Știi și câștigi sănătate: Dreptaci, stângaci sau ambidextru?

15 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Aproape 90% dintre oamenii planetei sunt dreptaci. Acum 200.000 de ani, stângacii erau priviți cu suspiciune, teamă şi antipatie și deveneau adesea victime ale discriminărilor şi persecuţiilor. Azi, marea majoritate a oamenilor nu mai vede astfel lucrurile, iar opoziţia dreptaci-stângaci este tot mai puţin un criteriu de discriminare şi tot mai mult un fascinant obiect de studiu pentru neurologi, fiziologi, psihologi, sociologi, medici…

Cercetătorii au descoperit încă din Epoca de Piatră că dreptacii domină lumea, prin măsurarea oaselor brațului de la scheletele antice și examinarea modelelor de uzură din instrumentele preistorice. În țările occidentale, stângacii reprezintă doar aproximativ 10% din populație. Oamenii care favorizează mâinile diferit pentru sarcini diferite (mâna mixtă) sau care folosesc ambele mâini cu o abilitate egală (ambidextri) sunt mai puțin întâlniți.

 

 

* Preferinţa pentru folosirea mâinii stângi sau drepte apare încă din pântece, conform scanărilor cu ultrasunete realizate de specialişti. Fetușii încep să-și miște brațele când au în jur de 8-9 săptămâni. Începând cu a 13-a săptămână de sarcină, bebelușii manifestă o preferință clară pentru a suge fie un deget de la mâna dreaptă, fie unul de la mâna stângă, așa că mâna preferată este probabil stabilită înainte de naștere. Cu toate acestea, cei mai mulți experți în dezvoltare afirmă că părinții probabil nu vor observa bine mâna dominantă a copilului lor până la vârsta de 2 sau 3 ani. Mulți copii continuă să schimbe mâinile pentru diferite sarcini în timpul copilăriei timpurii.

* Cercetatorii de la Ruhr-Universitat Bochum, din Germania, care au analizat expresia genei în măduva spinării, în timpul celei de-a douasprezecea săptămâni de sarcină, au stabilit că în măduva spinării se găseşte originea preferinţei noastre pentru o mână anume. Mişcările braţelor şi mâinilor sunt pornite prin motorul cortexului de la creier, care transmite un semnal corespunzător măduvei spinării, care transformă comanda în mişcare. Cortexul motor nu este conectat la maduva spinării de la început, iar opţiunea de mână are loc înainte de a se forma conexiunile. Acesta este motivul pentru care cercetătorii cred că preferinţa pentru o mână este decisă în coloana vertebrală. Cercetarea a fost publicată în februarie 2017 în jurnalul eLife.

* Dacă ești dreptaci și ai folosit vreodată mâna stângă pentru a tăia cu foarfeca, știi cât este de greu și de ciudat. Stângacii pot găsi un număr tot mai mare de produse pentru bucătărie, birou și altele, care sunt concepute special pentru ei. Puteți cumpăra cuțite cu marginea ascuțită pe partea dreaptă a lamei pentru o tăiere mai bună. Sau o ceașcă ori o cană de măsurare cu etichetă.

 

* În medie, 87% dintre oameni sunt dreptaci, 12% stângaci și numai 1% ambidextri. Una dintre mâini va fi întotdeauna dominantă și se va ocupa de treburile care necesită precizie, atenție, migală. Mai multe studii din secolul XX arătau că 70-90% din populaţia lumii ar fi alcătuită din dreptaci. O estimare mai precisă a fost făcută în urmă cu câţiva ani: o cercetare realizată în anul 2008, bazată pe analiza a 144 de studii separate, sugerează că, la nivel global, aproximativ 10% dintre femei şi 12% dintre bărbaţi ar fi stângaci.

* Oamenii de știință știau de mult că preferința pentru o mână sau alta este parțial modelată de gene, dar abia în 2019 au identificat diferențe între părțile ADN ale stângacilor și ale dreptacilor. Studiul, care a analizat și scanarea creierului a 9.000 de subiecți britanici, a constatat că la stângaci, părțile din partea dreaptă și stângă a creierului care procesează limbajul funcționează în tandem mai bun. Dacă acest lucru face ca vorbitorii stângaci să fie mai fluenți, rămâne de văzut…

* Partea dreaptă a creierului controlează mușchii din partea stângă a corpului și determină în mare parte abilitățile muzicale și spatiale. Acesta este motivul pentru care stângacii se regăsesc în număr mai mare în profesiile creative. Scrierea în oglindă, unde literele sunt inversate și scrise înapoi, se face aproape întotdeauna cu mâna stângă. Unele studii arată că de fapt copiii stângaci au un scor mai mare în ceea ce privește raționamentul verbal sau sunt mai susceptibili să fie în programe pentru supradotați. Dar alte cercetări neagă aceste afirmații.

* Stângacii înclină de multe ori către cariere unde se cere creativitate și tind să fie mai independenți, pentru că sunt nevoiți să trăiască într-o lume construită pentru dreptaci.

 

Foto: Pixbay

* Patru dintre cei mai recenți șase președinți ai SUA au fost stângaci: Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bill Clinton și Barack Obama. Printre personajele celebre care sunt stângace se numără și Oprah Winfrey, Bill Gates, Tom Cruise, Paul McCartney, Prințul Charles și fiul său, Prințul William.

* Studiile arată că elevii care nu sunt dreptaci sunt mult mai susceptibili să se lupte în școală și să aibă simptome de ADHD. Acest lucru poate fi valabil în special pentru cei cu mâna mixtă sau ambidextră. Un studiu a descoperit că acei copii care schimbă mâinile, ba dreapta, ba stânga, au un risc de aproximativ două ori mai mare să aibă dislexie. Cercetătorii nu știu exact de ce. Dar ei suspectează că a avea o mână dominantă inconsistentă poate fi o problemă mai mare decât a fi stângaci.

* Stângacii par să aibă un avantaj în sporturi precum boxul sau scrima, unde ar putea surprinde adversarii obișnuiți să se confrunte cu mai mulți dreptaci. În câțiva ani, aproape jumătate din clasamentul All-Star al Baseball-ului Major League a reprezentat lovituri date de stângaci. Dar acest lucru se poate datora mai puțin talentului atletic și mai mult avantajelor practice, cum ar fi faptul că cei care lovesc din stânga stau mai aproape de prima bază.

* Într-un experiment interesant cu persoanele în vârstă dreptace, cercetătorii au descoperit că subiecții mizau din ce în ce mai puțin pe mâna lor dominantă, cu cât erau mai în vârstă. Pe măsură ce mâinile drepte deveneau mai încet și mai nesigure, persoanele în vârstă se ocupau la fel de bine de sarcinile de zi cu zi cu mâinile stângi. Dar toți s-au declarat a fi dreptaci.

 

* Nu suntem singurele mamifere cu o mână dominantă. Cercetătorii care urmăreau cimpanzei sălbatici au descoperit că aceștia favorizează mâinile stângi de două ori mai des atunci când culeg termite. Și același lucru a fost valabil în mare parte pentru cimpanzeii crescuți în captivitate. Dar rezultatele au fost diferite la spargerea nucilor. Pentru acea sarcină, care necesită forță pură în loc de abilitățile motrice fine necesare extragerii insectelor, cimpanzeii sălbatici erau mult mai susceptibili să favorizeze mâinile drepte.

* Preferinţa pentru utilizarea mâinii drepte sau a celei stângi este o manifestare a unui fenomen natural numit lateralitate – tendinţa fiinţelor vii înzestrate cu simetrie bilaterală (cum sunt toate vertebratele, prin urmare şi omul) de a utiliza predominant o parte sau alta – stânga ori dreapta – a corpului. Deşi manifestarea cea mai evidentă este preferinţa pentru o mână sau alta, tendinţa se manifestă şi în alte aspecte, chiar şi în utilizarea, pentru diferite sarcini, a uneia sau alteia dintre emisferele cerebrale.

* Deşi nimic nu poate părea mai clar definit decât opoziţia dreptaci-stângaci, în realitate aceste aspecte nu sunt strict delimitate: oamenii de ştiinţă consideră că e vorba mai degrabă de o variaţie într-un spectru continuu, ce se exprimă în niveluri diferite de preferinţă pentru utilizarea mâinii drepte ori a celei stângi.

 

 

* Articolul are caracter informativ și nu înlocuiește cosultul medical.

 


Categorii: Lifestyle, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*