Studentii din Regie vor avea la dispozitie un centru special pentru a dona sange

Potrivit ministrului delegat pentru Invatamantul Superior, Mihnea Costoiu, acesta ar uma sa fie deschis la toamna, odata cu inceperea urmatorului an universitar.

 

1379487_666668343358002_1736434899_nPentru ca au dovedit in numeroase randuri ca sunt dispusi sa vina in ajutorul semenilor si stiu sa se mobilizeze atunci cand este nevoie de ei pentru a salva o viata, studentii din Bucuresti, cazati in Regie, vor avea in curand la dispozitie un centru de donare de sange amplasat chiar in vecinatatea caminelor studentesti. Centrul va fi accesibil si studentilor din Grozavesti, Belvedere si din Leu, insa oricine va dori sa doneze sange va fi binevenit, indiferent de zona in care locuieste, chiar daca nu va fi student.

Anuntul a fost facut zilele trecute de ministrul delegat pentru  Invaţamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, in plina campanie de donare derulata de Uniunea Studentilor din Romania. De altfel, campaniile de donare organizate periodic de studenti au dus la decizia deschiderii unui astfel de centru in Regie, in prezent, acestea desfasurandu-se in holul Politehnicii, intr-un centru de donare improvizat pe perioada determinata de timp. Intrucat numarul donatorilor din randul studentilor a fost intodeauna unul semnificativ, reprezentantii Universitatii Politehnice, impreuna cu cei ai Uniunii Studentilor din Romania au solicitat Ministerului Sanatatii infiintarea unui centru permanent de donare in campusul studentesc din Regie.

 

Mihnea Costoiu, ministru delegat

Mihnea Costoiu, ministru delegat

Solicitarea a fost facuta prin intermediul ministerului invatamantului, iar la acest moment proiectul se afla in faza obtinerii aprobarilor necesare. Conform ministrului delegat Mihnea Costoiu, centrul din Regie ar urma sa se deschida in cursul acestuia an, cel tarziu la 1 octombrie, odata cu inceperea anului universitar, insa este posibil ca inaugurarea sa aiba loc si mai devreme, in functia de cat de repede vor fi obtinute aprobarile si se vor finaliza lucrarile de amenajare.

„Daca se vor primi aprobarile, s-ar putea ca in cursul acestui an sa-l realizam (centrul de donare – n.r.), cel mai tarziu la 1 octombrie, odata cu debutul anului universitar, daca nu mai devreme” a declarat Costoiu, la scurt timp dupa ce el insusi a donat sange in holul rectoratului de la Politehnica, participand la campania derulata de Uniunea Studentilor din Romania. El a mai precizat ca centrul din Regie va fi disponibil pentru aproximativ 20.000 de studenti care locuiesc in prezent in cele patru campusuri.

 

148703 2 donare 1Statisticile indica faptul ca la fiecare trei secunde cineva are nevoie de sange si doar doi la suta dintre romani doneaza lichidul vital, desi peste 60 la suta din populatie va avea nevoie de sange la un moment dat in viata. Numai in spitalele din Bucuresti, necesarul zilnic de sange este de 1.000 de unitati, iar anul trecut, doar 66 la suta din necesar a fost acoperit.

Pe langa aspectul  umanitar, donarea de sange este benefica si pentru sanatatea donatorului, fapt confirmat de medicii hematologi, care spun ca prin donare se improspateaza sangele din organism si se reduce cu 3o la suta riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, prin scaderea tensiunii arteriale. In acelasi timp,  donarea de sange este o buna ocazie pentru donator de a beneficia de anumite analize, eventualele afectiuni de care sufera putand fia astfel depistate in faza incipienta.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*