TERAPEUTUL TAU: Fata in fata cu grijile fundamentale. Travaliu de doliu

8 februarie 2014 | 0 comentarii |

A plange este una dintre cele mai sanatoase atitudini pe care o puteti adopta pentru a lasa durerea sa se consume.

 

Psiholog Taisia TRICA

Psiholog Taisia TRICA

Saptamana trecuta am vazut care este viziunea lui I. Yalom asupra grijilor fundamentale din existenta noastra. De asemenea, am incercat o analiza asupra perceptiei si reprezentarii pe care o avem asupra mortii, fara pretentia de a fi epuizat subiectul. Dar, asa cum spuneam si in articolul trecut, moartea este o provocare nu numai pentru persoana in cauza, ci si pentru cei din jur.

Aproape niciodata nu suntem pregatiti sa ne luam ramas bun de la cei dragi. Lucrurile se intampla si noi invatam (sau nu) sa ne descurcam in noul context emotional.

Cadrele se schimba si odata cu ele ar fi nevoie sa ne redefinim si noi. Moartea unei fiinte de langa noi declanseaza un intreg proces de ajustare.

Ar fi de dorit sa intelegem ca moartea este sfarsitul unei vieti si nu a unei relatii.

 

doliu4Cand ne gandim la doliu, ne ducem cu gandul la nevoia de a purta haine negre, de a avea o atitudine sobra si de a respecta datinile. Dar nu este suficient. Deoarece doliul reprezinta un proces psihologic extrem de important. Uneori este un subiect tabu si oamenii nu stiu cum sa reactioneze.

A pierde pe cineva inseamna durere, tristete, disperare. Sunt emotii si sentimente pe care este nevoie sa le constientizam si sa le discutam in timpul travaliului de doliu. Doliul este trait de fiecare diferit, fiind determinat de mai multi factori, precum tipul de personalitate si sistemul propriu de adaptare, experienta de viata, propriile credinte si tipul pierderii.

Durata procesului de doliu nu este ceva standard, el necesita timp si se produce treptat. In general dureaza in jur de 6 luni, dar poate merge spre un  an. Daca aceasta perioada este depasita, putem vorbi despre instalarea depresiei.

 

doliu3Multi oameni cred ca daca ignora ceea ce simt, in special durerea, aceasta va disparea. Aceasta credinta este complet falsa, deoarece durerea va ramane si se va agrava in timp, complicand si amanand procesul de vindecare.

A plange este una dintre cele mai sanatoase atitudini pe care o puteti adopta pentru a lasa durerea sa se consume. Persoanele puternice isi permit sa planga fara a isi face griji de ce ar putea gandi si face cei din jur. Nu este un semn de slabiciune, ci de putere si incredere in propria persoana.

Totusi, exista si persoane care nu isi permit sa planga, dar acest lucru nu inseamna ca ele nu sufera, ci doar ca isi exprima durerea prin alte modalitati.

Etapele procesului de doliu sunt:

– socul: in aceasta etapa, apare refuzul acceptarii situatiei traumatice

– constientizarea pierderii: este momentul in care persoana in cauza trebuie sa faca fata pierderii

– perioada de depresie: trairea efectiva a pierderii

– acceptarea pierderii: in aceasta perioada, pierderea incepe sa fie acceptata

– reorientarea spre viata: incepand cu aceasta etapa, persoana in cauza se reintoarce spre propria viata.

 

doliu2Din punct de vedere psihologic, nu doar pierderea prin moarte poate determina aparitia procesului de doliu. Sunt si alte evenimente care se incadreaza in aceeasi sfera, cum ar fi divortul sau rupertea unei relatii, avortul, pierderea unei sarcini, imbolnavirea, pierderea animalului de companie, pirederea unei relatii de prietenie, chiar pierderea slujbei.

Oricum ar fi, in timpul travaliului de doliu este necasar ca persoana sa fie sustinuta. Interventia terapeutica presupune un suport emotional si un cadru adecvat pentru manifestarea si exteriorizarea tuturor emotiiilor, frustrarilor si gandurilor. Doliul nu este o boala, este un proces. Si nu este nevoie sa fiti singuri in aceasta asumare initiatica!

«Moartea nu exista, este o trecere, o punte, ei bine dragii mei, intre moarte si somn este vreo deosebire?» (Bartolomeu Anania)

 

*Taisia Trica este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 


Adaugati un comentariu


 

*