REPORTAJUL DE DUMINICA: Dragos Matei, omul care poate fi recunoscut dupa vinul pe care l-a facut
Dupa zece ani de cercetare si succese obtinute in Statiunea Vitivinicola Pietroasa – „Catedrala Vinului Romanesc”, tanarul oenolog isi ia „zborul” catre o companie privata din Dobrogea, unde are mai multe oportunitati pentru a-si atinge aspiratiile profesionale.
Despre oameni poti vorbi in felurite chipuri. Despre calitatile si defectele lor, in mai putine. Retinerea se spune ca trebuie sa vina dintr-un respect pe care il intelegi in timp. Reportajul de astazi, ca multe altele din ultima perioada, ii este dedicat unui om. Specialist intru totul, dar parca mai devreme decat altii. Un alt argument adaugat la calitati este meseria – oenolog. Si nu in ultimul rand, curajul.
Asez peste toate acestea un alt fel de prototip al sanatatii spirituale si profesionale. Rar ni se intampla sa ne impresioneze tineri care profeseaza in domenii mancate de doctori in domenii conduse, practic, de seniori trecuti de multe ori, de sapte-opt decenii de viata. Asa ca atunci cand se intampla sa cunosti o persoana tanara care se poate exprima cu succes printre acesti corifei, exemplul este cu atat mai valoros.
Dragos Matei este bucurestean get-beget, insa de 10 ani s-a „casatorit” cu vita-de-vie din Podgoria Dealu Mare-Pietroasele. Tanarul este de cativa ani oenologul Statiunii Vitivinicole Pietroasa. A primit poate fara sa vrea o mostenire greu de asigurat, pe cea a lui Gheorghe Varaticeanu, un oenolog pe care este exclus sa-l afli in cativa ani, in Romania.
„De la domnul Varaticeanu mi-au ramas multe lucruri. Cel mai important ar fi partea de maturizare a vinurilor, privite mai aprofundat, cu drag, atunci cand faci un vin”, spune cu o sclipire aparte in ochi, Dragos Matei.
Numai ca profesorul, cunoscator fin al excelentei in vinuri, a plecat din lumea aceasta. As lega aici si motivul pentru care scriu un reportaj despre un om atat de tanar: Dragos Matei paraseste statiunea Pietroasa…
Informatia a venit pentru cei din Statiune ca un bumerang caruia cineva i-a dat drumul si despre care sperau sa nu aiba calitati intocmai. Pe Dragos Matei, oenologul nonconformist dintre viile mandre de la Pietroasele, il gasesti la primele ore verificand starea culturii.
„O zi de munca aici inseamna parcurgerea plantatiilor viticole, verificarea stagiilor lucrarilor, a normelor la sfarsitul zilei si desigur, calitatea lucrarilor. Spre exemplu, acum facem cercuitul vitei de vie si tot acum facem putina defrisare, pentru ca avem proiecte de reconversie. Pe partea de crama, verific calitatea vinurilor, incepand de la limpiditate, aroma si gust si, anticipand putin, trec in revista vinurile care vor fi peste o luna sau doua la desfacere”, spune cu o satisfactie usor de explicat oenologul Matei.
„Meseria mea inseamna multa satisfactie. In momentul de fata inseamna simtul realizarilor pe care le-am avut pana in prezent. Satisfactia cea mai mare, chiar excedand concursurile unde ai vinuri medaliate, este atunci cand te intalnesti cu oameni pe care nu i-ai retinut, dar care te recunosc dupa vinul pe care l-ai facut. Omul vine la tine si iti arata aprecierea pe care ti-o poarta”, defineste Dragos, rolul tanarului oenolog in galeria nationala a meseriei pe care putini o aleg si chiar mai putini o pot pastra.
Despre Podgoria Dealu Mare-Pietroasele se spune ca este facuta pentru dezvoltarea soiurilor rosii de struguri.
„Eu am pus accent pe vinurile rosii. Nu exista un soi, ci obiective, sa incepi sa faci un vin din ce in ce mai bun. Anul acesta implinesc 10 ani de cand am venit la statiune. Sunt destule amintiri. Raman multe lucruri placute in urma. Acum 10 ani, terminand facultatea, asa cum sunt majoritatea absolventilor bulversati de intrarea in campul muncii, de mediul acesta, aveam aceleasi ganduri, adica neincredere si nesiguranta. Venind la Pietroasa, in doi-trei ani am reusit sa ma asez pe locul pe care l-am crezut optim pentru mine”, explica Dragos Matei parcursul pe care l-a avut in catedrala viticulturii romanesti, dupa cum ii spun specialistii, Statiunii Vitivinicole Pietroasa.
Coincidenta sau nu, in anul plecarii tanarului oenolog de la Pietroasa, celebrul Ion Damian, directorul unitatii, a iesit la pensie.
O poveste de succes a unui tanar cu altfel de aspiratii. Unele care culmineaza, din iunie, in sectorul privat. O podgorie cu peste 2000 de ha de vita de vie, in Dobrogea. Locul ii va fi acelasi, insa aspiratiile se modifica.
„Locul unui oenolog este privit in general, cu respect, chiar la 36 de ani. Poti sa faci lucruri din ce in ce mai bune, pentru ca stim ca nu exista vin perfect. Sigur ca la un moment dat, fiecare dintre noi trebuie sa faca pasul si sa obtina un vin pe care oamenii sa-l recunoasca si sa-l aprecieze. Este important sa ajungi sa se spuna ca tu ai facut un vin care sa se asocieze cu propriul nume. La un moment dat, trebuie sa fii foarte stapan pe tine si sa stii ce vrei. Intr-o statiune cum este Pietroasa exista si partea culturala, mai poetica a vinului, de care tii cont si care te atrage in felul ei. Sunt aici oamenii care au lucrat si inaintea ta si care au facut cercetare, iar tu trebuie sa asezi putin lucrurile.
Partea de privat este axata mai mult pe comercial, dar nu inseamna ca nu trebuie sa faci calitate. In principiu, nu este o mare diferenta intre mediul de stat si cel privat, dar in privat exista o presiune pozitiva, din punctul meu de vedere, esti conditionat de termene si contracte ferme. In plus, partea de productie este mult mai mare, de zece ori as zice, la fel si cantitatea de vin, iar lucrurile se desfasoara intr-un ritm ametitor”, face diferenta intre stat si privat, Dragos Matei.
Povestea aceasta nu ar fi devenit subiect de reportaj daca nu ar fi fost un exemplu intre multe altele in care statul pierde in fata privatului. Nu ca am avea ceva importiva mediului privat, ci dimpotriva, este un repros adresat statului pe care cu totii il sustinem, dar care nu face nimic pentru a valorifica potentialul care i se ofera si uneori nu lasa nici mediul privat sa promoveze excelenta.
Vorbim adesea cu admiratie si-n acelasi timp cu o strangere de inima, despre tineri olimpici internationali recrutati de companii puternice ale lumii si remunerati pe masura. Insa nu spunem aproape niciodata despre specialistii tineri care isi cer sansa de a se afirma aici la noi si care pleaca in mediul privat nu pentru remuneratie pe masura, ci pentru ca aspiratiile sa le poata fi indeplinite.
Asa ca de aceea cred ca a meritat sa va fac cunoscuta povestea lui Dragos Matei, cel care de mai multe ori, prin intermediul www.sanatateabuzoiana.ro v-a facut cunoscute secretele oenologiei, v-a vorbit despre calitatile terapeutice ale vinului si mai ales a aratat pasiune pentru profesia sa si respect pentru cei carora li se adreseaza prin ceea ce face.
L-am cunoscut pe Dragos Matei in primii sai ani de munca la Statiunea de cercetare. Am cerut atunci sa stau de vorba cu un specialist oenolog iar domnul director Damian mi l-a recomandat cu caldura pe Dragos Matei. Cand am vazut cat e de tanar, am crezut ca e o gluma sau o confuzie. Am constatat, inca o data, ca aparentele insala.