466 de locuri, meționează CJ Galați.

 

SCJU Galati (foto arhiva)

Până la emiterea ordinului de lucrări se vor finaliza procedurile pentru desemnarea unui diriginte de şantier şi mai trebuie obţinute diverse avize şi autorizaţii, în funcție de care va fi anunțată data închiderii parcării, în vederea realizării lucrărilor.

Vom construi la Galaţi primul heliport medical din această regiune, dotat cu sisteme de aterizare pe timp de noapte, astfel încât misiunile aeromedicale să fie realizate 24 de ore din 24. Heliportul pe care va ateriza elicopterul SMURD va fi construit pe acoperişul parcării supraetajate din curtea Spitalului Judeţean şi va fi conectat cu Unitatea de Primiri Urgenţe prin intermediul unei pasarele şi a două lifturi exterioare, astfel încât pacienţii să fie transferaţi cât mai repede la serviciul de urgenţă. De asemenea, parcarea supraetajată din curtea unităţii medicale va fi extinsă cu încă un etaj, ceea ce înseamnă amenajarea altor 151 de locuri de parcare”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, citat de presa locală.

 

Inaugurare parcare SCJU (foto arhiva)

Cu ajutorul acestei investiţii, se va scurta semnificativ timpul de intervenţie în cazurile de urgenţă, dau asigurări autorităţile.

Heliportul de la SCJU „Sf. Apostol Andrei” din Galați va situa unitatea medicală între puținele din țară cu pista de aterizare pentru aeroambulanțe. În România sunt doar 5 spitale cu heliport propriu și doar trei dintre acestea asigură condiții pentru aterizarea nocturnă.

Parcarea supraetajată pe care se va construi heliportul a fost inaugurată acum doi ani și încă de atunci, la solicitarea autorității județene, constructorul a modificat proietul inițial, astfel încât să se construiască încă un etaj pentru parcări și să se poată realiza deasupra acesteia un heliport medical.

Valoarea contractului este de 25.007.975 de lei (TVA inclus), fonduri din bugetul CJ Galaţi.

 


Adaugati un comentariu


 

*