Spitalul de Urgenta Elias, la cea de-a 75-a aniversare

9 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

In ultimii 10 ani, unitatea spitaliceasca a functionat sub tutela Academiei Romane si a revenit in elita medicinii romanesti.

 

Academician Ionel Haiduc

Academician Ionel Haiduc

Institutie de prestigiu in lumea medicala romaneasca , Spitalul de Urgenta Elias a implinit 75 de ani de functionare, aniversarea fiind marcata printr-o conerinta organizata de Academia Romana, institutia sub tutela careia se afla de 10 ani unitatea spitaliceasca. Le ceremonie, pe langa membri ai Academiei Romane, in frunte cu presedintele Ionel Haiduc, au mai participat prof. dr. Doina Dimulescu – managerul Spitalului Universitar de Urgenta Elias, acad. Paun Ion Otiman – secretar general al Academiei Romane, prof. dr. Leonida Gherasim, membru de onoare al Academiei Romane, dar si doi fosti presedinti ai Romaniei, Emil Constantinescu si Ion Iliescu, ultimul dintre acestia fiind chiar si pacient al spitalului in urma cu cativa ani.

In discursul omagial rostit la conferinta, presedintele Acedemiei Romane, ac. Ionel Haiduc a evidentiat faptul ca „spitalul Elias este un reper al excelentei in medicina de specialitate, prin activitatea complexa de asistenta medicala si de cercetare stiintifica, fiind un centru de referinta al asistentei medicale de urgenta si, totodata, unul dintre cele mai solicitate spitale de urgenta din Bucuresti. Nu este doar o institutie medicala, este mai mult decat atat, este o institutie academica si, din acest punct de vedere, putem afirma cu convingere ca este un centru de excelenta”.

 

Prof.dr. Doina Dimulescu

Prof.dr. Doina Dimulescu

Prof. dr. Doina Dimulescu,  medic cardiolog, managerul unitatii medicale, a tinut sa precizeze ca revenirea Spotalului Elias in elita medicinii romanesti se datoreaza in mare parte temeritatii si entuziasmului cu care dr. Sorin Oprescu si echipa pe care a format-o in urma cu zece ani au crezut ca este posibil acest lucru, iar eforturile in acest sens au dis la actualele rezultate.

Fostul presedinte Ion Iliescu le-a marturisit celor prezenti ca a beneficiat de serviciile medicilor din cadrul unitatii spitalicesti, in calitate de pacient. „Eu am si o experienta personala, pentru ca am fost pacient al acestui spital.  Am avut si eu problemele mele si am gasit intotdeauna linistea, atentia si rezolvarea calificata la medicii din spital. Doresc sa imi adaug aprecierile mele calde la adresa conducerii spitalului, personalului spitalului, sa-i felicitat pe toti cei care lucreaza si conlucreaza cu spitalul, la aceasta aniversare, 75 de ani”, a spus Iliescu.

Fostul presedinte Emil Constantinescu a tinut sa mentioneze ca este cu un an mai tanar decat Spitalul Elias dar isi pastreaza „optimismul” si a elogiat modelul bancherului care, prin testament, si-a lasat intreaga avere Academiei Roomane. „Acel testament contine o intelepciune deosebita: «invatatura este tot ce are omenirea mai de prêt». Aceste vorbe ar trebui sa le auzim si astazi. Aici, la Elias, putem vedea ceea ce de mult lipseste: un corp medical de elita”, a punctat fostul sef de stat.

 

Spitalul Elias, vechi si nou

Spitalul Elias, vechi si nou

Spitalul Elias a fost infiintat in anul 1936, de catre fundatia ce purta numele bancherului Jaques M. Elias care si-a lasat intreaga avere prin testament Academiei Romane, cu obligatia de a constriu si intretine in Bucuresti un spital cu cel putin 100 de paturi, cu dotarile cele mai moderne existente la acea ora. constructia spitalului a inceput in 1934, pe un teren achizitionat de catre fundatie de la Societatea Romana de Cruce Rosie, pana in 1941, unitatea fiind administrata direct de catre Fundatia Elias.

Intre 1941 si 1944, Spitalul Elias a fost rechizitionat de Marele Stat Major al Armatei Romane si a fost pus la dispozitia Misiunii Aeronautice Germane in calitate de chirias. In 1944, Elias, considerat in mod eronat obiectiv german, a fost preluat de o unitate medicala sovietica.

Patru ani mai tarziu, este trecut in reteaua Ministerului Sanatatii, iar in 1990 este trecut in subordinea Ministerului Apararii Nationale, functionand sub tutela acestuia pana in 2003.

Din 2003, trece in administratrea Academiei Romane, sub egida careia functioneaza si in prezent.

Spitalul isi trateaza , anual, aproximativ 35.000 de pacienti, în 18 sectii clinice (cardiologie, ORL, neurologie, geriatrie ai gerontologie, pneumologie, endocrinologie, boli de nutritie si diabet, gastroenterologie si hepatologie, recuperare, medicina fizica si balneologie, oncologie medicala, dermatologie, alergologie, obstetrica-ginecologie, maternitate si pediatrie) si cinci clinici, iar in sectiile chirurgicale cu 200 de paturi, in care se ofera servicii medicale de specialitate.

 

Jacques Menachem Elias

Jacques Menachem Elias

Jaques M. Elias, bancherul caruia spitalul ii poarta numele, s-a nascut in anul 1844, la Bucuresti, intr-o familie evreiasca de rit spaniol. A devenit A un important om de afaceri, a fost proprietar de fabrici de zahar, bancher (fiind presedintele si actionarul Bancii Generale Romane) si industrias.

In cei aproape  80 de ani de viata, a reusit sa stranga o avere impresionanta, pe care a lasat-o print testement Academiei Romane, neavand urmasi si nici alte rude in viata.

Conform dorintei sale, Academia Romana a infiintat o fundatie de cultura nationala si de asistenta publica intreaga avere urmand sa fie consacrata „promovarii culturii din Romania, alinarii boalelor saracilor nostri, incurajarii elementelor valoroase, sprijinirii cauzelor nobile. Si aceasta fara deosebire de origine, pentru toti cei care merita sa fie ajutati”.

In testament se prevedea acordarea de finantari pentru mai multe obiective, dintre care del mai important a fost spitalul care astazi ii poarta numele.

In special va avea obligatiunea de a construi si intretine la Bucuresti, un spital de cel putin 100 de paturi in conditiunile cele mai moderne; in acest spital, se vor primi bolnavi de ambele sexe, israeliti si de orice alta credinta; se vor da consultatii si medicamente gratuite” se mentioeaza in testamentul prin care bancherul si-a lasat averea Academiei Romane.

 


Categorii: Eveniment, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*