Țările Uniunii Europene au „verde” la vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV2

21 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Agenția Europeană a Medicamentului și Comisia Europeană au aprobat, astăzi, punerea pe piață a vaccinului dezvoltat de Pfizer și BioNTech, primul vaccin anti-COVID19 ce va fi administrat de țările europene.

 

Emer Cooke, Breefing EMA

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a dat, astăzi, undă verde vaccinului dezvoltat de Pfizer și BioNTech împotriva maladiei COVID-19. Este  primul vaccin anti-COVID-19 aprobat de autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor, care a anunțat că serul respectă cele mai drastice rigori științifice.

Sunt încântată să anunţ că Comitetul Ştiinţific al EMA s-a reunit azi şi s-a arătat favorabil unei autorizări a punerii pe piaţă condţionate în UE a vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech”, a anunţat într-o conferinţă de presă online directoarea generală a EMA, Emer Cooke.

Aceasta a precizat că recomandarea adoptată de EMA vizează persoanele din Europa cu vârste de cel puţin 16 ani, subliniind totodată  că „pentru moment nu există vreo probă care să sugereze că acest vaccin nu este eficient împotriva noii variante” a SARS-COV-2 din Anglia.

Agenția Europeană a Medicamentelor a transmis totodată că sunt în curs de aprobare, la începutul anului viitor, și noi tratamente pentru COVID-19.

 

Harald Enzmann

Harald Enzmann, director în cadrul EMA, a precizat că în cazul femeilor însărcinate, vaccinul Pfizer – BioNTech ar trebui administrat de la caz la caz, întrucât la ora actuală nu există suficiente informații despre potențiale riscuri, din datele obținute de companiile dezvoltatoare de la voluntarii testați. Acesta a menționat că în măsura în care vor apărea noi informații, se pot face clarificări ulterioare.

Decizia de astăzi constituie un pas decisiv pentru începerea campaniei de vaccinare în țările membre UE, astfel că acestea vor putea demara campanii naţionale de vaccinare chiar în această săptămână. De altfel, mai multe țări membre UE între care Germania, Italia și Austria au anunțat deja că intenționează să înceapă vaccinările pe 27 decembrie, în contextul în care Europa încearcă să prindă din urmă Marea Britanie și Statele Unite, în care campaniile de vaccinare se desfășoară deja, de începutul lunii decembrie.

 

EMA – a aprobat vaccinul anti-Covid

Comisia Europeană a aprobat „cu viteză supersonică”,  așa cum anticipa vicepreședintele organismmului european, Margaritis Schinas.  În această seară, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a anunțat că „astăzi adăugăm un alt capitol important în lupta noastră împotriva Covid-19. Am luat decizia de a pune la dispoziţia cetăţenilor europeni primul vaccin anti-Covid-19. Am acordat licenţă condiţionată de intrare pe piaţă vaccinului produs de BioNTech şi Pfizer. Agenţia Europeană a Medicamentului a evaluat vaccinul şi a concluzionat că este sigur şi eficient împotriva Covid-19”.

Pregătirile ce vizează campaniile de vaccinare a celor aproximativ 450 de milioane de cetățeni din Europa se desfăşoară într-o perioadă în care identificarea în Marea Britanie a unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2, deosebit de contagioasă, a provocat haos în întreaga regiune, iar numeroase ţări, între care și România, şi-au suspendat legăturile aeriene turistice şi comerciale cu Regatul Unit, cu doar câteva zile înaintea Crăciunului.

 

Premierul român interimar Nicolae Ciucă a declarat că autorităţile au făcut pregătirile necesare şi i-a îndemnat pe toţi cetăţenii să aibă încredere în acest demers. Potrivit planurilor actuale, România ar urma să primească pe 26 decembrie prima tranşă simbolică de circa 10.000 de doze de vaccin anti-COVID, care vor fi distribuite celor 10 spitale din ţară de linia I destinate îngrijirii pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2.

În contextul în care Europa se confruntă cu un al doilea val al pandemiei, iar mai multe țări au impus restricţii severe pentru a încerca să reducă numărul infectărilor şi pentru a evita supraaglomerarea sistemelor naţionale de sănătate, mai multe state, în frunte cu Germania, au cerut agenției să devanseze întâlnirea în cadrul căreia să adopte recomandarea privind autorizarea vaccinului dezvoltat de Pfizer-BioNTech, programată inițial pentru 29 decembrie.

Pandemia de COVID-19 a ucis peste 470.000 de europeni şi îşi intensifică ritmul de răspândire în lunile de iarnă, afectând grav economiile naţionale.

 


Adaugati un comentariu


 

*