Terapii culturale: „Noaptea Muzeelor”

19 mai 2017 | 0 comentarii |

Evenimentul, ajuns la a 13-a editie, ofera buzoienilor posibilitatea sa-si „vindece” mintea si sufletul prin cultura, istorie, frumos si bun simt.

 

Cultura si arta sunt, fara dubiu, mijloace sigure de terapie. Vindeca mintea si sufletul, echilibreaza comportamentul uman, produce o schimbare benefica in dezvoltarea personala a individului. Au spus-o invatatii si medici, din cele mai vechi timpuri, iar psihologii intaresc aceasta afirmatie.

Buzoienii au posibilitatea sa beneficieze din plin de aceste terapii, cu prilejul Noptii Muzeelor, celebrata de 3.000 de muzee din 30 de tari europene. Astfel, Consiliul Judetean Buzau si Primaria Muncipiului Buzau, in parteneriat cu Muzeul Judetean, Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” si Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, prin proiectul „Escapada nocturna. Calatorii culturale” ofera publicului de toate varstele posibilitatea sa viziteze o parte din cladirile-simbol ale orasului si judetului, sa cunoasca oameni, fapte, locuri, traditii si istorii care au modelat profilul cultural al acestor tinuturi pline de legenda.

Evenimentele se vor desfasura sambata, 20 mai, intre orele 19.00 si 1.00 si vor debuta prin deschiderea Muzeului Judetean Buzau, a Colectiei de Etnografie si Arta Populara „Vergu Manaila”, a Palatului Comunal, a Vilei „Albatros” din Parcul Marghiloman si a Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, precum si ale Casei memoriale Vasile Voiculescu de la Parscov si a Muzeului Chihlimbarului de la Colti.

 

La sediul central al Muzeului Judetean vor putea fi vizitate expozitiile de baza (Arheologie si Istorie) si expozitiile temporare „Vise de nunta. Lazi de zestre din regiunea Bitola” si „Clopote si mesteri clopotari. Adresandu-se atat dorintei de cunoastere cat si celei de relaxare, unul dintre spatiile muzeale va fi amenajat in maniera ludica, prin intermediul unor oglinzi de carnaval.

La Casa „Vergu Manaila” va fi deschisa publicului expozitia temporara „Fiii oamenilor marturisitori ai Fiului Omului”, organizata in colaborare cu Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, iar la ora 21.00, iubitorilor de armonii culturale le va fi oferit un recital sustinut de Corala „Neagu Ionescu”. In incinta Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei va fi deschis, spre vizitare, Muzeul Episcopal, in care sunt pastrate lucrari de o valoare insestimabila.

In holul mare al Palatului Comunal va fi vernisata expozitia de absolvire a Liceului de Arta „Margareta Sterian” -sectia arte vizuale (grafica, sculptura, arhitectura), iar in Sala „Nicu Constantinescu” poate fi urmarit filmul documentar „Istoricul strazii Cuza Voda”.

 Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” ofera vizitatorilor expozitii de arta plastica, pictura pe sticla, sculptura, obiecte, instrumente si costume populare, completate prin proiectii de opera si prin auditii de muzica clasica.

In premiera, buzoienii pot vizita in Noaptea Muzeelor 2017, in intervalul orar 19.00-24.00, Casa Memoriala „Vasile Voiculescu” de la Parscov si Muzeul Chihlimbarului de la Colti.

 

Pentru ca „Noaptea Muzeelor” sa ofere publicului posibilitatea de a vizita toate obiectivele deschise in municipiul Buzau, organizatorii vor pune la dispozitia celor care doresc sa se deplaseze mai usor si intr-un cadru inedit, doua trenulete de agrement ce vor circula, intre orele 19,00 si 1.00 pe traseul Muzeul Judetean Buzau – bd. Nicolae Balcescu – bd. Unirii – str. Aleea Trandafirilor – str. Ostrovului – str. Independentei – str. Tudor Vladimirescu – bd. Garii – Gara – bd. Garii – Colegiul National „B.P. Hasdeu” – str. Bistritei – str. Ion Baiesu – str. Tudor Vladimirescu – Rond Arhiepiscopie (rond Obor) – str. Obor – bd. Unirii – bd. Nicolae Balcescu – Muzeul Judetean Buzau.

Pentru cei mici, tot sambata, dar intre orele 10.00 – 13.00, cele doua trenulete de agrement vor circula in interiorul parcurilor Crang si Tineretului.

*Atat transportul cu trenuletele de agrement cat si vizitarea obiectivelor este gratuita.

 


Adaugati un comentariu


 

*