Spatiu de relaxare cu „gradina suspendata” la sectia de Psihiatrie din Alba Iulia

10 februarie 2016 | 0 comentarii |

Este vorba despre un proiect care va fi dus la indeplinire in circa doi ani, noua cladire a sectiei urmand sa aiba amenajat pe acoperis un astfel de spatiu cu gazon artificial, banci, jardinier, precum si panouri solare pentru asigurarea independentei energetice.

 

psihiatrie alba iulia (6)Saptamana aceasta a fost demarat, la Alba Iulia, un proiect ce isi propune construirea celei mai moderne sectii de psihiatrie din tara. Lucrarile vor fi incepute „de la zero”, pentru a fi duse la bun sfarsit in termen de maxim 24 de luni, anunta conducerea unitatii medicale. Construirea unui nou spatiu care sa gazduiasca sectia de Psihiatrie a Spitalului Judetean din Alba Iulia se impunea cu prisosinta, avand in vedere ca in prezent, activitatea sectiei se desfasoara intr-o cladire istorica, datand din secolul XVIII, cladire ce a gazduit la vremea respectiva primul spital militar din Romania. Spatiul respectiv necesita lucrari serioase de renovare, iar finantarea pentru aceste lucrari se va face cu fonduri din partea guvernului norvegian, insa in vechea cladire se va amenaja un muzeu cu colectii de arta sacra.

In acest context se impunea gasirea unui nou sediu pentru sectia de Psihiatrie, astfel ca cea mai buna solutie s-a considerat a fi construirea unei noi cladiri, in curtea Spitalului Judetean. Aceasta se va ridica pe locul unor magazii vechi care vor fi demolate, pentru a face loc noului imobil. Lucrarile vor fi demarate in vara, iar valoarea totala a investitiei este estimata la 6 milioane de lei, din bugetul autoritatilor locale.

 

psihiatrie alba iulia (5)Autoritatile s-au lovit insa de o problema atunci cand au solicitat autorizatia de la Directia de Sanatate Publica, fiindu-le impusa si amenajarea unei zone verzi, cu o suprafata de cel putin 25 de metri patrati, in care pacientii sa se poata relaxa. Problema era ca spatiul exterior nu era suficient pentru amanajarea acestei zone, conform conditiilor impuse, astfel ca s-a gasit o solutie originala.

Impreuna cu proiectantii s-a decis ca zona de relaxare sa fie amenajata la inaltime, pe acoperisul cladirii, sub forma unei terase pe care pacientii se vor putea relaxa, avand totodata si posibilitatea sa se plimbe in curtea interioara a spitalului. Ineditul viitoarei constructii nu consta doar in acesta „gradina suspendata”, ci si in faptul ca va fi independenta energetic, datorita unor panouri solare cu care va fi dotat noul imobil.

 

psihiatrie alba iulia (3)Despre spatiul de relaxare de pe acoperisul cladirii, managerul SJU Alba Iulia, Nicoleta Cosarca a explicat ca aici va fi amenajat, pe jos, gazon artificial, pe care vor fi amplasate jardiniere si banci pentru comfortul pacientilor. Avand in vedere specificul afectiunilor pacientilor acestei sectii, nu vor fi neglijate nici masurile de siguranta. In acest scop urmeaza a fi amenajate garduri de protectie pe marginile terasei, pentru a se evita accidentele.

Viitoarea sectie, care ar urma sa fie deschisa in vara anului 2018, va avea 50 de paturi, 25 dintre ele distribuite la etajul I, unde va fi sectia de femei si celelalte 25 la etajul al doilea, unde vor fi internati barbatii. Cladirea va mai fi dotata cu sala de mese la fiecare etaj, oficiu, club si cabinete pentru medici. La parter va functiona ambulatoriul sectiei, zona de internare, filtru, izolatoarele, inclusiv sala de vizitare. Toate saloanele vor avea maxim trei paturi, vor fi dotate cu  aer conditionat, grup sanitar propriu si sistem de apelare de urgenta precum si sisteme pentru detectia incendiiilor, iar ferestrele nu vor avea gratii, ci geamuri securizate.  Accesul pacientilor pe terasa de pe acoperis se va face cu unul dintre cele trei lifturi cu care va fi dotata cladirea, care le va fi destinat.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*