Medicina de Urgență din România, la nivel „de top”

5 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Este opinia ministrului Sănătății, care a precizat că procedurile și protocoalele sunt bine puse la punct, însă mai trebuie și să fie respectate.

 

Deși în spațiul public apar frecvent nenumărate informații și imagini cu diferite situații neplăcute din Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor din România, ministrul Sorina Pintea este de părere că, dintre toate specialitățile medicale practicate în România, Medicina de Urgență este „la nivel de top”, întrucât are protocoale și proceduri foarte bine puse la punct, însă problemele apar atunci când aceste proceduri nu sunt respectate.

Despre Medicina de Urgenţă se vorbeşte în fel şi chip. Unii sunt de părere că se aşteaptă mult şi e greu, alţii sunt de părere că pacienţii se prezintă chiar dacă nu au simptome care ar impune prezentarea în urgenţă. Cred că suntem cu toţii de acord că Medicina de Urgenţă în România este la nivelul de top dintre specialităţile medicale, dar avem nevoie de sprijin”, a declarat ministrul.

O altă problemă serioasă legată de Medicina de Urgență este și lipsa personalului medical, în special a medicilor urgentiști, această specializare fiind „ocolită” de mulți dintre viitorii medici, din cauza stresului sporit pe care îl presupune, în comparație cu alte specializări. În acest context, ministrul a mai precizat că şi că pregătirea resursei umane din sistem este foarte importantă.

 

Sorina Pintea a vorbit și despre amenzile pentru nerespectarea timpilor de așteptare în secțiile UPU, precizând că o hotărâre de guvern care stabilește noile cuantumuri majorate a fost adoptată recent. Aceasta spune că o astfel de măsură coercitivă nu este o noutate, pentru că astfel de sancțiuni au existat și până acum, la fel și codurile de clasificare a urgențelor, numai că nu s-a ținut foarte mult cont de ele.

Acele amenzi existau şi înainte, doar că au trecut neobservate. Aceste coduri existau şi înainte, nu le prezentăm acum pentru prima dată în spaţiul public. Sunt criterii de prezentare a activităţii din UPU, care existau şi înainte. E important e să avem şi mijloace coercitive. Din experienţa de peste un an şi jumătate în calitate de ministru pot să vă spun că nu putem avea toate aceste reguli dacă nu le verificăm, dacă nu le monitorizăm şi dacă nu luăm măsuri”, mai spune Sorina Pintea.

Declarațiile au fost făcute cu ocazia lansării mai multor manuale pentru medicină de catastrofă, medicină de urgenţă şi pentru rezidenţi şi asistenţi medicali, în cadrul unui program de cooperare româno-elvețian.

 

Ministerul Sănătății a modificat recent protocolul de triaj, care prevede timpi mai lungi de așteptare pentru cazurile care nu reprezintă urgențe majore, pacienții care necesită doar un simplu consult putând aștepta până la 240 de minute până la a fi preluați în zona de tratament.

De asemenea, pacienții considerați cazuri non-urgente, încadrați la codul albastru, pot aștepta 120 de minute, în timp ce termenul de preluare a cazurilor urgente, încadrate la cod verde, este de 60 de minute. Pacienții aflați în stare critică, trebuie preluați în termen maxim de 15 minute, iar cazurile cele mai grave, care necesită resuscitare, trebuie preluate imediat, acestea încadrându-se în zona de cod roșu.

Noul protocol de triaj a intrat recent în vigoare, ministerul prevăzând totodată și amenzi substanțiale pentru nerespectarea timpilor de așteptare. În aceste condiții, odată cu intrarea în vigoare a noului protocol se va trece și la aplicarea de sancțiuni mai drastice în cazurile în care se va constata că nu se respectă timpii de așteptare, iar pacienții sunt lăsați să aștepte, deși personalul medical nu este ocupat cu alte cazuri mai urgente.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*