Tigarile mentolate si cele cu gustul imbunatatit au zilele numarate

Asa o cere noua Directiva Europeana Antitutun, aprobata deja in Parlamentul European, care  mai are nevoie doar de girul Consiliului de Ministri, ce se va pronunta peste patru zile.

 

roboblog-final-1Dupa o pauza de 13 ani, autoritatile europene vin cu noi modificari aduse Directivei Europene Antitutun, menita sa reduca numarul fumatorilor si mai ales pe cel al tinerilor care se apuca de fumat, tentati  de aromele conferite tigarilor de catre producatori, sau de formele deosebite ale pachetelor, pe fondul unei lipse de informare asupra riscurilor pentru sanatate pe care le presupune fumatul. Astfel, la sfarsitul lunii trecute, a fost aprobata in Parlamentul European noua directiva pentru fumat, in forma in care a fost elaborata de specialisti, un ultim pas pentru trecerea la punerea acesteia in aplicare, la nivelul tarilor membre UE, fiind votul pozitiv al Consiliului de Ministri, care se va pronunta peste patru zile, in data de 14 martie. Prevederile noii directive, care nu a mai fost actualizata din 2001, au fost deja facute publice si au ajuns la cunostinta autoritatilor din tarile europene, inclusiv Romania, care trebuie sa fie pregatite pentru a veghea la punerea acestora in aplicare.

 

tigariUna dintre cele mai importante prevederi cuprinse in noua directiva antitutun se refera la interzicerea aromelor caracteristice in tigari, inclusiv a mentolului, care urmeaza a fi scos total din utilizare in interval de patru ani. Prin urmare, vor disparea tigarile mentolate si cele cu alte arome, despre care majoritatea fumatorilor si-au creat falsa impresie ca sunt mai „slabe” si astfel, mai putin nocive pentru oganism. Totodata, vor fi interzise si substantele care dau o savoare deosebita tutunului din tigari facandu-l sa para „mai fin”, astfel ca fumatorii vor simti doar gustul tutunului brut, mai putin placut decat cel al tutunului tratat cu astfel de substante. Se presupune ca tinerii vor fi mai putin tentati sa se apuce de fumat, nemaiavand la dispozitie tigari mentolate sau cu gustul imbunatatit cu diverse arome. Astfel de produse vor disparea treptat de pe piata, in termenul fixat de autoritatile europene, iar singurul gust si miros pe care il vor avea tigarile va fi cel de tutun „brut”..

 

farapachetedetigariperafturi8268-1341915850O alta prevedere a directivei europene se refera la forma pachetelor si numarul minim de tigari pe care acestea trebuie sa la contina. Singura forma acceptata va fi cea cuboidala, urmand a fi interzise pachetele subtiri sau cele „pentru doamne”, in forma de ruj si cu un numar redus de tigari. Orice pachet va contine minim 20 de tigari, devenind astfel mai putin atractive pentru fumatori, care erau tentati sa cumpere pachete cu 10 tigari, avand astfel impresia ca fumeaza mai putin. O alta schimbare importanta se refera la mesajele si imaginile aplicate pe pachete in scopul de a descuraja fumatul. Daca in prezent acestea acopera, conform directivelor in vigoare, 30, respectiv 40 la suta din suprafata pachetelor de tigari, dupa intrarea in vigoare a noilor directive, acestea vor fi mai vizibile, producatorii fiind obligati sa le acorde 65 la suta din suprafata pachetelor, fata si verso. Cat despre tigarile electronice, acestea vor ramane accesibile fumatorilor, ca ajutor in aban­donarea fumatului, insa vor prezenta avertismente legate de sanatate si vor fi tinute departede copii.

 

fumat- cancer pulmonar Statisticile europene arata ca la nivelul UE mor anual 700.000 de oameni din cauza fumatului, iar viata fumatorilor este scurtata cu aproximativ 14 ani. Si in Romania, fumatul face tot mai multe victime, 15 la suta dintre decese fiind datorate acestui viciu. Si mai ingrijorator este faptul ca in ultimii 25 de ani, mortalitatea datorata cancerului pulmonar, boala provocata in majoritatea cazurilor de fumat, aproape ca s-a triplat, iar trendul este in continuare unul ascendent. Potrivit specialistilor, factorii de risc care conduc la consumul de tutun sunt debutul timpuriu al consumului de tutun, normele sociale favorabile comportamentelor de consum, disponibilitatea produselor din tutun, atitudini si comportamente familiale permisive fata de consumul de tutun, absenta unor legaturi familiale de tip emotional-suportiv, anturajul, fumatul pasiv care este o cauza a bolilor cardiace si a cancerului pulmonar la adultii expusi. De asemenea, s-a stabilit ca doar simpla expunere a femeilor insarcinate la fumul de tigara determina o greutate scazuta a copilului la nastere.

 

Dr. Elena Brancus

Dr. Elena Brancus

Referitor la nocivitatea fumatului, dr. Elena Brancus, medic pneumoftiziolog, sef Program Prevenire, Supraveghere si Controlul Tuberculozei in judetul Buzau, atrage atentia ca intr-o tigara exista nu mai putin de 4000 de substante daunatoare organismului. „Fumatul este cel mai important factor de risc pentru bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC). Riscul de deces pentru fumatorii a peste 25 de tigari pe zi este de 20 de ori mai mare decat al nefumatorilor. Din momentul stabilirii diagnosticului, durata supravietuirii pentru inca 5-10 ani a fost apreciata la 50 la suta. In cazul persoanelor cu forme grave de BPOC, sansele de supravietuire sunt de 1-3 ani”, mai avertizeaza medicul Rlena Brancus.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*