Spitalul din Suceava are fântână arteziană terapeutică

17 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Proiectul este unul vechi de șapte ani, însă nu a putut fi dus la bun sfârșit decât zilele acestea, cu fonduri  poprii ale spitalului.

 

De curând, zona Spitalului Județean de Urgență din Suceava a devenit un punct de atracție pentru locuitorii orașului, și asta nu pentru că aceștia ar avea nevoie de serviciile oferite de personalul medical, ci datorită unui element urbanistic inedit, amplasat în fața unității sanitare. Este vorba de o fântână arteziană despre care reprezentanții spitalului spun că poate avea efect terapeutic, creând o stare plăcută de relaxare datorită jocurilor de lumini, a muzicii ambientale și a „dansului” coloanelor de apă.

Inițiativa amplasării acestui obiectiv în zonă este una mai veche, datând din perioada anului 2012 și aparținând inițial Consiliului Județean Suceava. Între timp, între administrația locală și constructori au apărut unele diferende în urma cărora s-a ajuns și în instanță, așa că proiectul a fost abandonat.

Ideea de a avea o fântână arteziană terapeutică amplasată chiar în fața spitalului a continuat totuși să le surâdă reprezentanților unității medicale, care consideră că aceasta are un rol benefic atât pentru pacienți, cât și pentru aparținătorii care vin să îi viziteze, dar și pentru trecătorii care au drum prin zonă. Prin urmare, aceștia au preluat proiectul, reușind în primă fază să preia în administrare porțiunea de teren pe care este amplasat edificiul urbanistic.

 

Mai mult chiar, au identificat rapid și o sursă de finanțare, pentru investiția ale cărei costuri s-au ridicat la valoarea de 60.000 de euro. Banii au provenit din taxa de parcare pe care unitatea medicală o percepe, despre care managerul Vasila Rîmbu spune că nu a fost instituită în acest scop, și nici pentru a rotunji veniturile unității medicale, ci doar pentru a face ordine în cutea instituției, unde se parca la voia întâmplării.

Taxa a fost corect încasată şi evidenţiată şi am decis ca resursele care vin de la oameni să fie folosite tot în interesul oamenilor – se fac lucrările de amenajare a curţii, curăţenie, lucrările deszăpezire, iar fântâna este parte din aceste lucrări făcute pentru oameni”, a detaliat managerul SJU Suceava.

Având la dispoziție fondurile necesare și dreptul de administrare a terenului, pentru reprezentanții unității medicale nu a fost foarte dificil să ducă la îndeplinire proiectul inițiat în urmă cu mai bine de 7 ani.

 

Fântâna arteziană a fost dată de curând în folosință și deja a devenit un punct de atracție al orașului. Funcționează zilnic, între orele 18.00 și 22.00, astfel încât să fie puse la maxim în valoare și jocurile de lumini ce acompaniază „dansul” coloanelor de apă pe fundalul sonor al unor melodii cu efect relaxant.

Managerul spitalului spune că lucrările nu sunt încă finalizate, dar până la finele acestei săptămâni vor fi montate și mai multe bănci în vecinătatea acestui obiectiv, pe care pacienții și trecătorii să se poată odihni și să se poată bucura de efectele liniștitoare ale fântânii arteziene.

Ținem să fim un spital prietenos, iar fântâna arteziană nu este vârful de lance al investiţiilor din spital, este un apendice al infrastructurii şi dotării spitalului. Ne interesează foarte mult şi arealul spitalului. Nu am început şi nu am terminat cu această fântână arteziană modernizările la spitalul din Suceava. Am investit foarte mult în infrastructură, în aparatură medicală, vrem să dăm o altă perspectivă, o altă imagine unității medicale”, a mai precizat Rîmbu.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*