Centru pentru Mari Arși, UPU, Clinică ATI, Bloc operator și Heliport noi, la SCJU Timișoara

28 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății va organiza o licitație internațională pentru propiectul prin care proiectul va fi finanțat prin Banca Mondială, iar noua construcție ar trebui să fie „la cheie” în decembrie 2024.

 

În 2019, fostul ministru social-democrat al Sănătății Sorina Pintea anunța că, în 2023, va fi inaugurat un Centru pentru Mari Arși în Timișoara, iar compartimentul inaugurat atunci va fi transformat în centru de politraumă. Instabilitatea politică și pandemia care au urmat au făcut însă ca abia acum, un alt ministru social democrat al Sănătății, Alexandru Rafila, să anunțe lansarea procedurii de „licitaţie internaţională competitivă” pentru construirea noii clădiri, în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brânzeu” Timişoara. Dacă totul va decurge conform planului, noua construcție, care va fi prevăzută cu Heliport și va include Centrul de Arși, o nouă Clinica ATI, Bloc Operator și o nouă Unitate de Primire Urgențe va fi dată în folosință la finalul anului 2024.

În calitate de beneficiar direct și de inițiator al proiectului, prof. dr. Dorel Săndesc, șeful Clinicii de Terapie Intensivă a SCJU Timișoara, profesor la UMF „Victor Babeș”, președinte al Societății de Terapie Intensivă din România și al comisiei ATI a Ministerului Sănătății, a scris pe pagina sa de socializare, imediat după lansarea licitației, că acesta este „un nou pas spre un vis”. Pentru acest vis spune că s-a „luptat” în perioada 2014-2016, când, în calitate de secretar de Stat în MS și a reușit să convingă Banca Mondială să finanțeze o construcție care să conecteze cele trei clădiri ale Spitalului Județean Timișoara, respectiv clădirea veche, Casa Austria (în care funcționează actualul Centru pentru Mari Arși din cadrul Spitalului Județean de Urgență Timișoara, ianaugurat în 2019) și Ortopedia, pentru a realiza „un complex funcțional”.

 

Dr Dorel Sandesc

Profesorul Săndesc a menționat că noua construcție „va lega, în «labă de gâscă», cele trei clădiri existente și va include structuri «fierbinți» ale Spitalului: UPU, Bloc operator, Secția ATI, Centrul de Mari Arși. Iar deasupra va fi pista pt elicoptere… În toți acești ani, marcați de instabilitate politică, am urmărit cu tenacitate evoluția Proiectului, lucrând strâns cu Ministerul Sănătății și Banca Mondială pentru a aduce la viață acest «copil de suflet» atât de așteptat. Poate asta și explică de ce, dintre cele 3 proiecte de acest tip rămase în cursă, (Timișoara, Tg Mureș, București), al nostru, care e cel mai mare, este cel mai avansat. Mulțumesc conducerilor Spitalului din această perioadă (prof. dr. Marius Craina, dr. Raul Pătrașcu), Consiliului Județean și tuturor colegilor care s-au implicat în acest Proiect. Cursa în care am intrat, o cursă lungă cu obstacole, continuă, prin jungla societății românești…” – a scris dr. Dorel Săndesc pe pagina sa de Facebook, iar cu optimismul său caracteristic a încheiat „parafrazându-l H. Ford, să speram că «Obstacolele sunt acele lucruri de care ne împiedicăm când ne luăm ochii de la visurile noastre»!”.

 

Potrivit Ministerului Sănătății, în pavilionul nou contruit, cu regim de înălțime S+P+4E+5Eth+Heliport, vor funcționa, integrat, secțiile UPU-SMURD – cu 58 de posturi; Centrul de Arși, având 6 boxe pentru mari arși, 6 rezerve pentru arși intermediari și post-critici și 5 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă; Clinica de Anestezie și Terapie Intensivă cu 27 posturi; Blocul Operator cu 25 de Săli de Operație; Spațiile conexe (Sterilizare, Farmacie, spații administrative și logistice, spații tehnice, adăpost ALA etc.) și Heliport.

Investiţia mai prevede realizarea unei pasarele de legătură cu clădirile existente ale spitalului şi reorganizarea circuitelor medicale. Operaţionalizarea se realizează de către Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale din cadrul Ministerului Sănătăţii”, se menționează în comunicatul Ministerul Sănătăţii.

Terenul pe care se va dezvolta proiectul are o suprafață totală de 49.356 mp, pus la dispoziție de Consiliul Județean Timiș, care a emis autorizația de Construcție încă din 2020. „Este un proiect deosebit, în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, cu bani de la Banca Mondială, pentru care există și un protocol pentru susținerea finanțării încheiat între CJ Timiș, Ministerul Sănătății și Spitalul Județean din Timișoara”, a declarat la momentul respectiv, președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

 

Caietul de sarcini, redactat în limba engleză, va putea fi solicitat de la Ministerul Sănătății, iar pe 10 februarie, potențialii investitori vor putea vizita viitorul șantier, cu respectarea condițiilor impuse de pandemia de COVID-19. Pe 21 februarie, investitorii eligibili (trebuie să prezinte o garanție de 1 milion de euro / 5 milioane de lei) vor putea participa la o întâlnire organizată de Minister în sistem videoconferință, pentru detalierea proiectului.

Ofertele se vor putea depune până cel mai târziu la data de 17 martie 2022, ora 14.00, la sediul Ministerului Sănătății, din str. Cristian Popișteanu, nr. 1-3, camera 236, sect. 1, București, printr-un reprezentant al participanților la licitație, și se vor deschide în aceeași zi, la ora 14.10.

Banca Mondială asigură fondurile pentru întregul proiect, inclusiv pentru realizarea Proiectului Tehnic, execuția și asigurarea utilităților. Perioada de execuție a proiectului este de 26 de luni și va fi finalizat în decembrie 2024.

Anunțul de licitatie se regăsește pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății.

 

Sursă foto: SCJU Timișoara 

 


Adaugati un comentariu


 

*