Soia previne osteoporoza

8 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Planta face parte din categoria leguminoaselor si este considerata una dintre cele mai hranitoare de pe planeta.

 

3Recent, oamenii de stiinta de la Universitatea Hull din Marea Britanie si-au indreptat atentia asupra izoflavonelor, acei compusi din soia care sunt asemanatori homonilor feminini. Astfel, ei au descoperit ca soia este eficienta pentru a incetini pierderea osoasa si aparitia osteoporozei in cazul femeilor aflate la menopauza, iar concluziile noului studiu au fost prezentate in cadrul Conferintei Anuale a Societatii de Endocrinologie.

Dupa menopauza, organismul produce mai putini estrogeni, homoni feminini implicati in regenerarea tesutului osos. In cazul deficitului de estrogeni, femeile sunt expuse unui risc major de osteoporoza, potrivit medicilor. Osteoporoza este responsabila de 9 milioane de fracturi anual, la nivel mondial. La studiul realizat de cercetatorii britanici au participat 200 de femei la debutul menopauzei, iar pe parcursul celor 6 luni ale studiului, femeile au primit zilnic un supliment pe baza de izoflavone din soia, doza fiind de 66 de miligrame.

 

osteoporozaConcluziile au aratat ca femeile care au consumat izoflavone au beneficiat de atenuarea pierderii osoase si alungarea riscului de osteoporoza. In acelasi timp, cercetatorii au constatat ca participantele aveau un risc mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare. „Am descoperit ca proteinele din soia si izoflavonele sunt o modalitate sigura pentru a imbunatati sanatatea femeilor dupa varsta menopauzei. Actiunea izoflavonelor din soia este similara medicamentelor utilizate de obicei contra osteoporozei“, a explicat autorul principal al studiului, Thozhukat Sathyapalan, cercetator la departamentul de endocrinologie de la universitatea din Hull.

Medicii recomanda femeilor sa includa in dieta produse pe baza de soia precum tofu, lapte de soia, preparate din boabe de soia. De retinut ca in Asia, unde soia este foarte populara, femeile ating zilnic doza de 66 de miligrame de izoflavone recomandata pentru prevenirea osteoporozei.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*