TERAPEUTUL TAU : Autoresponsabilitatea (V) – Asumarea responsabilitatii

28 septembrie 2013 | 1 comentariu |

Esti responsabil nu numai pentru ceea ce faci, ci si pentru ceea ce ai fost, esti si vei fi. Esti ceea ce esti datorita alegerilor pe care le faci! Fiecare alegere iti poate schimba viata in bine.

 

responsabilSuccesul, vointa, devotamentul, energia, prieteniile, afacerile, totul intra in responsabilitatea ta. Indiferent cum ai fi, este responsabilitatea ta. Retine trei lucruri simple: esti responsabil pentru ceea ce ai fost,  esti responsabil pentru ceea ce esti, esti responsabil pentru ceea ce vei fi. Unii dintre voi ar putea juca Jocul Neasumarii sau Jocul Victimizarii si nu vor fi de acord in niciun chip cu cele trei lucruri spuse mai sus. Sunt convinsa ca poti gasi o mie de motive pentru care nu crezi ca esti responsabil, nici pentru ceea ce ai fost, nici pentru ceea ce vei fi. Este si acesta un joc. Putem sa ne lamentam si sa ramanem in aceasta situatie. Putem astepta destinul sau sansa pentru a ne „lumina” viitorul sau putem prelua noi initiativa. Fiecare dintre noi poate fi prin sine „farul” cu care se pot vedea oportunitatile si lucrurile bune din viata.

Sa ne inchipuim ca suntem intr-o camera intunecata si cautam un obiect, pe care o sa-l numesc Multumirea. La un moment dat, ne putem enerva pentru ca nu gasim Multumirea. Ne putem supara si incepem sa ne vaitam ca nu l-am gasit. De asemenea, putem spune ca nu-i vina noastra ca nu am gasit Multumirea in niciun coltisor al camerei, mai ales ca era intuneric.

 

cearta parintilor afecteaza  copiiPoti sa faci altceva, inainte sa te victimizezi si sa te enervezi. Incearca sa te gandesti ce ai fi putut face pentru a gasi Multumirea. Poti sa aprinzi lumina. Avand lumina, poti gasi ceea ce cauti mult mai usor. Indemnul meu este sa aprinzi lumina. Metaforic vorbind, lumina este in cazul nostru Responsabilitatea. Fiind mai responsabil pentru ceea ce esti si ceea ce urmeaza sa fii, ai o viata in care nu mai bajbai prin intuneric.

Esti ceea ce esti datorita alegerilor pe care le faci! Fiecare alegere iti poate schimba viata in bine. Chiar si atunci cand nu alegi, de fapt ai ales sa nu alegi. Responsabilitatea este un joc al Succesului.

Cu sau fara ajutor trebuie sa SIMTI Responsabilitatea. Asumarea Responsabilitatii este un sentiment. Oamenii puternici sunt cei care inving. Mult timp am cautat sa inteleg ce anume face distinctia intre un om puternic si un om slab. Corectitudinea, curiozitatea, increderea. Dar cred ca cel mai important lucru este ASUMAREA.

 

Asumarea raspunderii,  succes personal

Asumarea raspunderii, succes personal

1.Asumarea responsabilitatii presupune in primul rand actiune. A face ceea ce trebuie.Suntem pasivi si, in general, suntem obisnuiti cu o anumita stare de expectatie. Cel mai bine dintre toate lucrurile stim sa asteptam. Incepem din copilarie, cand o asteptam pe mama sa faca pentru noi. Apoi, in adolescenta, cand asteptam ca celalalt sa faca primul pas. Maturi fiind, asteptam de cele mai multe ori. Sa gasim un serviciu mai bun, o amanta/un amant mai bun, poate o ocazie, poate o oferta. Si stim sa protestam. Stim exact ce nu vrem. Carcotim mereu, indiferent de ceea ce ni se ofera. Pentru ca a carcoti este cel mai usor lucru.

Abia cand incepem cu putina actiune, cand ne implicam personal in proiecte, vedem ca toate greselile pe care le comentam cu atata usurinta se incadreaza in normalitate. Actiunea ne deschide ochii si ne face mai permisivi, mai ingaduitori. Mai puternici in fata carcotasilor, a celorlalti, pasivii, care nu au simtul actiunii, ci doar al criticii. Ne-am transformat in timp. Omul activ, luptator pentru supravietuire, s-a transformat in omul de consum, care a inventat servicii si produse care sa faca munca pentru el. Am pierdut acel simt al actiunii, al implicarii. Desigur, exista actiune in viata noastra, nu suntem in totalitate pasivi, dar poate ca masura succesului este data de masura actiunii noastre.

 

telefon mobil2. Asuma-te pe tine insuti. Cel mai greu lucru. Ca sa te asumi pe tine insuti, trebuie mai intai sa te cunosti foarte bine. Cu partile bune, talentele si abilitatile tale. Dar si cu partile rele, comoditati, prejudecati, retineri. Stim ca succesul provine din maximizarea punctelor forte. Ca sa folosesc ideea „pedalelor”, este foarte important sa apasam pe pedala punctelor forte. Ele sun motorul nostru cel mai bun, deci exista toate probabilitatile ca ele sa ne duca cat mai departe si cu viteza cea mai mare. Desigur, cunoasterea punctelor slabe ne ajuta sa le controlam. Si sa controlam pierderile, evitand a apasa pe pedala lor, in momentele critice.

Sfatul cel mai des intalnit in psihologia copilului este: ignora-i greselile si faptele rele, nu le dramatiza / accentua, lauda-l si incurajeaza-i faptele bune. Punctele slabe nu trebuie sa fie o frana, o frustrare, o dramatizare. Ele trebuie ignorate. Accentuate, incurajate si dezvoltate punctele forte.

Suntem vanatori ai faptelor rele, ale defectelor, ale minusurilor, si pierdem energie pretioasa incercand sa le ascundem. Asumarea sinelui presupune triumful asupra noastra si asupra lumii. Nimic nu este mai greu decat curajul asumarii propriilor limite. Castigarea bataliei cu tine insuti conduce automat la castigarea bataliei cu intreaga lume.

 

responsabilitate - negociere3. Asumarea deciziilor proprii. Asumarea atitudinii, a starilor noastre. Asumarea responsabilitatii apare cel mai des ca o scuza a unui esec. Traim intr-un iures si viata nu ne ofera numai parti bune. Traim din / cu regrete. Mereu ne roade indoiala unui „poate”. Si aceste indoieli ne trag inapoi, ne fac nesiguri, indecisi, tematori.

Starile noastre ne domina si evitam, din comoditate, sa le constientizam. Ajungem acasa stresati de proiectele nefinalizate si cautam motive de cearta pentru a ne revarsa furia. Sau suntem foarte obositi si brusc luam toate lucrurile foarte personal. Asumarea starilor si actiunilor proprii este o victorie asupra noastra insine. Un om puternic va avea taria sa spuna intotdeauna: ok, am gresit, a fost responsabilitatea mea si am dat gres. Recunoasterea greselii aduce taria de a trece mai departe. De a nu lasa in trecut probleme nerezolvare care ar putea trage inapoi. Recunoasterea si asumarea greselilor aduce automat straduinta repararii lor. „Suntem cu mult mai buni decat credem ca suntem, atunci cand nu ne straduim!

*Intrebarea saptamanii: Esti pregatit sa-ti asumi responsabilitatea, sau nu?

 

*Taisia Trica este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management



Comentarii (1)

  1. Teo Cabel spune:

    Poatra rara… Nici nu deschizi bine ochii dimineata ca si alegi ce usa deschizi. Urmeaza alte usi, pentru care doar tu vei raspunde ca le deschizi.

Adaugati un comentariu


 

*