Taxa clawback diferențiată ar putea rezolva criza de medicamente

Este principala problemă ce va fi dezbătută la Forumul Industriei farmaceutice, între principalii actori de pe piața farmaceutică din România și reprezentanții autorităților.

 

Astăzi are loc, în Capitală, cea de-a noua ediție a Forumului Industriei Farmaceutice, eveniment organizat de Pharma Business Services, având ca teme de discuție problemele actuale din acest domeniu și găsirea unor soluții pentru rezolvarea acestora. Reprezentanți ai autorităților, producători și distribuitori de medicamente au discutat despre „Criza medicamentelor în România – soluții pe termen lung”, un subiect de mare actualitate și, totodată, una dintre cele mai serioase probleme cu care se confruntă, de câțiva ani, sistemul românesc de sănătate.

Potrivit reprezentanților industriei farma, factorii care au dus la apariția acestui fenomen sunt multipli și au fost amplificați de incompetența autorităților care s-au perindat prin ministere. „În condițiile în care țara noastră se află de ceva timp într-o criză din cauza schimbarilor legislative ce au modificat prețul medicamentelor, a lipsei de predictibilitate și a altor factori care au dus la dispariția unui numar tot mai mare de medicamente din țară, este nevoie de o analiză lucidă a acestor probleme și de o evaluare a soluțiilor pe termen lung care ar trebui aplicate pentru rezolvarea acestora”, susțin reprezentanții farma.

 

Pe langă discuțiile privind dispariția medicamentelor de pe piață, subfinanțarea bugetului alocat medicamentelor, drepturile pacienților și accesul acestora la tratament, Forumul Industriei Farmaceutice a adus în atenție dosarul electronic și datele cu caracter personal, dar și situația producătorilor, importatorilor și distribuitorilor de medicamente și relația acestora cu lanțurile farmaceutice, precum și politica fiscală, taxa clawback și medicina personalizată.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) a înaintat, ieri, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Finanţelor Publice, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi comisiilor de specialitate din Parlament, propunerile de amendamente pentru introducerea imediată a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamente, bazat pe împărţirea acestora în funcţie de preţ. APMGR consideră că o astfel de măsură ar fi neutră bugetar, uşor de implementat de către autorităţi şi echitabilă pentru medicamentele cu preţ scăzut, fie că sunt generice sau medicamente ieşite de sub patent. Acest fapt este confirmat și de Consiliul Concurenţei, care apreciază că măsura poate încuraja consumul de generice şi poate reduce cheltuielile Bugetului de asigurări de sănătate, cu medicamentele.

 

APMGR subliniază că implementarea acestui calcul diferenţiat, concomitent cu introducerea de noi medicamente pe lista celor compensate, doar cu alocare de finanţare suplimentară sau prin contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat, reprezintă singurele măsuri care pot opri dispariţia medicamentelor ieftine din România.

Sperăm ca autorităţile să realizeze măcar în această ultimă clipă că este nevoie să facem ceva pentru a ne asigura că aceste medicamente ieftine, în marea lor majoritate generice, sunt în continuare produse sau importate în România”, susține Adrian Grecu, preşedintele APMGR, într-un comunicat remis presei.

Mecanismul propus presupune împărţirea medicamentelor în două categorii și aplicarea diferențiată a taxei clawback pentru fiecare dintre ele.În prima categorie ar intra medicamentele scumpe, pentru care nu există aprobat un preţ de referinţă generic sau biosimilar sau la care preţul este mai mare decât preţul de referinţă generic sau biosimilar, iar în cea de-a doua, medicamentele mai ieftine pentru care există aprobat un preţ de referinţă generic sau biosimilar, iar acesta este mai mic sau cel mult egal cu preţul de referinţă generic sau biosimilar. „Reamintim că preţul de referinţă al medicamentelor generice reprezintă 65% din preţul medicamentului inovativ al cărui generic este”, subliniază APMGR.

 

În acelaşi timp, APMGR susţine aprobarea introducerii de noi medicamente pe lista celor compensate doar cu alocare de finanţare suplimentară sau prin contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat. „Nu putem plăti pentru un consum de care nu suntem responsabili”, precizează Grecu.

APMGR atrage atenţia că introducerea de noi molecule inovative pe lista medicamentelor compensate fără alocarea de fonduri suplimentare va aduce cheltuieli de sute de milioane de lei anual, iar producătorii de medicamente vor suporta aceste costuri prin taxa clawback, care este de aşteptat să ajungă la 30% la sfârşitul acestui an.

Evenimentul va reuni managerii principalelor companii de producție, import și distribuție de medicamente din România, factori de decizie din Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurari de Sănătate, Consiliul Concurenței, reprezentanți ai Colegiului Farmaciștilor, reprezentanți ai celor mai importante asociații din industria farmaceutică, ai asociațiilor de pacienți, experți în analiza de piață și specialiști din domeniul farmaco-economic și medical.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*