Mii de vieți salvate de pompierii și paramedicii SMURD
Echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgență „Neron Lupaşcu” Buzău au intervenit anul trecut în peste 10.300 de situații de urgență, din care aproximativ 72% au fost asistate de salvatorii SMURD.
Trec prin foc, prin apă, prin orice situație de risc și răspund prezent oricărei solicitări de intervenție într-o situație de urgență, punându-și de multe ori propria viață și sănătate în pericol. De multe ori uităm că există sau habar nu avem că ei, fără a sta pe gânduri, salvează vieți și bunuri, contribuie la apărarea mediului împotriva oricăror dezastre și că, în orie clipă, de-i zi sau noapte, ploaie, ninsoare, caniculă sau furtună, în zi de lucru sau de sărbătoare, salvatorii ISU-SMURD sunt mereu la datorie. Și își mai fac timp și pentru acțiuni de prevenție, de verificare și avizare/autorizare, de informare și instruire privind apărarea la incendii și dezastre sau de acordare a primului-ajutor.
„În anul 2021, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgență „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău s-au produs 10.315 de evenimente care au necesitat intervenţia serviciilor profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă. Numărul evenimentelor la care s-a intervenit cu forţe specializate a crescut cu 11,9% faţă de anul anterior, când s-au produs 9.087 de evenimente”, a arătat col. Nicolae Tudoroiu, inspector șef al ISU Buzău, la ședința de bilanț/evaluare a activității ispectoratului.
Un moment special al ședinței de bilanț a fost acordarea unor distincții onorifice salvatorilor care s-au remarcat prin performațe deosebite în timpul participării la intervenții și misiuni de amploare sau cu grad ridicat de risc, în anul precedent, în cadrul Detașamentului de Pompieri Buzău.
Desigur, toți salvatorii și-au făcut datoria cu responsabilitate, dar distincția de „Pompier de onoare al județului Buzău” a revenit plutonierului adjutant Ionuț Burlacu, comandant de echipaj, care pe parcursul anului 2021 și-a coordonat colegii în nu mai puțin de 69 de misiuni. Două dintre cele mai riscante incendii la care a intervenit Ionuț Burlacu împreună cu echipajul său au avut loc în aprilie, la interval de numai trei zie. Primul a fost la Hanul „Casa Gaspar” din Istrița de Jos – Săhăteni, unde exista un pericol iminent de explozie, iar la doar trei zile distanță, alături de peste 60 de pompieri a fost la datorie pentru a stinge incendiul care a izbucnit într-o hală a celui mai mare reciclator din România (în ianuarie, la un alt punct de lucru al aceleiași firme a avut loc un alt incendiu de proporții). Două misiuni cu grad de dificultate ridicat și cu risc crescut, cărora salvatorii buzoieni le-au făcut însă față cu brio, ca și în cazul altor acțiuni în care s-au implicat.
Plutonierul adjutant Valerian Dumitru a primit distincția de „Salvator de onoare al județului Buzău”, ca urmare a modului în care s-a remarcat prin participarea la aproape 200 de situații de urgență, majoritatea accidente rutiere cu victime multiple. În calitate de paramedic pe ambulanța SMURD, acesta a acordat prim-ajutor medical specializat persoanelor rănite în urma accidentelor de pe șoselele care tranzitează Buzăul, salvându-le viața.
La fel de prompt și cu profesionalism a intervenit în cazul unor urgențe medicale generale (infarct, AVC, afecțiuni psihiatrice etc.) sau pentru a ajuta pacienţii suspecţi sau confirmați cu COVID-19, pe care i-a transportat la unul dintre spitalele din Buzău sau interclinic.
Conducerea inspectoratului i-a felicitat pe cei doi „pentru curajul, devotamentul și profesionalismului de care au dat dovadă pe timpul gestionării situațiilor de urgență” și le-a urat succes în misiunile viitoare.
Una dintre temele principale ale evaluării anuale a ISU Buzău a constat în analiza intervențiilor de amploare care au avut loc pe parcursul anului 2021.
Echipajele SMURD au răspuns la 7.420 de solicitări (~ 72%), acordând ajutor medical de urgenţă pentru nu mai puțin de 5.809 persoane (5629 adulţi şi 439 copii). Au intervenit, astfel, în 199 cazuri de intoxicaţii, 416 cazuri de afecţiuni cardiace, 911 cazuri de traumatisme, 21 cazuri de arsuri, 2.933 cazuri de afecţiuni medicale generale, 77 cazuri de stop cardio-respirator, 430 cazuri neorologice și psihiatrice, 9 cazuri de transport interclinic specializat, 253 cazuri de prim ajutor şi descarcerare la accident rutier, 108 cazuri de asistenţă persoane şi deblocări, 16 cazuri de transport persoane supraponderale, 396 misiuni pentru transportul pacienţilor confirmaţi/suspecţi COVID.
De asemenea, salvatorii buzoieni au efectuat 1.325 verificări ale secțiilor ATI, au participat la 2 exerciţii tematice, la 49 misiuni de asigurare intervenţie la evenimente publice, la 72 misiuni de asigurare a zonei de producerea unei situaţii de urgenţă, 62 misiuni de sprijin (incendii, asistenţă persoane, salvare animale), 8 activităţi de recunoaştere în teren şi instruire și 10 alte intervenții.
În 118 cazuri au fost întorși din drum ori s-au deplasat fără a interveni, iar în 5 cazuri, alerta s-a dovedit falsă.
Un element de noutate pentru ISU-SMURD a fost programul Salvator din Pasiune care, privit cu scepticism la începu, s-a dovedit extrem de atractiv și eficient pe parcurs. „Voluntariatul s-a dovedit a fi un real succes, în acest moment constituind o bază de selecție pentru viitorii elevi și studenți ai școlilor de Pompieri. În evidenţa inspectoratului, la momentul actual, se află un număr de 92 voluntari, 7 având cursul de prim-ajutor calificat absolvit, iar 36 cursul de prim-ajutor de bază absolvit. În perioada analizată voluntarii au participat, împreună cu personalul din cadrul subunităţilor încadrat pe ambulanţe, la un număr de 307 de intervenţii. De asemenea 7 studenți de la Facultățile de Medicină au desfășurat activități de voluntariat specifice, la nivelul Spitalului Județean de Urgență Buzău”, au arătat reprezentanții inspectoratului.
În anul 2021, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de „Neron Lupaşcu” au avut, în medie, 26,59 intervenții pe zi. Au existat și 33 de alarme false, dar numărul celor care fac „glume proaste” a scăzut semnificativ.
Cele 2.895 de intervenţii (~28 %) ale pompierilor se pot rezuma în 376 de intervenții pentru stingerea incendiilor, 235 de intervenții la incendii de vegetaţie uscată, 109 situaţii de asistenţă persoane, 6 intervenții în cazul unor alunecări și prăbușiri de teren, 39 de intervenţii la inundaţii, 37 acțiuni de asanare teren de muniţie rămasă neexplodată și asigurarea zonei la 76 de evenimente publice.
Au efectuat, de asemenea, 319 activităţi de îndrumare şi recunoaştere, 30 de exerciţii cu forţe în teren și 42 de acțiuni de salvare de animale.
În 183 de situaţii s-au întors de pe traseu fără intervenţii, în 301 cazuri au asigurat zona de producere probabilă a unei situaţii de urgenţă, s-au implicat în 49 de misiuni de sprijin sau au intervenit în 562 de alte situații (verificare corturi, degajare copaci, etc.)
În contextul pandemiei de COVID-19, salvatorii buzoieni au desfășurat 177 de acțiuni de informare preventivă şi conştientizare a pericolului epidemiologic privind răspândirea SARS-CoV-2 și au efectuat 321 de misiuni privind transportul echipelor mobile de vaccinare, de la centrul de vaccinare, către locații de pe raza județului, la solicitarea Nucleului Județean de Vaccinare Buzău.
Tot anul trecut, ISU Buzău a răspuns la 342 de solicitări de avizare / autorizare pentru securitate la incendiu și protecție civilă (cu 3,32% mai multe decât în 2020), din care 200 au fost repinse, fie pentru că nu îndeplineau condițiile cerute de lege, fie din cauza lipsei unor documente.
În aceeași perioadă au fost efectuate 831 de controale, inspecţii și alte categorii de activităţi specifice, în urma cărora s-au identificat 3.026 de deficiențe privind prevenirea situaţiilor de urgenţă, din care 158 au fost soluţionate, iar 2.005 au fost sancţionate cu 168 amenzi de 682.800 lei și 1.840 avertismente.
Pe timpul controalelor au fost organizate şi desfăşurate 746 de instruiri la operatorii economici, instituţii şi localităţi și s-au executat 41 de exerciţii.