Dr. George Vulpe, favoritul medicilor buzoieni pentru noua Comisie de Disciplină
Șeful secției Ortopedie și Traumatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău a fost votat de 74 dintre cele 79 de voturi liber exprimate de medici care și-au exprimat opțiunea fizic și online.
S-au finalizat alegerile pentru Comisia de Disciplină a Colegiului Județean al Medicilor (CJM) Buzău. La Turul II și-au exprimat opțiunea de vot 79 de medici din județ (62 fizic și 17 online) – o prezență mult mai bună decât la Turul I când doar 41 dintre cei 562 de membri cu drept de vot ai organizației profesionale locale și-au exprimat opțiunea, joi, 21 septembrie (30 fizic și 11 online).
Medicii care au votat au decis și pentru cei care nu s-au deranjat să voteze, deși anul acesta au avut la dispoziție și varianta electronică de vot, astfel că nu era nevoie să se deplaseze până la sediul Colegiului Medicilor, unde s-au organizat alegerile în format fizic, dacă timpul nu le permitea sau dacă aveau alte probleme de rezolvat.
„Din fericire, numărul membrilor Colegiului Județean al Medicilor Buzău care au votat la Turul II, pentru Comisia de Disciplină, a fost de două ori și jumătate mai mare decât la Turul I, dar raportat la numărul total de membri cu drept de vot a fost și de această dată o prezență foarte slabă. Și-au exprimat opțiunea de vot doar 13,57% dintre cei 648 de membri dintre care 562 dintre cei drept de vot, 503 având posibilitatea să voteze și online. În final s-au prezentat la urnă, fizic, 62 de medici, iar alți 17 au votat online”, a precizat dr. Sergiu Danilescu, președintele Comisiei Electorale locale.
Medicul George Vulpe, preferatul colegilor
Cei cinci medici care vor forma Comisia de Disciplină vor avea ca „sarcină” să „judece” litigiile profesionale în care vor fi implicați medicii din Buzău. Având puține opțiuni, numărul candidaților fiind egal cu cel al numărului membrilor din care trebuie să fie formată Comisia, 50 dintre votanți și-au exprimat opțiunea pentru toți cei 5 candidați, iar diferența a rezultat din opțiunile pentru mai puțini dintre ei.
1. Dr. George Vulpe – medic primar Ortopedie și Traumatologie – 74 de voturi;
2. Dr. Liviu Petre Munteanu – medic primar Medicină Legală – 68 de voturi;
3. Dr. Ancuța Bogdan – medic primar Pediatrie – 66 de voturi;
4. Dr. Doina Popescu – medic primar Anatomie Patologică – 65 de voturi;
5. Dr. Dorin Neacșu – medic primar Obstetrică-Ginecologie – 63 de voturi.
Urmează alegerea președintelui
După validarea alegerilor de către Comisia Electorală Centrală, membrii nouii Comisii de Disciplină se vor întâlni în prima ședință din acest mandat, iar cu această ocazie, cei cinci membri își vor alege președintele. Este foarte posibil ca acesta să fie medicul George Vulpe, care pe lângă faptul că are cel mai mare număr de voturi are și experiență în conducerea acestei comisii a organizației profesionale, el deținând, timp de mai multe mandate, funția de președinte al Comisiei de Disciplină.
De altfel, dr. George Vulpe a fost preferatul medicilor buzoieni și în 2020, la alegerile pentru Consiliul Județean al Colegiului Medicilor, când a obținut 72 dintre cele 127 de voturi exprimate, urmat de medicii Radu Pană -69 de voturi, Cătălin Bostan -58, Cristina Bălan -54, Dragoș Porumb -53, Anemona Mușat -53, Ovidiu Ungureanu -49, Aurelia Diaconescu -48, Laura Ciuntu -47, Mihai Colțoiu -44, Iulian Dogaru -43, Mario Constantinescu -42, Aura Daniliuc -40.
El a refuzat însă funcția de președinte al CJM Buzău, iar dr. Dragoș Porumb a fost cel pe care membrii Consiliului l-au desemnat să îndeplinească această sarcină, până la finalul anului 2024.
Speranțe de mai bine
Deși dezamăgit de numărul foarte mic de medici care s-au achitat de „aceastădatorie civică și profesională”, președintele Colegiului Județean al Medicilor, dr. Dragoș Porumb, speră ca și ceilalți colegi să înțeleagă că organizația profesională poate funcționa mult mai bine dacă fiecare membru se implică activ, vine cu propuneri și spune dacă și unde ar trebui schimbate lucrurile.
„Mi-aș fi dorit, desigur, să-și exprime votul cel puțin jumătate dintre membrii CJM Buzău, dar se pare că și medicii, ca toată populația generală, manifestă o stare de apatie și de neîncredere în cei care ar trebui să le reprezinte interesele. Așa cum a subliniat și domnul profesor Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, trebuie să identificăm și să înțelegem cauzele «aderenței scăzute» și să lucrăm, împreună, la recâștigarea încrederii în Colegiul Medicilor. Personal, le mulțumesc celor care au votat, iar celor care nu au votat le transmit că este necesar ca fiecare dintre noi să înțelegem că o «reformare» a puterii profesionale nu poate avea loc fără implicarea activă a fiecărui medic”, a precizat Dr. Dragoș Porumb, președintele CJM Buzău, care speră că organizația profesională, ca și profesia de medic, își vor recăpăta statutul și importanța meritate.
Ce vor medicii?
Medicii vor, pe bună dreptate, să fie apărați din punct de vedere profesional, așa cum își doresc și să fie respectați și apreciați de guvernanți și de societate. Cei mai mulți dintre ei fac, zilnic, adevărate minuni, salvează vieți și ăși respectă cu sfințenie jurământul. Mulți dintre noi vom spune că, de fapt, asta este sarcina lor, dar pe de altă parte nu trebuie să uităm că oricât ar fi de bine pregătiți, de dedicați și de bine intenționați, nu se pot substitui destinului și lui Dumnezeu.
Iar dacă ajung în situația în care familia celui care n-a putut fi salvat le cere socoteală, mai ales în zilele noastre, când respectul pentru profesia medicală este deseori denigrat, iar rețelele sociale și doctorul Google sunt sursa de documentare a celor mai neavizați oameni, au nevoie să fie apărați.
Unii, mult mai puțini, poate chiar greșesc și este firesc să răspundă pentru ceea ce fac, dar sunt și cazuri când pot fi doar victime ale unora care crezând că „se pricep la toate” îi acuză fără a se gândi la suferințele provocate. Există și cazuri în care unii medici uită că au jurat să-și exercite profesia „cu conștiință și demnitate” și facă totul „spre folosul și buna stare a bolnavilor”. Iar față de aceștia nu-i loc de compasiune…