Institutul Cantacuzino lămurește „misterul” vaccinurilor livrate în cutii de pizza

Spațiul public s-a inflamat din nou la apariția unei știri legate de aspectul cutiilor în care vaccinul anti-Covid a ajuns la unele centre de vaccinare, iar astfel de lămuriri erau necesare pentru a combate toate speculațiile.

 

Săptămâna aceasta, odată cu demararea campaniei de vaccinare anti-Covid la nivel național, câteva centre au primit dozele de vaccin în cutii de carton al căror design de pe capac lăsa de înțeles că era vorba de cutii pentru pizza. Chiar și coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a fost ușor luat prin surprindere când i s-a comunicat această informație în timpul unei conferințe de presă, însă lucrurile s-au lămurit rapid, stabilindu-se că nu a fost încălcată nici o regulă privind depozitarea și transportul dozelor de vaccin.Imaginile cu cele câteva cutii de pizza în care erau ambalate flacoanele cu vaccin au devenit rapid virale, iar spațiul public și rețelele de socializare s-au umplut din nou de speculații care de care mai fantasmagorice.

Pentru a lămuri și această situație, Institutul Cantacuzino a venit cu precizări referitoare la acest aspect, dând asigurări că desenele și inscripțiile de pe ambalajul cutiilor nu influențează cu nimic calitatea vaccinurilor, iar cutiile respective au asigurat condițiile optime pentru păstrarea dozelor în timpul transportului.

După cum s-a putut observa încă de la momentul livrării primei tranșe de vaccinuri, acestea sosesc de la producător ambalate în cutii de carton asemănătoare celor de pizza. Dimensiunea acestora este de  230/230/40 milimetri, foarte apropiată ce cea standard a unei cutii în care se livrează pizza, iar aceasta permite transportul a 195 de flacoane ca câte 5 doze, în fiecare cutie.

 

Inevitabil, pentru a livra spitalelor și direcțiilor de sănătate publică numărul de doze solicitate, aceste cutii trebuie desfăcute, cantitatea de doze solicitată fiind în majoritatea cazurilor mai mică decât cea conținută de o cutie. Astfel, este necesară împărțirea flacoanelor în alte cutii, însă producătorul nu pune la dispoziție și cutii goale. În aceste condiții, a fost aleasă soluția achiziționării din comerț a unor cutii cu dimensiunile de 250/250/40 milimetri, care să corespundă cât mai mult dimensiunilor cutiei originale Pfizer. Întâmplarea a făcut ca distribuția vaccinurilor în țară să înceapă în perioada Sărbătorilor de Iarnă, timp în care producătorii de cutii nu au avut activitate, ca marea majoritate a firmelor din țară. În aceste condiții singurele cutii disponibile găsite pe piață au fost cele destinate livrării de pizza, care aveau dimensiuni similare cu cele necesare pentru transportul vaccinului. Singura diferență între acestea și cutiile de carton care ar fi trebuit achiziționate era inscripția PIZZA de pe capac, fiind evident că acest amănunt nu afecta cu nimic transportul dozelor.

 

În consecință, au fost achiziționate câteva cutii pentru pizza care cât mai apropiate de caracteristicile unor cutii normale, iar dozele de vaccin au fost împărțite și trimise către direcțiile de sănătate publice ce le solicitaseră. Important nu este ce scria pe capac, ci faptul că materialul din care erau confecționate cutiile a permis transportul vaccinurilor la o temperatură controlată, cuprinsă între 2-8 grade, conform recomandărilor producătorului.

Toate vaccinurile distribuite de Centrul național de stocare sunt transportate în condițiile recomandate de către producător, respectându-se cu strictețe lanțul de frig impus, atât stocare la -70, manipulare în camera de frig de 2-8 cât și transportul în recipientele speciale, iar înscrisul de pe  cutia folosită nu influențează în vreun fel siguranța vaccinului” se arată în comunicatul remis de Institutul Cantacuzino, pentru a lămuri această controversă alimentată de adepții conspirațiilor și de cei care se opun vaccinării din motive pe care nici ei nu le au foarte bine definite în minte.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*