Sute de buzoieni au acceptat provocarea de a face miscare in aer liber

Acestia au participat, ieri, la activitatile organizate in cadrul evenimentului Crang Verde, Start!” si au luat parte la actiunea de ecologizare a parcului, desfasurata cu o zi inainte.

 

???????????????????????????????In acest week-end, Parcul Crang a cunoscut cel mai mare aflux de vizitatori de la inceputul anului. Buzoienilor iesiti la plimbare in aer liber li s-au adaugat alte cateva sute de persoane care au decis sa petreaca sfarsitul de saptamana intr-un mod ceva mai activ, profitand de vremea frumoasa pentru a face miscare la aer curat. Foarte multi dntre ei au dat curs invitatiei organizatorilor evenimentului „Crang Verde, Start!” si s-au adunat in numar mare, in zona Obeliscului, fie pentru a participa activ la actiunile cu caracter sportiv si artistic, fie in calitate de simpli spectatori. Desi aflat la prima editie, evenimentul a avut un puternic ecou in randul comunitatii buzoiene, aceasta constituind o motivatie puternica pentru organizatori pentru a merge mai departe cu acest proiect si a-l transforma intr-unul de traditie, care ar putea pe viitor sa atraga si participanti din alte zone ale tarii.

Din pacate, evenimentul a scos la iveala si faptul ca unii dintre buzoieni mai au inca serioase lacune la capitolul educatie si bun simt, dar exista speranta ca mai multe evenimente similare celui din acest week-end ar putea, totusi, sa mai indrepte lucrurile.

 

crang verde startActiunea organizata in parteneriat de clubul sportiv XM Raid si organizatia buzoiana Spirit Civic si Patriotic a curpins doua etape distincte, prima vizand ecologizarea unei zone din Crang, iar cea de-a doua propunandu-si sa promoveze un stil de viata sanatos, prin intermediul miscarii in aer liber.

La actiunea de ecologizare au participat, sambata, peste 250 de voluntari, printre care s-au numarat chiar si copii de gradinita. Voluntatii au fost impartiti in sapte echipe, fiecarei grupe fiindu-i atribuita o anumita zona, care trebuia curatata de gunoaie. Cel mai mult au avut de lucru voluntarii care au actionat in zona aleilor principale, care sunt si cele mai intens circulate. Cantitatea de pahare si paie din plastic, mucuri de tigara, servetele folosite si aruncate la voia intamplarii, doze de aliminiu si alte ambalaje a fost insemnata, chiar daca zonele respective sunt curatate, periodic, de angajatii de la Salubritate.

 

???????????????????????????????Si de pe potecile laturalnice din padure au fost adunate numeroase deseuri, desi zonele respective sunt mult mai putin circulate. In total, aproximativ 500 de saci cu deseuri s-au adunat la capatul celor trei ore, cat a durat actiunea. Munca voluntarilor se pare insa ca nu i-a sensibilizat pe cei cu lacune in educatie si deficienta de bun simt, despre care vorbeam la inceputul articolului. La cateva ore dupa ce aceste zone fusesera curatate, pe aleile parcului incepusera din nou sa apara pahare goale de cafea, pachete de tigari, sticle de plastic goale sau coji de seminte lasate in urma de cei din aceasta categorie. In plus, o parte dintre marcajele amplasate in padure pentru traseul de cros, din ziua de duminica, au fost smulse, scopul urmarit de cei care au facut acest gest fiind inca nedefinit. Chiar si in ziua concursului, un copil se plimba pe aleile parcului cu o bicicleta de ghidonul caruia parintele care il insotea legase, pe post de ornament, doua bucati de banda de plastic, care initial fusesera amplasate pentru a marca traseul de alergare…

In comparatie cu amploarea actiunii, acestea au fost insa evenimente izolate, care nu au afectat cu nimic buna desfasurare a programului. Au demonstrat insa, odata in plus, ca este nevoie de mai multe activitati similare care sa ii responsabilizeze si pe cei care inca mai au carente la acest capitol.

 

crang verde startDe o participare mult mai numeroasa s-au bucurat activitatile desfasurate in cursul zilei de ieri, avand ca principal scop promovarea miscarii in aer liber. Inca de dimineata, zona Obeliscului a inceput sa se populeze, iar pana la pranz, aici se adunasera, deja, cateva sute de persoane. Multi dintre cei prezenti venisera pentru a participa activ la competitiile organizate, insa erau si numerosi buzoieni care iesisera fie pentru o mica plimbare de dimineata, fie sa alerge sau sa se plimbe cu bicicleta.

Cei mai multi dintre participanti s-au inscris la cele doua probe de alergare, optand fie pentru traseul de circa 4,2 kilometri al cursei Fun Run, sau pentru crosul de aproximativ 8,5 kilometri.  60% din cursele de alergare s-au desfasurat pe traseu forestier, pe potecile din padure, iar la start s-au aliniat 90 de concurenti, de toate varstele. In parelel cu competitia de alergare, un grup de 30 de copii au paricipat la o demonstratie de karate, iar alti 50 au realizat diferite lucrari din materiale reciclabile, in cadrul unui atelier de lucru.

In cadrul aceluiasi eveniment a mai fost organizat un concurs de kendama, la care s-au inscris peste 50 de participanti, iar senzatie au facut si cei aproximati 50 de biciclisti care au facut diferite demonstratii in fata participantilor. Toate evenimentele au fost acompaniate de un program artistic sustinut de un grupul Happy Kids, de la Palatul Copiilor.

 

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*