Spitalul Judetean Buzau, asaltat de cazuri sociale din cauza gerului

11 ianuarie 2013 | 1 comentariu |

Multi dintre ei fac „naveta” intre unitatea medicala unde sunt spalati si despaducheati si adapostul orasului unde li se ofera gazduire si hrana calda.

 

Oamenii strazii, oameni saraci si lipsiti de ajutor, oameni fara capatai care-si duc traiul de pe o zi pe alta dar nu se dezlipesc de langa carciumi si baruri sunt, de cateva zile, de cand temperaturile au coborat sub pragul de inghet, „clienti” permanenti ai Unitatii de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Buzau. Fie ca vin aici singuri, pentru a fi spalati, schimbati si a li se servi o masa calda, fie ca li se face rau si sunt adusi cu ambulanta, ei sunt ajutati de medici si, in cazul in care nu necesita tratament, dupa ce sunt igienizati, sunt transferati la Adapostul pentru oamenii strazii deschis provizoriu de municipalitate pentru a nu-i lasa sub cerul liber si a le oferi o masa calda de la cantina de Ajutor Social.

De la inceputul acestui an, la UPU s-au prezentat 16 cazuri sociale. In unele cazuri a fost nevoie de acordarea unor ingrijirilor medicale, dar in cele mai multe situatii a fost necesara igienizarea acestora si hidratarea (spalat, spalat hainele, tuns si deparazitat, precum si vaccinarea impotriva virulsului gripal sau, dupa caz, alte tipuri de vaccinari). Cei mai multi dintre cei care au beneficiat de serviciile medicale si de ingrijire ale personalului Unitatii de Primire Urgente, au fost ulterior tra nsferati catre Adapostul pentru oamenii strazii, iar o parte dintre ei au fost externati la cerere, spunand ca au unde sa stea. Din fericire nu s-a inregistrat niciun caz de hipotermie”, a precizat purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta, Adriana Bratosin, mentionand ca numai in ultimele doua zile au fost aduse cu ambulanta patru persoane cazuri sociale, dintre care a trei au fost transferate in adapost, iar unul a fost externat la cerere.

Potrivit directorului Adapostului pentru oamenii strazii, Marius Lungu, in aproape o luna de zile de cand a fost deschis acest stailiment, a functionat „la capacitate maxima, zilnic adapostind 25 de persoane. Un grup de aproximativ 20 dintre acestea au devenit clienti permanenti, putini fiind aceia care au apelat la adapost doar pentru o zi-doua. Cei mai multi dintre ei sunt transferati de la Spital, unde fie sunt dusi de ambulante, dupa ce sunt gasiti pe strazi, fie merg singuri, pentru a fi igientizati, la noi neexistand aceasta posbilitate, pentru ca nu avem personal angajat. Ei sunt multumiti ca au unde sa doarma si ca de la cantina Sociala a Primariei li se ofera trei mese calde in fiecare zi. Din pacate, munca de igienizare a personalului medical din spital este aproape zadarnica, majoritatea dintre ei fiind oameni ai strazii care a doua zi ajung la fel de neingrijiti si murdari”, spune Marius Lungu.

In cea ce priveste cheltuielile Spitalului Judetean cu aceste persoane, cazuri sociale, purtatorul de cuvant spune ca „acestea reprezinta un efort destul de mare pentru unitatea medicala, dar nu pot fi lasati neingrijiti si netratati”, chiar daca multi dintre ei au devenit clienti „permanenti”.

In noptile cu temperaturi scazute, politistii si jandarmii patruleaza permanent pe strazi, in gara si prin alte locuri unde stiu ca sun, de obicei, oameni ai strazii, luandu-i si ducandu-i fie in adapost, fie la spital, pentru a nu-i lasa sub cerul liber la temperaturi de 7-10 grade cu minus.


Categorii: Actual, Spitale

Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Din cate stiu, de foarte multi ani, exista institutia ”Asistenta sociala” – oare nu este cazul sa se ocupe cu adevarat de rolul ei? Nu cred ca este necesar a se consuma fonduri de la MS cand exista fonduri speciale pentru asistenta sociala. Unitatea UPU este si asa aglomerata.
    La ei nu exista substante pentru despaduchere si o baie calda ?
    Ar putea sa angajeze si un medic, pentru a face controlul medical. In acest fel nu s-ar mai consuma benzina si timp cu drumurile intre Spital si Adapost.

Adaugati un comentariu


 

*