Sperante pentru bolnavii cu retinita pigmentara, care si-ar putea recapata partial vederea

Specialistii francezi au experimentat cu succes implementarea unor cipuri ce transforma semnalele vizuale in impulsuri electrice care stimuleaza neuronii si creaza imagini in creier.

 

oftalmologBolnavii cu Retinita pigmentara, o boala oculara pentru care, din pacate, la acest moment nu exista un tratament, si-ar putea recapata vederea, partial, anunta un grup de cercetatori francezi. Administrarea de vitamina A si protejarea ochilor de razele solare sunt metode care incetinesc evolutia bolii, insa nu o vindeca.

Cercetarile facute in ultima perioada in laboratoarele firmei franceze Pixium Vision au darul de a le da sperante celor a caror vedere a fost grav afectata in urma acestei afectiuni. Specialistii au testat  cu succes un dispozitiv care ar putea sa le redea macar partial vederea.  Este vorba despre o procedura care la prima vedere ar parea ca tine de latura SF, insa, tinand cont de progresele uriase facute in ultimii ani in domeniul tehnologiilor medicale, specialistii o iau in considerare ca potentiala metoda cu ajutorul careia in viitorul apropiat se va putea veni in ajutorul celor care sufera de retinopatie pigmentara.

Metoda consta in consta din instalarea unei camere video miniaturizate pe o pereche de ochelari ce capteaza semnalele vizuale si a unui cip care converteste aceste imagini in semnale electrice care stimuleaza neuronii si creeaza imagini in creier. Cipul are doua componente, una instalata pe suprafata globului ocular, iar cea de-a doua, alcatuita din circa 50 de electrozi, pe nervul optic.

 

oftalmologieDispozitivul a fost testat pe cativa pacienti care au orbit din cauza acestei afectiuni, cinci dintre ei recapatandu-si partial vederea dupa ce dispozitivul implantat a preluat functiile retinei compromise total. Prima pacienta care a fost supusa acestei interventii a fost o femeie in varsta de 58 de ani, care si-a pierdut vederea cu 20 de ani in urma, iar la sapte luni de la instalarea cipului poate sa recunoasca obiecte, lumini si forme. Daca experimentele ulterioare vor confirma rezultatele bune ale prototipului, evaluat in prezent si de alte doua companii, atunci dispozitivul ar putea fi comercializat incepand de anul viitor, la un pret de circa o suta de mii de euro. Producatorii spun insa ca dispozitivul nu este eficient in cazul celor care s-au nascut orbi sau sufera de alte afectiuni oculare care nu sunt datorate retinei, intrucat foloseste memoria vizuala pentru a recrea imagini pe baza semnalelor primite de creier.

 

oftalmoRetinita pigmentara este denumirea utilizata pentru un grup de boli ereditare care afecteaza retina, care este situata in partea din spate a ochiului si actioneaza ca un film intr-un aparat de fotografiat. Aceasta contine celule vizuale speciale care actioneaza la razele luminii prin intermediul unor fotoreceptori, celulele fotoreceptoare capteaza si proceseaza lumina, contribuind astfel la optimizarea vederii. In majoritatea cazurilor, retinita pigmentara este ereditara, boala fiind cauzata de o serie de defecte genetice. Celulele tip bastonas din alcatuirea retinei, cele care controleaza vederea pe timp de noapte, sunt cel mai frecvent afectate. Totusi, in unele cazuri, sunt deteriorate intr-o proportie mai mare si celulele de tip con. Persoanele cu retinopatie pigmentara isi pierd treptat acuitatea vizuala, campul vizual se ingusteaza treptat, vederea devenindu-le din ce in ce mai slaba si putandu-se ajunge in final la orbirea totala.

 


Categorii: Actual, Stiri

Comentarii (8)

 1. Laura A. spune:

  Retinita pigmentara asociata cu nistagm orizontal și strabism, la un copil, poate fi certificată ca miopie grava?

 2. GROZAVU VIORICA spune:

  Am nepotele gemene in varsta de 4 ani jumate, au fost diagnosticate cu sindromul bardet biedl. S-au nascut cu 6 degetele la maini si picioare, au fost operate de mici in Romania pt degetele.Acum au probleme cu greutatea si cu vederea.Va rog din inima sa-mi recomandati un tratament s-au orice care sa impiedice orbirea nepotelelor mele si un tratament pentru acest sindrom. Va multumesc

  • Redactia SB spune:

   Numai medicul specialist vă poate recomanda un tratament, în baza analizelor medicale și a unui control amănunțit. Orice recomandare venită din partea unor nespecialiști sau găsită pe internet poate face mai mult rău decât bine. Așa că vă sfătuim să vă adresați medicului de familie, iar acesta va ști ce sfat vă este de folos sau, dacă este cazul, unde să vă trimită la un specialist care vă poate ajuta.

 3. ROTARU CONSTANTA spune:

  AM SI EU O FATA DE45 ANI CU ACEASTA BOALA DACA STIE CINEVA UN REMEDIU VA-S RUGA SA MA AJUTATI MULTUMESC

 4. Camelia spune:

  Retinopatia nu are un tratament in momentul de fata, dar se poate incetini progresul bolii cu un consum mai mare de legume ce contin vitamina A, consumul de morcovi si sfecla este foarte bun. Cei care sunt diagnosticati cu retinopatia pigmentara pot primi certificat de handicap de la stat, gradul II.

 5. Oltean Adrian spune:

  Am un nepotel de 13 ani care a fost diagosticat cu retinopatie, medicii din Romania nu ne dau nici o speranta. Va rog din tot sufletul daca stiti sau ati auzit vreo clinica din strainatate care poate face vreo minune pentru nepotul meu il rog sa imi lase un mesaj

 6. Stefan Acatrinei spune:

  Important este insa ca orice persoana diagnosticata cu RP sa nu astepte pana in momentul in care vederea dispare complet si apoi sa spere la un cip de cateva sute de mii de euro.
  Responsabilitatea tratarii bolii nu trebuie data doar medicilor ci fiecare trebuie sa se informeze activ despre tratamente posibile. Cine nu face nimic, nu obtine nimic.
  Pe internet se gasesc suficiente informatii pentru cei care vor intr-adevar impotriva acestei boli sa lupte.

Adaugati un comentariu


 

*