TERAPEUTUL TAU : Din nou la scoala!

13 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Scoala, alaturi de familie, poate sa formeze o atitudine sanatoasa a copilului fata de educatie si invatare.

 

Psiholog Taisia TRICA

Psiholog Taisia TRICA

Toamna aduce cu ea si inceputul de scoala. Noi provocari, emotii, descoperiri, intalniri, cerinte, asteptari, bucurii, suparari…

Unii abia asteapta sa se reintoarca, altii ar prefera sa mai stea in vacanta. Mai sunt si cei care merg pentru prima oara la scoala si nu stiu exact la ce sa se astepte.

Toate emotiile pe care cei mici, cei mari si familiile lor le traiesc sunt normale si este bine sa fim blanzi cu cei care simt altceva fata de ceea ce simtim noi.

Oricat de mult ne-am dori, nu toti copiii vin cu drag la scoala. Cand spunem nu le place scoala este o referire generica. Unii nu sunt suficienti de motivati, se plictisesc, altii nu au gasit ceea ce cautau sau nu au o prioritate din invatare. Sunt si copii speriati sau reticienti in privinta climatului interrelational (relatiile cu cadrele didactice, alti colegi…).

 

Sc.11 Buzau

Sc.11 Buzau

Scoala nu poate sa multumeasca pe toata lumea, dar alaturi de familie poate sa formeze o atitudine sanatoasa a copilului fata de educatie si invatare. Deseori am auzit parinti adresandu-se copiilor in felul urmator : „De acum gata cu distractia, mergi la scoala!” sau „O sa vezi tu cand ajungi la scoala!”. Astfel de afirmatii pot declansa temeri in mintea copiilor, ii pot demotiva.

Scoala nu este un parc de distractii, dar nici o sperietoare. Sunt parinti care pun prea multa presiune, au asteptari prea mari, uneori nerealiste in raport cu proprii copii. Si acest lucru conduce, in timp, la o scadere a performantelor sau la refuzul copiilor de a raspunde pozitiv cererilor adultilor.

Copiii nu sunt acele persoane care ne inplinesc noua visele sau fac ceea ce noi nu am apucat sa facem, nu am reusit sa facem. Ei au dreptul la propria lor evolutie.

Programul copiilor este iarasi o problema delicata. Cunosc copiii care au activitati aproape toata ziua. Ziua lor este mai lunga decat a unui adult. Este normal sa fim preocupati de activitatile de timp liber, iar ele sa se desfasoare intr-un cadru organizat, dar masura este cheia succesului.

 

Colegiul B.P.Hasdeu-Buzau

Colegiul B.P.Hasdeu-Buzau

Am vorbit de copii si parinti, dar sa nu-i uitam si pe ceilalti actori ai educatiei si anume, pe dascali. Sunt acei oameni care daruiesc din energia, sufletul si mintea lor, in ciuda unor dezamagiri profesionale, acei oameni care sunt acolo pentru cei care au nevoie de ei. Sunt acei oameni care se bucura sau se intristeaza cu fiecare elev, traind un curcubeu al emotiilor, in fiecare an. Evident ca unii dintre ei esueaza, dar sunt cu mult mai multi aceia carora este evident ca le putem fi recunoscatori.

Oricum ar fi, scoala incepe, face parte dintr-un proces firesc si aduce in ghiozdane bucurii, tristeti, distractie si munca, transformari.

Depinde de noi toti si de fiecare in parte, care vor fi acele transformari si daca ele vor fi pozitive sau din contra…

 

*Tuturor, copii, parinti, bunici, dascali le urez un an scolar minunat, rabdare si blandete, dar si fermitate !

 

*Taisia Trica – psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 


Adaugati un comentariu


 

*