Știi și câștigi sănătate: Corpul uman, mereu surprinzător

16 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Corpul uman nu încetează să ne surprindă, chiar dacă de-a lungul mileniilor s-au descoperit multe dintre secretele incredibile ale acestei complexe și sofisticate mașinării de pe Pămant. Studiat de-a lungul timpului până în cele mai mici detalii, corpul omenesc încă ascunde himere care stârnesc curiozităţi şi provoacă contradicţii.

Cel mai ierarhizat sistem biologic cunoscut, dispunând de sisteme de autoreglare integrate care îndeplinesc funcţii specializate, corpul uman este o enciclopedie pe care puţini reuşesc să o parcurgă în profunzime.

Pentru a arăta că ne cunoaștem corpul și cât de multe știm multe despre el, spunem adesea: îmi cunosc corpul „ca pe propria mână”. De fapt, cât de multe știm despre corpul nostru?

Am selectat câteva lucruri uimitoare despre corpul uman pe care nu le găsim în manualele de anatomie, dar care ne pot ajuta să înţelegem mai bine omul, în complexitatea sa și care sperăm că vă vor surprinde într-un mod plăcut.

 

* Corpul uman are 600 de muşchi, dar asta o știţi probabil din manualele de specialitate. Mai puțini știm însă că, dacă toţi cei 600 de muşchi ai corpului s-ar încorda în acelaşi timp şi în aceeaşi direcţie, omul ar putea ridica o greutate de 25 de tone.

* Un adult are mai puţine oase decât un copil. Ne începem viaţa cu 350 de oase dar, pentru că unele se unesc în timpul creşterii, la maturitate mai avem doar 206. Oasele umane sunt le fel de rezistente precum granitul. Un os de marimea unei cutii de chibrituri poate suporta presiunea unui bloc de nouă tone. Mandibula este cel mai dur os din organism.

* În procesul comunicării, 55% îi revine fiziologiei (limbajul corpului), 37 % vocii (ritm și ton) și numai 8% cuvintelor purtătoare de informație.

* Înălţimea omului variază în timpul zilei. Dimineaţa suntem cu un centimetru mai înalţi decât seara, deoarece discurile intervertebrale se „tasează” atunci când stăm în picioare, din cauza greutăţii propriului corp, iar noaptea, în timp ce doarme, omul „crește” aproximativ 8 milimetri, astfel încât dimineața să revină la înălțimea normală. După la vârsta de treizeci de ani, acest proces încetinește, astfel că oamenii, așa explicându-se și „scăderea în înălțime” pe care o constatăm pe măsură ce îmbătrânim.

 

* Este imposibil să strănutați cu ochii deschiși, pentru că aerul provenit de la un strănut uman poate călători la viteze de 160 de kilometri pe oră sau mai mult. Acesta este și un alt motiv bun pentru a ne acoperi nasul și gura atunci când strănutăm sau să ne ferim când auzim sau vedem că cineva strănută.

* 50% dintre femei au în componenţa ochiului un al patrulea receptor, pe lângă cei trei existenţi în mod normal, care le ajută să distingă mai multe culori.

* Creierul uman poate stoca de 5 ori mai multă informaţie decât cea existentă în Enciclopedia Britannica.

* Numărul de neuroni din creierul uman este astronomic, ajunge la 100 de miliarde de celule nervoase.

* Fiecare dintre noi are un miros specific, iar membrii unei familii au mirosuri similare.

* Nasul omului nu este la fel de sensibil ca al unui câine, dar își poate aminti și recunoaște circa 50.000 de mirosuri diferite.

* Stomacul omului primește o căptușeală interioara nouă la fiecare trei-patru zile. Dacă nu s-ar întâmpla acest lucru, acizii gastrici puternici pe care stomacul îi folosește pentru a digera alimentele, ar digera și stomacul.

 

* Vine vara, așa că e bine să știm că recuperarea vaselor de sânge după o arsură solară poate dura de la 4 până la 15 luni. De aceea, medicii dermatologi ne sfătuiesc să nu ieșim din casă fără să ne dăm cu cremă de protecţie solară. Un motiv în plus să îi ascultăm pe cei care ne dau acest sfat este acela că poate corpul nostru încă se recuperează după arsura solară pe care am făcut-o vara trecută.

* Fiecare centimetru pătrat din piele conţine 6 metri de vase de sânge, 3,5 metri de nervi, 1300 de celule nervoase, 100 de glande sudoripare şi 3 milioane de celule. Pe fiecare centimetru pătrat de piele de pe corpul uman trăiesc aproximativ 32 de milioane de bacterii dar, din fericire, marea majoritate a acestora sunt inofensive.

* Oamenii pierd în jur de 600.000 de particule de piele în fiecare oră. Aceasta înseamnă aproximativ 1,5 kilograme în fiecare an, astfel că o persoană va piede, în medie, aproximativ 105 de kilograme de piele până la vârsta de 70 de ani.

 

* Talpa picioarelor conține mai multe glande sudoripare pe centimetru pătrat decât orice altă parte a corpului uman. O pereche de picioare are 500.000 de glande sudoripare și pot produce mai mult de o halbă de transpirație pe zi, așa că nu-i de mirare că picioarele miros cel mai urât după ce au transpirat și au stat închise o zi întreagă în pantofi.

* Tot în talpa pociorului avem și mai multe terminații nervoase sensibile la presiune pe centimetru pătrat decât orice altă parte a corpului uman. Creierul, ochii, urechile, glanda tiroidă, plămânii, ficatul, stomacul, pancreasul, duodenul, rinichii, vezica urinară, colonul, ovarele – toate au câte un punct reflex corespondent în talpă. Masajul tălpilor este de aceea foarte benefic, nu doar pentru o relaxare totală, ci și pentru buna funcționare a organelor interne. Așa se explică și de ce tălpile sunt cele mai eficiente zone în care presopunctura dă rezultate.

* Masajul tălpilor, în special înainte de culcare, reglează circulaţia sanguină, ameliorează sindromul picioarelor neliniştite, este benefic pentru piele, stimulează digestia, îmbunătăţeşte metabolismul, stimulează transpiraţia și eliminarea toxinelor, mobilizează reducerea grăsimii, elimină acidul lactic, reduce acumularea excesivă a lichidului în spaţiile intercelulare şi în ţesuturi (mai ales în timpul sarcinii), calmează durerea şi rigiditatea după efortul fizic, previne şi vindecă durerile de cap, stresul, astmul, constipaţia, sinuzita şi migrenele etc.

 

* Genetic, omul este programat să trăiască  cel puțin 100 de ani, dar alegerile nesănătoase pe care le facem şi stilul de viaţă pe care-l adoptăm scurtează mult din această perioadă.

* Primul simţ care ne părăseşte la moarte este văzul, în timp ce ultimul simţ perceput de corpul uman este auzul.

* Creierul continuă să transmită semnale sub formă de impulsuri electrice timp de aproximativ 37 de ore după moarte.

* Ovulul sau sperma pot trăi până la 72 de ore după moartea pacientului.

* Inima continuă să bată și după ce este scoasă din piept, atâta timp cât mai are o doză de oxigen. Așa se explică posibilitatea ca ea să poată fi transplantată.

* O fiinţă umană rămâne conștientă timp de aproximativ 15-20 de secunde după ce a fost decapitată.

* Ideea conform căreia părul și unghiile cresc după deces este legată de procesul de deshidratare, o consecință a încetării circulației și evaporării apei în mediul ambiant. În momentul în care ţesutul se usucă, acesta se contractă, iar astfel se pun în evidenţă proţiuni mai mari de unghii sau de păr, dând impresia de creştere în dimensiune. Astfel de modificări devin vizibile în aproximativ 2-4 ore, însă perioada depinde foarte mult de căldura mediului, de ventilaţie, de poziţia corpului.

 

Referințe: Cure celiace diseaze; Beyondceliac.org Laboratory Corporation of America;  Directory of Services and Interpretive Guide. Celiac Disease Comprehensive Profile; Xavier Bossuyt. Celiac Disease – General and Laboratory Aspects;

 

* Articolul are caracter informativ și nu înlocuiește cosultul medical.

 


Categorii: Lifestyle, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*