Sute de copii din județul Buzău au început școala cu boli contagioase

2 octombrie 2023 | 0 comentarii |

Râie, păduchi, micoze și alte boli infecto-contagioase au fost descoperite la peste 200 de copii, în urma triajului epidemiologic efectuat de personalul medical, după începerea noului an şcolar.

 

Ministerul Sănătății a stabilit că nu mai este necesar avizul epidemiologic la începutul anului școlar, decât pentru copiii care încep un ciclu nou de învățământ. Noua metodologie privind asigurarea asistenței medicale a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar prevede, între altele, triajul epidemiologic,  că supravegherea și evaluarea stării de sănătate a copiilor, în unitățile de învățământ,

Bolile infecto-contagioase cu care vin copiii la școală, după vacanță, s-au împuținat considerabil în județul Buzău, față de acum 4-5 ani, dar nu au dispărut și se mențin la un nivel comparabil cu cel de anul trecut. Din cauza lor, unii dintre copii și-au prelungit vacanța cu câteva zile, pentru a se trata, atfel încât când vor reveni în colectivitate să fie sănătoși, iar riscul de a-și îmbolnăvi colegii sau dascălii să fie eliminat.

În urma triajului epidemiologic efectuat la începutul anului școlar 2023-2024, în școlile și grădinițele din județ, peste 200 de copii și tineri au fost depistați cu boli infecto-contagioase. Potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Buzău, „s-a făcut triajul epidemiologic pentru 29.441 copii şi tineri din mediul urban şi 16.284 din mediul rural. Incidenţa bolilor infecţioase în colectivităţile de copii şi tineri buzoiene a fost de 0.45% asemănătoare cu cea înregistrată la începerea anului şcolar 2022 – 2023. În mediul urban au fost depistaţi 86 de copii cu boli infecto-contagioase, ceea ce reprezintă o incidenţă de 0,3%, iar în mediul rural au fost depistaţi 122 copii bolnavi, cu o incidenţă a bolilor transmisibile de 0,7%”.

 

Copiii depistați cu angină (amigdalită), pediculoză (păduchi), scabie (râie), micoze (boli de piele) și alte boli infecto-contagioase „au fost izolaţi la domiciliu, pentru a fi trataţi de medicii de familie, astfel încât să revină revenind în colectivitate cu aviz epidemiologic, după vindecare”, preccizează conducerea DSP Buzău, într-un comunicat remis presei.

Medicii epidemiologi spun că „structura morbidităţii este asemănătoare cu cea a anului anterior, pe primele locuri fiind anginele, pediculoza, urmate de alte boli contagioase, scabia şi micozele” și subliniază că în acest an „nu au fost depistate cazuri de angină streptococică, gripă, rujeolă, varicelă, scarlatină, boala diareică acută, meningită sau encefalită”.

Conducerea DSP Buzău menționează că „personalul medical efectueaza  zilnic triajul epidemiologic în unităţile de învăţământ cu grupe de nivel antepreşcolar şi/sau preşcolar prelungit si după vacanţele şcolare, în unităţile de învăţământ preuniversitar”.

La nivelul judeţului Buzău sunt funcționale aproximativ 480 de unităţi de învăţământ publice şi private, inclusiv unităţi conexe şi creşe.

 


Adaugati un comentariu


 

*