Spitalul Județean de Urgență Buzău angajează 45 de medici

23 ianuarie 2024 | 1 comentariu |

Conducerea unității medicale a demarat procedurile de organizare a concursurilor de angajare, iar modificarea metodologiei crește șansele spitalului de a-și mări echipa de specialiști, în scurt timp. 

 

Decizia Guvernului de a debloca 7.603 posturi în Sănătate, precum și modificarea metodologiei de angajare a medicilor, ar putea rezolva, măcar parțial, criza de specialiști cu care se confruntă spitalele și care în unele unități medicale face imposibilă asigurarea liniilor de gardă sau a chiar dus la suspendarea activității unor secții.

Într-o situație critică se află și Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău, după ce, timp de un an și jumătate, conducerea unității medicale a încercat zadarnic să obțină aviz favorabil la memoriile înaintate Guvernului pentru deblocarea posturilor vacante. „Am primit cu mare bucurie vestea deblocării a 45 de posturi de medic, 22 de posturi pentru personalul sanitar și auxiliar (asistenți medicali, infirmiere, îngrijitoare și brancardieri), 1 post de kinetoterapeut, 1 post de biolog, 6 posturi pentru registratori medicali și statisticieni vor fi scoase la concurs. Am demarat deja procedurile pentru organizarea concursurilor, pentru că nu ne mai puteam permite să pierdem nicio secundă, după mai bine de un an și jumătate de blocaj”, a precizat, pentru Sănătatea Buzoiană, managerul SJU Buzău, ec. Claudiu Damian.

 

Mai puțină birocrație

 

Deblocarea posturilor (chiar dacă doar la jumătate din necesar) a fost o gură de oxigen primită de medicii care au terminat rezidențiatul și au promovat examenul de specialist dar care nu se puteau angaja, cât și pentru spitale, dar birocrația făcea ca angajarea efectivă a medicilor să fie posibilă doar după dou-trei luni, aspect reclamat de toți manageri spitalelor. Pentru a face posiblă organizarea concursurilor de angajare într-un termen mai scurt a celor aproximativ 2.500 de medici pentru care s-au deblocat posturile, Ministerul Sănătății a modificat metodologia, iar printr-un Ordin de ministru s-au scurtat termenele legale de parcurgere a etapelor de organizare a concursurilor.

„Am semnat un ordin de ministru care modifică substanţial modul de ocupare a posturilor în sistemul de sănătate, scurtează extrem de mult termenele. Numărul de zile necesare din momentul în care spitalul vrea să scoată posturile la concurs până în momentul organizării concursului scade de la 90 la 30 de zile lucrătoare pentru posturile vacante, iar pentru posturile vacante temporar termenele au scăzut de la 40 la doar 20 de zile”, a explicat ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.

 

Simplificarea concursului

 

Dintre cele 4.555 de posturi deblocate în unitățile publice din subordinea autorităților locale, 78 urmează să fie ocupate în Spitalul Județean de Urgență Buzău. Conducerea unității medicale spune că scurtarea termenelor de parcurgere a etapelor premergătoare oferă speranța că î prima decadă a lunii martie vor fi organizate primele concursuri.

„Este bine că s-au redus termenele legale de parcurgere a etapelor premergătoare angajării, dar cea mai utilă ne este o decizie a Ministerului Sănătății din septembrie 2023 când, pe baza referatelor Comisiilor de specialitate, s-a stabilit că nu mai este obligatoriu ca în Comisia de examen să fie profesori universitari”, afirmă managerul Damian.

„Lucrurile s-au simplificat prin modificarea Ordinului 166/2023, așa că în doar în spitalele și secțiile clinice rămâne obligatoriu ca președintele și un membru al Comisiei de concurs să fie carde universitare, în timp ce pentru celelate spitale, atât președintele, cât și ceilalți membri ai Comisiei pot fi medici primari în specialitatea postului, ceea ce ne scutește de perioadele lungi în care așteptam ca profesorii să fie disponibili. Acum se poate organiza concursul imediat după parcurgerea etapelor premergătoare”, completează jr. Sorin Pătrașcu, șef Serviciu Resurse Umane (RUNOS), SJU Buzău.

 

Șanse petru secțiile critice

 

Claudiu Damian

Managerul SJU Buzău spune că la ora actuală, spitalul are un deficit mare de medici, mai ales pe unele secții, iar aprobarea memorandumurilor depuse nul trecut de unitatea medicală era mai mult decât necesară pentru a asigura activitatea spitalului, așa cum trebuie. Între timp, însă, conducerea unității medicale a făcut demersuri pentru atragerea unor medici la Buzău, în urma cărora mai mulți specialiști s-au arătat interesați de a profesa în acest spital.

„Mai rămân aproape 50 de posturi vacante (nu doar de medici), care însă nu necesită angajare imediată. Vom vedea, dacă pe parcursul anului se vor pensiona anumiți specialiști sau, Doamne ferește, dacă unii specialiști vor dori să plece din Spitalul Județean. Vom face, probabil, un nou memorandum, dar deocamdată suntem mulțumiți că că mai mulți medici care erau în așteptare de peste șase luni, pot participa la concursurile pentru angajare. Avem medici care vor să vină pe secțiile ATI, Cardiologie, UPU care vor să vină în spitalul nostru, avem și mai mulți rezidenți în ultimul an care intenționează să dea concurs pe post și să-și continue activitatea la noi ca specialiști și sperăm că apară și noi doritori”, a mai spus Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău.

 

De ce să vină medicii tineri la Buzău?

 

Așa cum a afirmat și cu alte ocazii, managerul celei mai mari unități sanitare cu paturi din județ a subliniat că medicii tineri au cel puțin trei motive pentru a veni să profeseze în Spitalul Județean de Urgență Buzău: primesc bonificații substanțiale, avansează mai ușor în carieră și au la dispoziție aparatură de ultimă generație.

Cred că le oferim medicilor nou-veniți în spitalul nostru cele mai multe bonifiații și facilități, la nivel național. Le oferim câte două salarii minim brute în plus, în fiecare lună, timp de șase luni după angajare, le asigurăm cazarea și le decontăm cheltuielile de întrețiere, le plătim cursurile de obținere a competențelor cu care vor să-și dezvolte pregătirea în specialitate, aparatura medicală de care dispune Spitalul Județean de Urgență Buzău este de înaltă performanță, iar medicamentele și materialele sanitare de care au nevoie sunt asigurate fără probleme. În plus, avem un colectiv format majoritar din tineri, așa că își pot face cu ușurință prieteni și avem și specialiști de talie internațională, care-i pot ajuta să deprindă subtilitățile și să rezolve cazurile complexe”, a subliniat managerul SJU Buzău.

 

Mai bine pentru pacienți

 

Așadar, au fost demarate procedurile pentru organizarea concursurilor de angajare, iar odată cu ocuparea posturilor de medici disponibile în fiecare secție, managerul spitalului consideră că activitatea medicilor va fi ușurată și vor fi mai puțin stresați, iar în consecință, pacienții vor putea primi îngrijire medicală mult mai bună, într-un timp mult mai scurt, beneficiind de o analiză mai atentă a nevoilor lor, inclusiv în UPU, unde acum, din cauza lipsei de medici, consultațiile interdisciplinare sunt întârziate.

Noile angajări vor fi benefice, atât pacienți cât și personalul medical al spitalui, mai ales în secțiile în care s-a ajuns la limita epuizării, din cauză lipsei de medici. Prin angajarea de noi specialiști va scădea presiunea, vor avea mai mult timp pentru a se apleca mai riguros și mai atent asupra pacienților. În plus, se vor putea asigura și liniile de gardă care acum sunt neacoperite, iar asta va înseamna că specialiștii de pe diferite secții vor putea coborî în UPU, pentru a ajuta medicii de aici, pentru a putea asigura anemneza corectă și eficientă, investigații rapide și tratamentul cel mai eficient (în spital sau la domiciliu), într-un timp cât mai scurt”, a afirmat Claudiu Damian.

Sindicaliștii din Sănătate sunt însă în continuare nemulțumiți și amenință cu greva generală, principala revendicare fiind de natură salarială.

 


Categorii: Actual, Jobs, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Ingrijorat spune:

    Dacă acești medici sunt la duzină, și pregătirea lor lasă de dorit, vor ocupa un post călduț și pacientul are de suferit.
    Mai sunt câteva exemple prin judetean care papă bănuțul și altceva nu fac

Adaugati un comentariu


 

*