Studenți din țări europene, inițiați în Hematologie, la București

25 iulie 2023 | 0 comentarii |

Studenți români și din alte șapte țări europene au participat la sesiuni de mentorat și workshopuri menite să îi ajute în alegerea specialității, prin familiarizarea lor cu domeniul Hematologiei.

Sursa foto: SRH

Societatea Română de Hematologie (SRH) a găzduit, la București, proiectul „Lighting the Flame”, organizat de către Asociația Europeană de Hematologie (EHA), prin care studenților și rezidenților interesați de Hematologie li se oferă informații despre pregătirea clinică și cercetarea în domeniu în țările europene și mentorat din partea hematologilor și cercetătorilor EHA, astfel încât viitorii medici să-și poată avea cât mai multe noțiuni despre specialitatea în care doresc să profeseze.

La sesiunile de workshop și mentorat organizate la București, în perioada 14-15 iulie, alături de studenți români au participat 24 de studenți din alte șapte țări europene, care și-au dorit să se familiarizeze cu domeniul Hematologiei.

Între mentorii prezenți la eveniment s-au aflat prof. Konstanze Döhner – Germania, președinte ales al EHA, prof. Jorge Sierra – Spania, președintele grupului spaniol CETLAM pentru studiul AML și director științific al Băncii de sânge și țesuturi din Catalonia, prof. Kirsten Grønbaek – Universitatea din Copenhaga, Danemarca, dar și președintele SRH, prof. Daniel Coriu.

Sursa foto: EHA/Meta

Pe lângă programul care le-a oferit o idee mai clară despre ceea ce presupune hematologia din punct de vedere teoretic și practic, oferit de clinicieni și cercetători care le-au oferit informații despre experiențele lor personale și cursuri de hematologie, participanții la Proiectul „Lighting the Flame” găzduit de SRH au avut parte și de un tur al Palatului Facultății de Medicină „Carol Davila”, completat cu povești despre personalitățile medicale românești, cu suportul prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București și al profesorului Florin Filipoiu.

Prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele Societăţii Române de Hematologie (SRH) și președinte al Colegiului Medicilor din România (CMR) a transmis felicitari Asociației Europene de Hematologie (EHA) pentru această inițiativă ce constituie o oportunitate pentru studenții la medicină și tinerii medici să intre în contact cu Hematologia, despre care spune că este un domeniu activ, un domeniu extrem de dinamic, este un domeniu în care ai șansa sa înțelegi un proces patologic pornind de la anamneza, examenul clinic, examenul citologic – celula este vizualizata la microscop, proteinele de pe suprafața celulei sunt analizate prin imunofenotipare, iar apoi se merge și mai profund și se examinează genele, se înțeleg mecanismele moleculare. Se tratează boli grave și se gestionează pacienți cu suferință profundă, iar pentru fiecare medic, un astfel de pacient este o luptă, o luptă pentru viață, uneori se câștigă, dar nu rareori se pierde”.

Sursa foto:EHA

Subliniind că specialitatea Hematologie nu este una ușoară, prof. dr. Daniel Coriu le-a transmis viitorilor medici că un hematolog trebuie să aibă: abilități de comunicare pentru a gestiona relația cu pacienții și familiile acestora; rezistența emoțională și capacitatea de a lucra bine sub presiune, capacitatea de a își gestiona bine emoțiile și să poată munci în echipă, mai ales în echipe multidisciplinare.

„Studenții la medicină se află într-un ocean de informații medicale și este foarte important ca ei să fie sfătuiți în noul lor drum pentru a-și alege specialitatea medicală potrivită. Pentru aceasta este nevoie de ajutorul nostru, al colegilor hematologi maturi, cu experiență, și acesta este rolul societăților profesionale. European Hematology Association a venit cu ideea acestui proiect, a adus studenți europeni să vadă, în România, modul în care se practică specialitatea Hematologie. Societatea Română de Hematologie este onorată și a fost alături în aceasta inițiativă de Societatea Europeana de Hematologie, într-o experiență și un proiect unic”, a subliniat prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele SRH.

 

Foto: EHA/Meta

Conducerea EHA a transmis, de asemenea, felicitări cercetătorilor din acest an pentru finalizarea celei de-a doua etape a programului EHA „LightingtheFlame”. EHA dorește să mulțumească participanților noștri, profesorilor, partenerilor din industrie și Societății Romane de Hematologie pentru că și-au adus pasiunea la prima întâlnire a acestui program. Programul Lighting the Flame sprijină studenții de medicină și cursanții cu o pasiune în hematologie să continue să crească în domeniu prin mentorat, creare de rețele și un amestec de ateliere și prelegeri”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de socializare a organizației, care a apreciat modul în care s-au desfășurat atelierele și sesiunile plenare organizate în România și subliniază că „Lighting the Flame inspiră și sprijină studenții de medicină și cursanții în continuarea carierei lor în hematologie”.

 


Adaugati un comentariu


 

*