„Ținutul Buzăului”, pe simezele Galeriilor de Artă

5 octombrie 2023 | 0 comentarii |

Vernisajul expoziției de fotografie „Descoperă Geoparcul” are loc în contextul Zilei Internaționale a Geodiversității, iar vizitatorii pot explora vizual Geoparcul UNESCO și în același timp se pot familiariza cu conceptul de geoturism. 

 

Consiliul Județean Buzău, prin Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului”, propune buzoienilor, în perioada 6–13 octombrie 2023, o incursiune în Geoparcul Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului”, prin expoziția „Descoperă Geoparcul”. Organizatorii lansează, astfel, o invitație de „călătorie” vizuală în timp și spațiu prin minunatele peisaje din munții Buzăului, incitându-i în același timp să descopere conceptul de geoturism, un segment de nișă al turismului în natură, promovat de Consiliul Județean și cele 18 comune incluse în Geoparc.

Expoziția va fi un prilej de reconectare la identitatea culturală locală și o incursiune în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului. Geoparcul Internațional UNESCO «Ținutul Buzăului» devine astfel un spațiu de întâlnire ce reuneşte iubitorii de valori tradiţionale, pasionații de științe, turiștii exploratori și pe toți cei care doresc să participe la renaşterea unor comunităţi”, precizează Petre-Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău.

 

Geodiversitate – arc peste timp

 

Vernisajul expoziției are loc la Galeriile de Artă pe 6 octombrie, ora 11.00, iar publicul larg se poate bucura, gratuit, de lucrările expuse, până pe 13 octombrie 2023, de luni până vineri, în intervalul 9.00-16.00. Vizitatorii expoziției vor avea ocazia să călătorească imaginar prin geoparc, prin intermediul fotografiei și a picturii, să cunoască tradițiile și legendele transmise din generație în generație și păstrate cu sfințenie de mii de ani, dar și să afle secretele gastronomiei locale, care a reușit să impresioneze cunoscători de pe multe meleaguri.

Expoziția încearcă să surprindă, printr-un arc peste timp, istoria umanității, care este legată direct de geodiversitate, în principal prin prisma exploatării resurselor Pământului. Scoarța terestră are o mare varietate de roci care reflectă istoria sa de 4,6 miliarde de ani, cu plăci tectonice în mișcare, schimbări climatice și evenimente care au schimbat pentru totdeauna peisajul planetei noastre.

 

Ochiul și mâna artistului

 

Lucrările expuse la Galeriile de Artă din Buzău surprind prin prospețime, dar trimit spre reflecție și trăire în timp. Președintele UAP Buzău, artistul Valeriu Șușnea, organizatorul „Măgura Art”, spune că a ales pentru ediția 2023 „o zonă de inspirație aflată în componența Geoparcului «Ținutul Buzăului», pentru artiștii vizuali invitați” și că etapa de documentare a vizat, între altele, „Trovanții de la Ulmet, așezările rupestre de la Nucu, Vulcanii Noroioși, cascada Cașoca, urmând ca în edițiile viitoare să urmăm și celelalte atracții naturale”, care s-au constituit deja într-o „carte de vizită” și într-o sursă de inspirație pentru artiști din țară și din străinătate.

Expoziția de pictură reunește o colecție de lucrări realizate în cadrul mai multor ediții ale Taberei Naționale de Documentare și Creație „Măgura Art”, organizată de filiala buzoiană a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR), cu sprijinul Consiliului Județean Buzău. Lucrările expuse aparțin unor artiști plastici din țară și din Republica Moldova: Valeriu Șușnea, Mihail Gavril, Alexandru Macovei, Gheorghe Coman, Paula Neagu, Emil Lazăr, Vasile Tudorică, Ami Vasilescu, Mădălina Canțer.

Fotografie și realitate virtuală

 

Expoziția de fotografie prezintă lucrările unor pasionați ai patrimoniului natural și cultural al județului Buzău, precum: Mihai Mîncu, Vali Blidaru, Cosmin Crăciun, Costin Fetic, Teodor Toma, Radu Iftinoiu, Ilona Duță, Marius Iancu, Răzvan-Gabriel Popa, Alice Popa, Rodica Luntraru, Istrate Luca, Ionuț Roșu, Alexandra Andrei, Ionuț Moise, Crina Luntraru, Georgiana Stroe, Saviana Dedu, Ionuț Bundă, Corina Popa.

La fel ca Geoporțile de intrate în „Ținutul Buzăului” de la Berca și la Muzeul Chihlimbarului de la Colți, expoziția de fotografie are și o componentă virtuală. Fiecare fotografie are un cod QR care, prin scanarea cu telefonul, trimite privitorul către scurte clipuri video online, către articole cu informații detaliate, broșuri sau cărți de unde va avea posibilitatea să descopere magia acestor locuri, fie că le-a vizitat cândva sau abia acum se gândește s-o facă.

 

Tradiții, legende și gastronomie locală

 

În cadrul expoziției, publicul larg va putea să descopere inclusiv tradițiile, credințele, legendele și obiceiurile păstrate de-a lugul timpului pe teritoriul geoparcului, prin intermediul elementelor de etnografie, folclor și gastronomie locală ce vor fi prezentate. Astfel, sarea din Ținutul Buzăului va spune povestea unor obiceiuri milenare a locuitorilor acestui teritoriu, cusătura mocănească și semnele de pe ouăle incondeiate vor transmite credințele muntencelor noastre, iar practicile de zi cu zi ale comunitățlior din geoparc vor vorbi despre caracterul unic al acestor oameni.

Împreună cu organizațiile Slow Food Buzău și Asociația Meșterilor și Artistilor Plastici din Buzău vor fi prezentate o serie de geoproduse dezvoltate de-a lungul timpului de către partenerii și prietenii geoparcului, strâns legate sau inspirate de geodiversitatea teritoriului. „Un geoprodus spune povestea unui obiectiv natural sau a unei caracteristici a geoparcului și contribuie la creșterea vizibilității zonei, oferind în același timp oportunități de dezvoltare locală prin promovarea turismului în zonă. De la apariția conceptului de geoparc, în anul 2000, geoprodusele fac parte din strategiile de dezvoltare locală și reprezintă instrumente inovatoare de promovare, strâns asociate cu geoturismul”, explică organizatorii evenimentului.

 

* Adoptarea unei Zile Internaționale a Geodiversității reamintește umanității  importanța gestionării durabile a georesurselor și a geopatrimoniului, oferind totodată oportunitatea de informare cu privire la legătura sensibilă dintre geodiversitate și viața pe planeta Pământ.

Geodiversitatea reprezintă toate resursele planetei Pământ: minerale, roci, fosile, sol, formele de relief și topografia, caracteristicile hidrologice (râurile, lacurile) și procesele care creează și modifică aceste caracteristici. Este sursa materialelor cu care se construiesc orașe și sate. Geodiversitatea servește agriculturii prin furnizarea de sol și apă și oferă resurse pentru generarea de energie, inclusiv pentru fabricarea turbinelor eoliene și a panourilor solare. Prin peisajele, culorile și formele sale diverse, geodiversitatea inspiră artiștii și fascinează turiștii.

Pentru toate aceste aspecte, geodiversitateaa fost numită de specialiști  „partenerul tăcut al biodiversității”.

 

* Geoparcul Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului” cuprinde 18 comune și peste 40.000 de locuitori. Teritoriul are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 195 de teritorii din 48 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de un consorțiu de parteneri, format din Consiliul Județean Buzău, Universitatea din Bucureşti și Asociația „Ținutul Buzăului”.

Geoparcul reprezintă un teritoriu unic, cu valori naturale şi culturale importante pentru întreaga umanitate, dar și un concept de dezvoltare locală cu recunoaștere internațională. Geoparcul este gestionat conform obiectivelor și misiunii UNESCO privind conservarea patrimoniului, protejarea, educația și dezvoltarea durabilă a comunităților.

 


Adaugati un comentariu


 

*