Spitalele și cabinetele medicale se pregătesc pentru a face față unei eventuale epidemii de gripă

17 ianuarie 2025 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică au stabilit măsurile care trebuie instituite pe toate palierele medicale, pentru a face față valului de infecții respiratorii care se așteaptă în următoarea perioadă. 

 

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Iași, într-o conferință de presă, că a organizat o teleconferință cu directorii DSP-urilor din țară, pentru a pregăti sistemul de sănătate, în contextul în care, în perioada următoare se așteaptă o creștere a incidenței infecțiilor respiratorii.

Ne aflăm în prim sezon al virozelor. Dacă săptămâna trecută aveam circa 45.000 de cazuri de viroze sanitare, în raportarea din această săptămână numărul s-a dublat. Sunt peste 90.000 de cazuri de viroze. Observăm și o creștere a numărului de cazuri de gripă diagnosticată clinic, de la circa 4.500, la peste 5.000 de cazuri în această săptămână, la nivel național”, a declarat ministrul Rafila, care a menționat că pentru a „nu fi luați prin surprindere”, ca la debutul pandemiei COVID-19, s-au stabilit anumite măsuri la nivelul spitalelor, al cabinetelor medicale din ambulatoriile de specialitate și la nivelul medicinei de familie.

 

Potrivit ministrului, se observă căîn alte țări europene și Marea Britanie, de exemplu, spitalele sunt supraaglomerate, sunt sufocate de numărul mare de pacienți. Nu putem aștepta ca acest lucru să se întâmple și la noi”, a afirmat Alexandru Rafila, care a menționat că și în România a început pregătirea pe trei paliere a sistemului de sănătate pentru a face față solicitărilor venite din partea pacienților cu viroze și gripă.

Primul palier vizează „asistența medicală spitalicească, care să permită organizarea internă a spitalelor astfel încât să preia pacienții cu viroze respiratorii. Nu ne rezumăm doar la spitalele sau secțiile de boli infecțioase. Gândiți-vă că în pandemie una dintre principale cauze de mortalitate a fost legată de limitarea accesului la servicii medicale, altele decât bolile infecțioase. Fiecare spital trebuie să se organizeze și să trateze pacienții specific, pentru fiecare tip de patologie: boli interne, chirurgicală sau alte patologii. Pacienții cu viroze respiratorii trebuie tratați în saloane separate”, a explicat ministrul.

 

O altă măsură vizează redeschiderea centrelor de evaluare care au funcționat în timpul pandemiei COVID-19 și post-pandemie. „Adică, servicii ambulatorii de specialitate care permit investigații inclusiv de radiologie, încât pacienții care vin direct de la medicul de familie să nu trebuiască să meargă să blocheze, de exemplu, Unitățile de Primiri Urgențe, să aștepte ore întregi, ci să poată să fie preluați într-un serviciu ambulatoriu care permite investigarea lor și primirea unui tratament adecvat”, a arătat ministrul Alexandru Rafila, care a subliniat totodată că, în cazul pacienților care, în urma evaluării, se constată că au nevoie de asistență medicală sub supraveghere, nu se pune problema că nu vor fi internați, ei vor primi asistența medicală corespunzătoare în spital”.

 

Al treilea palier pe care se va acționa vizează medicina de familie. „Mai exact centrele de permanență. Direcțiile de Sănătate Publică vor verifica, în fiecare județ, modul de funcționare a acestor centre. Dacă sunt de permanență, atunci trebuie să asigure servicii medicale permanent, nu doar întâmplător, încât să fim siguri că oamenii, indiferent de ora la care au nevoie de un serviciu medical, îl pot obține fie într-un centru de permanență, fie într-un centru de evaluare, fie la unitatea medicală spitalicească”, a punctat ministrul Sănătății.

Acesta  a precizat că sunt evaluate și stocurile de antivirale pentru gripă, dar a atras atenția, atât medicilor cât și pacienților, să „nu prescrie și să nu ia medicamentul pentru o viroză banală. Ca orice antiviral, are anumite contraindicații și un grad de toxicitate, deci trebuie să-l folosim exclusiv în cazul gripei”.

 

Referitor la desfășurarea activității școlare, Alexandru Rafila a spus că aceasta trebuie continuată cât mai aproape de normal, subliniind însă importanța triajului epidemiologic, informarea părinților și respectarea regulilor de igienă. „Un copil răcit ar trebui să fie izolat la domiciliu, să primească tratament simptomatic, să fie văzut de medicul de familie. Dacă la școală ajung copii răciți, cu viroze respiratorii, triajul epidemiologic este esențial, pentru ca aceste infecții să nu se răspândească în colectivitate”, a atras atenția ministrul Rafila, care consideră că „închiderea prelungită a școlilor, ca în prima parte a pandemiei, a fost exagerată și trebuie să fie o măsură excepțională”.

Totodată, ministrul a recomandat persoanelor nevaccinate antigripal să o facă în perioada imediat următoare, câtă vreme „numărul cazurilor de gripă nu este așa de mare”, deoarece „perioada necesară pentru obținerea imunității după vaccinare este de 10-14 zile. Vaccinul este disponibil, cu recomandare de la medicul de familie și este gratuit pentru copii și adolescenți, pentru femeile gravide, persoanele de peste 65 de ani și pentru cei cu boli cronice”, a concluzionat ministrul Rafila.

 


Adaugati un comentariu


 

*