Știi și câștigi sănătate: Beneficiile nebănuite ale boabelor de struguri

24 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Deși mulți se feresc să mănânce struguri pe saturate, convinși că se vor alege cu calorii în plus, un ciorchine cu boabe aurii, roșii sau negre pe zi sau un pahar de must, savurate în această perioadă, aduc un plus de sănătate organismului și-l protejează de multe boli.

 

Fără îndoială, strugurii sunt fructe-vedetă ale toamnei și, cum sezonul lor abia a început, se cuvine să reamintim care sunt beneficiile pe care strugurii, mustul și stafidele îl aduc sănătății noastre.

Strugurii se numără printre cele mai apreciate fructe de pe planetă, iar asta nu doar pentru că din ei se obține vinul – licoarea zeilor, ci și pentru gustul plăcut și numeroasele beneficii pe care aceste fructe le aduc organismului. De la roșu și alb la violet, de la varianta fără semințe la gem, suc, vin și stafide, strugurii pot fi consumați într-o varietate de modalități și au multiple beneficii pentru sanatate.

Cojile care rămân de la stoarcerea strugurilor reprezintă, din punct de vedere medicinal, cea mai activă parte a strugurilor. În coaja de strugure se găsesc taninurile, substanțe cu efect astringent, cicatrizant și antiseptic. De aceea, este bine ca strugurii să fie consumați cu tot cu coajă, pentru a avea efectele terapeutice scontate, întrucât în coajă și în micul strat gelatinos dintre ea și pulpa fructului se află cele mai valoroase substanțe terapeutice.

Virtuţile terapeutice ale strugurilor proaspeţi sunt cunoscute de mii de ani și se spune că ajută la prevenirea și vindecarea a 60 de boli. Un consum apreciabil de struguri e benefic în anemie, reumatism, artroză, afecţiuni hepatice, renale, boli de nutriţie, rahitism, osteoporoză etc.

 

Cura cu struguri este recomandată pentru accelerarea metabolismului (debarasarea rapidă de surplusul de kilograme), eliberarea organismului de toxine şi de lichide în exces, pentru întărirea imunităţii, dar şi ca tratament adjuvant în caz de constipaţie, congestie hepatică, litiază biliară, afecţiuni dermatologice, nivel crescut de colesterol, reumatism, obezitate, hipertensiune.

Strugurii sunt bogați în antioxidanți importanți (s-au identificat peste 1600 de asemenea compuși în fructul de strugure), care acționează precum o barieră în calea radicalilor liberi, reducand nivelul de stres oxidativ. Strugurii roșii conțin cea mai mare concentrație de antioxidanți, între care mai importanți ar fi luteina si zeaxantina care mențin sănătatea ochilor și ajută în prevenirea degenerescenței maculare, și resveratrolul (clasificat drept polifenol), un antioxidant cu un puternic efect antiaging și de protecție a sistemului cardiovascular, care s-a dovedit că joacă și un rol protector împotriva cancerului de colon și de prostată, împotriva bolii coronariene, a bolilor degenerative și a infecțiilor virale. Resveratrolul reduce riscul de accident vascular cerebral prin modificarea mecanismelor moleculare în vasele de sânge, prin declanșarea secreției de adiponectină, care împiedică dezvoltarea mai multor tipuri de afecțiuni cardiace și protejează vasele de sânge. grație proprietăților sale antiinflamatorii și a acțiunii sale specifice de a bloca dezvoltarea și răspândirea celulelor canceroase în organism.

 

Strugurii conțin mai mulți compuși deosebit de benefici pentru corp și cu activitate anticancerigenă, cum ar fi quercetina, catechina și antocianina. Quercetina este un pigment vegetal (flavonoid) care actionează ca un antioxidant, neutralizând radicalii liberi – compușii chimici instabili care dăunează membranelor celulare și deteriorează AND-ul. Quercetina este benefică în prevenția și tratarea afecțiunilor inimii și vaselor de sânge, inclusiv întărirea arterelor (ateroscleroza), colesterol ridicat, boli de inima și probleme de circulație pentru cataractă, diabet, ulcer peptic, schizofrenie, inflamație, astm, gută, infecții virale, sindrom de oboseală cronică, prevenirea cancerului și tratarea infecțiilor cornice ale prostatei, dar și pentru a crește rezistența și a îmbunătăți performanța atletică.

Catechinele sunt substanțe cu proprietăți puternic antioxidante, foarte eficiente în prevenirea cancerului. Acționează prin diferite mecanisme ce conduc la inhibarea dezvoltării celulelor canceroase și sunt sunt foarte importante pentru reducerea nivelului de colesterol și pentru sănătatea sistemului cardiovascular în general (facilitează dilatarea vaselor de sânge).

Antocianinele sunt o clasă de polifenoli antioxidanți prezenți din belșug în strugurii roșii, cu rol antiinflamator, antimicrobian, antialergic, hepatoprotector și anticancerigen. Un studiu recent arată că sucul din struguri violeți ajută la prevenirea cancerului de sân și chiar s-a observat reducerea semnificativă a masei tumorale după ce persoana a consumat zilnic suc de struguri, timp de trei săptămâni.

 

Pentru a profita din plin de valoarea terapeutică astrugurilor este bine să mestecăm fructele întregi, dar și sâmburii, care conțin un ulei bogat în grăsimi nesaturate ce contribuie la reducerea colesterolului și menține sănătatea vaselor de sânge, previne ischemia cardiacă, hipertensiunea, ateroscleroza, fragilitatea vasculară sau arterita. Uleiul din semințe de struguri împiedică și contribuie la vindecarea chistului ovarian și a fibronului uterin și este recomandat în cazul alergiilor cutanate.

Strugurii sunt o sursă bogată de minerale precum cupru, potasiu, fosfor, mangan, fier, calciu și magneziu, care participă la formarea scheletului, la formarea mușchilor sau la formarea hemoglobinei din sânge.

Bogăția de vitamine A, B1, B2, B6, K, PP reprezintă un motiv suficient de puternic pentru a nu rata o cură de struguri proaspeți în această perioadă. Strugurii Strugurii conțin 85% apă, având astfel un rol foarte important în hidratarea organismului și au proprietăți puternic purificatoare, diuretice și depurative, fiind recomandați în special persoanelor care suferă de constipație și balonare sau celor care vor să urmeze o cură de detoxifiere. Doi ciorchini de strugure  mâncați zilnic, timp de 14 zile, pot disloca și elimina eventuale pietre la rinichi.

 

Strugurii sunt fructe puternic energizante, având un aport de 72 kilocalorii la suta de grame, aproape cât smochinele, dar mai puțin decat bananele. Continuțul bogat în glucide este foarte bine asimilat de organism, datorită prezenței vitaminei B, care duce la o funcționare corectă a sistemului muscular și nervos și constituie un furnizor important de tonus, motiv pentru care sunt recomandați în alimentația copiilor și sportivilor.

Consumul de struguri crește secreția de serotonină, hormonul fericirii, care spulberă orice tensiune nervoasă. Durerile de cap zilnice dispar dacă timp de zece zile se bea un pahar de must, dimineața, pe stomacul gol. Consumat timp de 3 zile, sucul de struguri calmează crizele de ulcer, iar timp de 7-10 zile, poate ajuta la vindecarea unei cistite (cu ajutorul unor băi calde, îmbunătățite cu plante).

Strugurii sunt o sursă semnificativă de fructoză și glucoză, dar și zaharuri ușor de asimilat de organism, trecând direct în sânge, la scurt timp după ingerare. Așa se explică de ce un consum de struguri proaspeți sau de must are un efect reconfortant asupra persoanelor obosite sau a celor slăbite. Datorită valorii nutritive foarte ridicate, mustul nefermentat se spune că este chiar superior laptelui și de aceea vechii călugări îl numeau „lapte de post”.

 

În industria cosmetică strugurele este folosit ca bază pentru diverse creme anti-îmbătrânire, tocmai datorită conținutului mare de minerale: potasiu, siliciu, acid fosforic, fier, calciu, dar niciuna dintre ele nu are efectul consumului normal de struguri! Sucul proaspăt de struguri este o excelentă soluție demachiantă și de reîntinerire a pielii, având un efect vitaminizant, ușor răcoritor și calmant. Este  recomandat atât pentru tenul normal, cât și pentru cel gras și cel iritat. Cojile rămase după stoarcerea strugurilor, aplicate direct pe față și lăsate timp de 20-30 de minute constituie un remediu redutabil pentru tratarea tenului cu pori mari și a dermatozelor ușoare.

Strugurii conservați pastrează sub 10 la sută din proprietățile curative ale celor proaspeți, iar vinul, sub 6 la sută, așa că cei care decid să urmeze o cură cu struguri trebuie să știe că nimic nu substituie calitățile unui strugure proapăt.

Atenție! Oricât de tentant e să ţii o cură cu struguri, consumul este contraindicat dacă eşti hipertensiv, suferi de diabet zaharat ori te confrunţi cu boli renale sau hepatice grave, colită de fermentație sau diaree. În plus, e bine de știut că, deşi mai dulci, strugurii albi sunt mai săraci în vitamine, iar cei negri, mai acrişori, pot irita intestinul. Aşadar, când vrei să ţii cura cu struguri, e ideal să alternezi mai multe soiuri.

 


Adaugati un comentariu


 

*