S-a finalizat constructia primului Centru pentru mari arsi din vestul tarii

20 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Mai trebuie ca noul sediu sa fie dotat cu aparatura si dispozitivele necesare, precum si cu personal calificat, urmand ca apoi, unitatea medicala sa devina functionala.

 

centrul de arsi timisoara (1)La inceputul acestei saptamani s-a mai facut un pas important in directia infiintarii unui Centru pentru marii arsi in zona de vest a tarii, in conditiile in care, in prezent, pacientii cu arsuri pe o suprafata intinsa a corpului, care provin din aceasta zona sunt transportati la Bucuresti pentru a primi ingrijirile medicale necesare. Intrucat distanta este una foarte mare pentru un pacient aflat intr-o astfel de situatie, care trebuie, practic, transportat de la un capat la celalalt al tarii, in urma cu cinci ani s-a luat decizia infiintarii unui centru pentru marii arsi in cadrul Spitalului Judetean Timisoara.

Lucrarile pentru construirea cladirii in care urma sa isi desfasoare activitatea noul centru au fost demarate in forta in cursul anului 2011, insa ulterior au fost suspendate pentru o perioada de trei ani.

Abia la inceputul acestui an, avand in vedere si urmarile tragdiei din clubul Colectiv, lucrarile au fost reluate, fiind constientizata mai mult decat oricand necesitatea infiintari unui astfel de centru.

 

Dr. Marius Craina

Dr. Marius Craina

Investitia necesara construirii corpului de cladire in care va functiona noul centru s-a ridicat la 900.000 de euro, bani ce au fost asigurati din bugetul administratiei locale, astfel ca lucrarile au fost finalizate zilele acestea. Zilele urmatoare, conducerera spitalului din Timisoara urmeaza sa faca receptia lucrarii, insa va mai dura ceva timp pana cand centrul sa devina functional.

Aceasta, pentru ca mai este necesara dotarea cladirii cu toata aparatura si dispozitivele medicale necesare, precum si cu personal medical calificat. In acest sens, medicul Marius Craina, managerul spitalului timisorean, a declarat ca am finalizat lucrarile si ne apropiem de receptia Centrului de Mari Arsi. Compartimentul este ultramodern, probabil cel mai modern pe care-l vom avea in spital judetean. Este vorba de primele trei boxe pregatite pentru a servi terapia pacientului cu arsuri grave. Urmeaza ca anul viitor sa solicitam Consiliului Judetean Timis alte sume de bani, iar cu 3-4 milioane de lei vrem sa mai realizam inca doua boxe pentru mari arsi. Pentru ca acest centru sa fie functional si nu doar sa ne uitam la el si sa-l admiram cat de frumos e, avem nevoie si de aparatura si de personal”.

 

centrul de arsi timisoara (2)In ceea ce priveste personalul, managerul spune ca va fi nevoie de 50 de angajati, atat medici cat si asistente, infirmeire si brancardieri. In acest sens, s-au organizt deja concursuri de angajare, in urma carora a fost completat numarul necesar de medici, insa managerul spune ca va fi mai dificil de angajat asistentele medicale. „Am scos posturile la concurs, iar din 24 de posturi de asistente, 12 au ramas neocupate. Si salariile prea mici pot fi un motiv pentru care nu se prezinta la concurs. O asistenta debutanta castiga 2.500 de lei, iar una cu experienta – 3.000 de lei. Depunem eforturi ca in aceasta saptamana sa rescoatem posturile la concurs. E nevoie de asistente, infirmiere, brancardieri, medici am angajat. Din pacate, cu personalul avem o mare problema, pentru ca va trebui supraspecializat”, a precizat medicul Marius Craina. Acesta a mai explicat ca personalul angajat va fi trimis la supraspecializare in strainatate, iar o prima discutie in acest sens a fost purtata cu reprezentantii Spitalului Militar din Bruxelles.

Pentru dotarea noului centru, Ministerul Santatii va aloca 17 milioane de lei, urmand ca la inceputul anului viitor sa fie demarate procedurile de licitatie. Daca lucrurile isi vor urma cursul firesc, managerul spitalului din Timisoara estimeaza ca in patru luni, aparatele vor fi deja instalate, iar centrul ar putea deveni functional in prima jumatate a lui 2017.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*