Dosar penal pentru pacientul agresiv de la SJU Vrancea

5 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Acesta fusese eliberat de câteva luni din închisoare, după ce ispășise o condamnare pentru viol, riscând acum o nouă condamnare.

 

Secția de Psihiatrie a SJU Vrancea

Au apărut noi informații despre incidentul petrecut în noaptea de marți spre miercuri în secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Vrancea, acolo unde un pacient aflat sub influența drogurilor a atacat personalul medical, rănind grav doi asistenți și provocând mai multe pagube materiale. Se pare că nu a fost vorba de un acces de furie venit spontan pe fondul consumului de droguri, pacientul în vârstă de 30 de ani fiind cunoscut drept un individ cu un comportament agresiv. De altfel, acesta abia fusese eliberat din închisoare, unde ispășise o condamnare pentru viol, odată ajuns în libertate acesta începând să consume droguri, fiind cunoscut și ca dependent. În noaptea respectivă fusese adus de familie la secția de Psihiatrie a spitalului din Focșani, după ce consumase substanțe psihoactive, acesta fiind inițial cooperant și fiind de acord cu internarea. La scurt timp după internare, i s-a făcut rău, așa că a fost solicitată o ambulanță care l-a transportat la secția UPU a aceluiași spital. Nici la Urgențe nu s-a comportat agresiv, aici făcându-i-se o serie de investigații și primind un tratament perfuzabil. Totodată, a recunoscut consumul de substanțe psihoactive, fapt confirmat și de testul toxicologic făcut aici.

 

Alina Cosma

A rămas în UPU circa trei sferturi de oră, apoi, de comun acord cu el și familia sa, cadrele de la Psihiatrie au decis să îl mai țină câteva ore sub supraveghere. Revenit la Psihiatrie, în timp ce era condus către salon acesta a devenit brusc violent cu cei care îl însoțeau, reprezentanții spitalului precizând că acest comportament a fost absolut imprevizibil. A agresat mai multe cadre medicale, rănind grav doi asistenți medicali pe care i-a lovit în cap. Purtătorul de cuvânt al spitalului, Alina Cosma, a declarat că „în urma evenimentului, pe lângă pagubele materiale a rezultat şi rănirea gravă a doi asistenţi medicali. Ambii au traumatisme craniene. Un asistent prezintă şi traumatism de mandibulă după ce a fost lovit atât de tare de bărbatul agresor, încât a căzut inconştient pentru câteva momente. Ambii asistenţi au fost supuşi unor investigaţii medicale, inclusiv computer tomograf, iar unul dintre aceştia a fost internat la secţia de Chirurgie şi este ţinut sub observaţie de personalul medical, după ce a primit mai multe lovituri în zona capului”.

A fost nevoie de intervenția polițiștilor și a jandarmilor pentru a-l imobiliza pe agresor, în urma incidentului, polițiștii întocmind pe numele acestuia un dosar penal pentru lovire și alte violențe, iar reprezentanții spitalului precizând că vor depune o plângere penală împotriva acestuia.

 

Dr. Gabriela Florea

Între timp, la nivelul spitalului a fost demarată și o anchetă internă, iar Direcția de Sănătate Publică Vrancea și-a trimis inspectorii la fața locului. A ieșit astfel la iveală faptul că secția de psihiatrie dispune de un singur supraveghetor pe tură, care trebuie să țină sub observație 40 de paturi, în condițiile în care numărul pacienților depășește uneori capacitatea de cazare.

Medicul Gabriela Florea, seful secției, spune că uneori, gradul de ocupare a paturilor ajunge și la 120% – 130%, iar patologia predominantă este legată de consumul de alcool, în ultima vreme apărând tot mai multe cazuri de pacienți care au consumat droguri. Totodată, medicul spune că anul acesta se constată un aflux mare de pacienți cu antecedente penale, recent eliberați din penitenciar, cum a fost și cazul agresorului din noaptea de marți spre miercuri.

Ni s-a întâmplat să fie eliberat din penitenciar în urmă cu trei zile, să mai comită ceva şi să fie adus în secţia de Psihiatrie. Am avut și suspecţi în anumite cazuri de infracţiuni, care fac ameninţări multiple la adresa integrităţii personalului medico-sanitar şi implicit a familiilor acestora. Un supraveghetor există în permanenţă pe secţie, unul de zi şi unul de noapte, pentru toate cele 40 de paturi. Sunt situaţii în care mai sunt şi doi supraveghetori, dar nu tot timpul. Legea nu ne ajută, pentru că normarea în secţia de Psihiatrie a personalului medico-sanitar este la fel ca în orice altă specialitate. Avem acelaşi număr de asistenţi ca în oricare altă specialitate. Nu se acceptă că pacientul psihic trebuie supravegheat de un număr mai mare de persoane”, mai declarat dr. Gabriela Florea.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*