Statiunea pomicola Istrita, depozitar de sanatate
A inceput in forta noul an pomicol! Si poate ar trebui sa ne concentram mai mult pe productia autohtona, sa mai ocolim fructele de import, pline de pesticide, daunatoare sanatatii!
Stiam deja ca fructele si legumele de import sunt tratate cu tot felul de substante care, pe de o parte, le ajuta sa creasca la anumite dimensiuni, sa aiba aceeasi culoare si sa reziste luni intregi ca si cand ar fi proaspat culese, dar ca in acelasi timp nu aduc vreun aport sanatatii, ci chiar dauneaza, uneori grav…
A confirmat-o, oficial, insusi Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, dupa ce bebelusii din Arges s-au imbolnavit cu zecile si trei dintre ei chiar si-au pierdut viata. Asa stand lucrurile, de ce nu ne-am gandi cum sa facem sa mancam mai mult, daca nu exclusiv, din productia autohtona? Ca doar ne-a daruit Dumezeu cu toate formele de relief, cu pamanturi roditoare si conditii climatice propice…
2016 se contureaza deja a fi unul total diferit. Daca in urma cu patru ani, tot in luna aceasta, infloreau migdalii pe dealurile de la Istrita, stimulati de temperaturi care se apropiau de 25 de grade C, acum lovitura a venit pe 16 februarie cand, la Buzau termometrele au ridicat mercurul in termometre mai mult decat s-ar cuveni la o astfel de data calendaristica.
Specialistii meteorologi au analizat si ajuns la concluzia ca, in ultimii ani, la Buzau temperaturile s-au ridicat cu 0,8 grade C. Efectele sunt insa numeroase. De la anomaliile din legumicultura si pomicultura si pana la un alt fel de comportament al animalelor si al insectelor. Buzoienii care au facut plimbari indelungate prin parcuri au ajuns sa simta aceste efecte pe propria piele. Doi dintre ei au ajuns chiar la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Buzau, acuzand muscaturi de capuse. Fapt confirmat de medici.
Dar, sa nu ne panicam, mai degraba sa ne obisnuim cu o astfel de vreme care nu tine deloc cu omul, ci cu propriul ei mers, cauzat de altfel, tot de om…
Exista, desigur si avantaje din tota aceasta revolutie a temperaturilor. Spre exemplu, legumicultura si-a devansat programul de infiintare a culturilor, cu o luna. La mijloc de martie, legumicultorii vestiti din bazinul nostru vor incepe, deja, sa planteze in solarii tomate. Pana acum au scos serii intregi de ceapa, salata si spanac, ultima cultura infiintata direct in camp inca din toamna si avantajata de slabele ninsori. Ce-i drept, si unii dintre legumicultorii nostri au inceput sa foloseasca pesticide, mai ales pentru trufandalele de primavara.
Dar, revenind la vreme, aflam ca daca in alti ani, de Sfantul Ilie se termina de infiintat gradina cu legume din camp, anul acesta, cel tarziu la Sfantul Petru va fi gata, iar primele rosii vor aparea, probabil, la inceput de iunie – din solarii, desigur.
Nici pomicultorul nu sta degeaba. Februarie este luna iubirii nu numai pentru ca romanii sarbatoresc Dragobetele, ci este si luna iubirii de pomi, din plin. Cine nu a inceput sa faca taierile pe rod, spune Petre Grivu, directorul Statiunii Pomicole de la Istrita, filiala a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Bucuresti, e momentul sa nu mai stea pe ganduri.
„Temperaturile mari aduc un atuu pomicultorului, in sensul ca poate recurge la curatirea pomului pentru un nou an de fructificatie. Perioada se incadreaza in tehnologia de cultivare a pomilor. Productivitatea lucrarii e mult mai buna in aceasta perioada. Cei care au teren cu livada mai mare ar fi trebuit sa inceapa din timp, iar daca nu au facut-o inca, nu trebuie sa mai astepte”, explica specialistul.
Problema cu asteptatul consta tocmai in faptul ca suntem inca in luna februarie, iar pomicultorul se gandeste, poate, ca iarna nu si-a sters inca urmele si da sa se intoarca.
Daca se va intampla sa dea un inghet prin aprilie, au pomii, si evident, fructele, de suferit? Exista specii mai sensibile? Riscam sa nu putem manca fructe romanesti? „Da, exista un risc. Avem specii termofile – piersicul si caisul, care se taie la sfarsitul perioadei de repaos vegetativ. Dar, pentru pomii care cresc in zona temperata, cum este cazul nostru, pana la minus 15 grade nu sunt temperaturi care sa conduca la pierderi de productie”, ne lamureste tot domnul Grivu.
Precizarile specialistului vin in contextul in care pomicultorul are de facut taierile surplusului de ramuri per pom sau al crengilor uscate daca este cazul, actiune urmata de ingrijirea de sanatatea livezii. „Exista tratamente care se fac in perioada de repaos vegetativ – unul, maxim doua. Acestea se fac la temperaturi de peste 4 grade C, cand pomii nu au apa pe ramuri si se pot aplica pana la pornirea in vegetatie, adica pana la inceputul lunii martie. Produsul care este pe piata la ora actuala este Oleoconfidor, se administreaza in concentratie de 1,5 la suta si are ca scop diminuarea rezervei de agenti patogeni care rezida in scoarta pomilor sau pe pomi. Daca se fac doua tratamente, unul trebuia facut pana acum, iar celalalt la inceput de martie si sa fie tot pe baza de ulei horticol”, detaliaza cercetatorul Petre Grivu de la Statiunea Pomicola Istrita.
Adaugam ca perioada este extrem de buna pentru efectuarea de plantari. In asa-numitele „ochiuri de iarna” – perioade in care pamantul este dezghetat, pomicultorii stiu ca pot face achizitii de pomi fructiferi si pot planta, castigand cumva o perioada buna din viata noului pom. Acesta va intra direct in vegetatie, spune specialistul, care insa ii atentioneaza pe pomicultori sa faca „verificarea solului, sa nu fie inghetat. Se planteaza foarte bine, iar pomul va rezista excelent. Statiunea noastra are in pepiniera mii de pomi fructiferi, din toate soiurile care se cultiva in Romania. Avem, desigur, si soiuri noi, importate si aclimatizate, care sunt cerute de consumator. Dupa cum ne spune livada, 2016 va fi un an bun pentru fructe, cel putin deocamdata. Depinde foarte mult de ceea ce se va intampla in luna aprilie, pentru ca avem experienta din urma cu trei ani, cred, cand a fost un inghet de cateva zile care a distrus mugurii la unele specii. Este si anul ciresului, care se prezinta foarte bine, iar pe 6 iunie sper sa facem Ziua Cireselor in mod aparte, cu ciresele noastre devenite vedete si care se apropie de dimensiunea oului de porumbel, iar la culoare sunt de un grena extraordinar de frumos, au suculenta si pulpa de concurs”, isi lauda „copiii de pe dealuri”, Petre Grivu.
Mai departe adaugam noi ca exista un fenomen care a ajuns deja pe masa politistilor din Buzau. Atentie, daca doriti sa cumparati pomi, nu va lasati pacaliti de oferta de la marginea drumului! Satenii spun ca au acasa scoala de pomi, dar scot la vaznare pomi necertificati. Mai mult, unii pretind ca i-au cumparat de la Statiunea Pomicola Istrita, vecina cu ei, dar care vinde pomii de la 15 – 20 de lei si nicidecum precum taranii, la 5 sau 8 lei, pomi fara certificat de calitate.
Un caz clar a fost in zona Patarlagele unde, pomicultori clandestini au fost prinsi cu sute de pomi in portbagaj, scosi la vanzare in zi de targ. Oamenii nu au putut sa-si prezinte actele pentru marfa, asa ca pomii au fost confiscati, iar pe numele vanzatorilor s-au intocmit dosare penale. Este o antireclama nedorita la adresa pomicultorilor de la Istrita care, pe langa faptul ca fac cercetare si ameliorare pentru cele mai noi dintre soiurile de pomi, ofera pentru fiecare pom certficat de calitate. Eu am verificat in teren semnalul de alarma si am descoperit ca multi dintre sateni practica un negot necinstit, pe care ar trebui sa-l ia in seama si conducerea Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semnitelor si Materialului Saditor, sa se autosesizeze, adica. Negotul i-a facut pe unii oameni sa intinda in timpul anului corzile de corcodus si sa apese din loc in loc cu piciorul, pentru a le acoperi cu pamant, astfel incat sa obtina in final mai multi pomi. Asa ceva, primit in loc de mar Fuji sau de par Abate ori prun Ana Spath!…