Știi și câștigi sănătate: Creierul uman, plin de mister

8 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

În ciuda evoluției spectaculoase a medicinii din ultimele decenii, creierul uman rămâne un mister. Multe „mituri” au fost risipite în urma unor studii, dar multe date despre modul de funcţionare a creierului sunt încă necunoscute, așa că cercetătorii din domeniul neuroștiintei și cei care se ocupă cu inteligența artificială dac eforturi pentru a-i descoperi pe deplin înțelesul și modul în care funționează.

 

Știind mai multe despre creier înțelegem mai bine cum funcționează această „mașinărie” complexă și sofisticată a corpului uman și zâmbim, pentru că știind mai mult, câștigăm sănătate:

 

*Creierul nostru nu se odihnește niciodată. Contrar a ceea ce am fi tentați să credem, creierul este mai activ noaptea, decât ziua. Oamenii de știință presupun că responsabilă pentru această activitate intensă pe timpul nopții, ar fi funcția de reparare a creierului.

 

*„Ori îl folosești, ori îl pierzi!” Creierul trebuie antrenat asemenea unui mușchi. Un mușchi neutilizat se atrofiază, nu se mai dezvoltă și ajunge chiar inutilizabil.

 

*Creierul uman poate conține până la 100 de miliarde de neuroni.

 

*Aproximativ 75% din creier este apă.

 

*Creierul uman cântărește în jur de 1.400 de grame; deși reprezintă doar 2% din greutatea totală a corpului, este cel mai mare consumator de energie dintre toate organele din corp.

 

*Creierul dezvoltă o putere de până la 25 de wați atunci când ești treaz, suficient cât să aprindă un bec.

 

*Atunci când ai o durere de cap, nu creierul este cel care te doare, deoarece acest organ nu are receptori pentru durere. Creierul nu doare, deși este centrul de percepție al durerii.

 

*Partea stângă a creierului uman controlează partea dreaptă a corpului, iar partea dreaptă controlează partea stângă a corpului.

 

*În anul 1990 au fost descoperiți neuronii oglindă, responsabili de capacitatea oamenilor de a fi empatici.

 

*Dacă este sănătos, creierul uman își păstrează capacitatea de a învăța, toată viața.

 

*Creierul nostru nu face diferența între imaginație și realitate. El reacționează la fiecare gând, fie el adevărat sau fantezie. Acesta este motivul pentru care oamenii optimiști sunt mult mai fericiți decât pesimiștii, iar placebo este acceptat de corpul nostru întocmai ca un medicament real.

 

*De multe ori, creierul funcționează automat și multe dintre gândurile de astăzi sunt cele de ieri. De aceea, pesimiștilor le este foarte greu să-și schimbe percepția asupra lumii și să-și modifice gândirea. Ei trebuie să exerseze să gandească diferit și să-și „curețe” creierul de lucrurile negative acumulate și învățate de-a lungul timpului.

 

*Se crede că există o legatură între numarul de circumvoluțiuni existente pe creier și inteligență. Suprafața creierului uman se numește cortex cerebral, iar faptul că este cutată și brăzdată de mici „șanțuri” și „pliuri” îi permite să fie mai vastă decât dacă ar fi netedă, astfel încât să aibă mai multă putere de procesare.

 

*S-a dovedit științific că râsul stimulează acele părți ale creierului care utilizează dopamina, un neurotransmițător important pentru centrii plăcerii și recompensă ai creierului. De aceea, râsul ne face fericiți și este una dintre activitățile pe care dorim să le repetăm la nesfârșit. Dopamina se eliberează și atunci când ascultăm melodiile preferate, savurăm mâncăruri delicioase sau în timpul unei partide de sex.


Adaugati un comentariu


 

*